Annonce
Nyborg

Handlende frygter butikscenter

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) besøgte tidligere på året "Lynfrosten" i Nyborg. Det skete som led i forarbejdet til en ny og mere lempelig planlov. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Det vil føre til tomme lokaler i midtbyen, hvis "Lynfrosten" i Nyborg omdannes til butikscenter. Det mener i hvert fald flere af de handlende, som deltog i et velbesøgt borgermøde torsdag. Men frygten er ubegrundet, lyder det fra stedets ejer.

Nyborg: Kønne er de ikke, de gule bygninger på Storebæltsvej i Nyborg, som i daglig tale går under navnet "Lynfrosten". Philipsen Gruppen, der ejer stedet, satser da også på at jævne dem med jorden og i stedet bygge et indkøbscenter, som i sig selv kan have en vis attraktionsværdi. Men udsigten til en samling butikker uden for bymidten kan få det til at løbe koldt ned ad ryggen på en række af de handlende såvel som helt almindelige borgere.

Det kom frem på et velbesøgt borgermøde i rådhusets kantine torsdag aften. Erfaringer fra eksempelvis Hjørring viser da også, at etableringen af en stribe større butikscentre både indenfor og udenfor centrum resulterede i et stort antal tomme lokaler. Og selv om mange af lokalerne siden hen er blevet lejet ud igen, er det præcis en situation, som man gerne vil undgå.

- Hvis man har planer om at placere et center udenfor midtbyen med forretninger, der ligner dem, vi allerede har, så vil det føre til butiksdød. Bliver der derimod tale om box-butikker, ja så tror jeg, at byen godt kan bære det, lød det fra blandt andre Jørgen Mortensen.

Analyse af detailhandlen på vej

Nyborgenserne lægger en stod del af deres indkøb udenfor kommunen. Det er der i sig selv ikke noget usædvanligt i, men Nyborg udmærker sig ved at være det sted på Fyn, der har det største tab på dagligvarehandlen. Omsætningen i de lokale dagligvarebutikker er 12 procent mindre end det reelle forbrug tilsiger. Hele 33 procent af udvalgsvarehandlen går ud af kommunen.Det betyder omvendt, at der er et stort potentiale for eksisterende og nye butikker.

Næste år skal der laves en grundig analyse af detailhandlen i Nyborg. Ifølge et foreløbigt skøn fra COWI kan et nyt butikscenter skabe en ekstra omsætning på mellem 130 millioner og 335 millioner kroner alt afhængig af, hvordan de nye kvadratmeter udnyttes.

Fokus på detailhandlen

Udviklingen af byens detailhandel bliver et fokusområderne i en ny kommunalplansstrategi, som skal vedtages af byrådet inden udgangen af 2017. Og med udsigten til en lempelse af den eksisterende planlov er vejen banet for et butikscenter på "Lynfrosten". Det forudsætter dog en ny lokalplan samt - ikke mindst - butikskæder, der har lyst til at placere sig i netop Nyborg.

Formanden for Nyborgs handelsstandsforening, Hans Henrik Kongsmark, opfordrede til, at man går efter butiksstørrelser på mellem 1000 og 2000 kvadratmeter. Andre stillede forslag om, at man i stedet for butikker omdanner "Lynfrosten" til et oplevelsescenter eller et konferencecenter.

Ole Philipsen fra Philipsen Gruppen, der deltog i mødet, udtrykte overfor Stiftstidende forståelse for bekymringerne.

- Men frygt ikke, lød de beroligende ord til forsamlingen.

Selv mener han nemlig, at det er muligt at lave et center, der kan være til gavn for butikslivet i byen. Også den del, der holder til i midtbyen.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Se alle billederne: Bruger millioner på lækre detaljer i renovering af Ulriksholm Slot: Møblerne er til gengæld Ikea og genbrug

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Kritik af dybe kratere i asfalten ved testcenter: Skal folk have ødelagt deres biler eller falde?

Erhverv For abonnenter

Mange millioner til robotfirma: Lars-Peters robot er rykket op i en ny division

Nordfyn

Transformatorstation i flammer:  Over 1000 fynboere ramt af strømafbrydelse

Nyborg For abonnenter

Meldte sig selv efter 100 overgreb: 61-årig anklaget for overgreb på datter og barnebarn

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Rekordregnskab og ordrebogen bugner: Dropper møgopgaver i København og tjener styrtende på Fyn

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Vinhandel gearer op:  - Inden for få år skal vi i hvert fald runde en omsætning på en halv milliard

Kerteminde

Fanget på video: Ukendt mand brugte vinkelsliber til at stjæle skoleelevs Puch Maxi

Tip til virksomheder, der er lamslået over reformaftale: Ansæt en rumæner med et godt netværk

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

14 dages ventetid på hjælp til Mit-ID: Hvorfor sparer I på Borgerservice, spørger utilfreds borger

Odense For abonnenter

Lokalplanen ændret: Åbner mulighed for kæmpe byggeri tæt på stadion

OB

OB lejer omgående Moses Opondo ud til AC Horsens i foråret - AC Horsens vil bruge ham til at rykke tilbage i Superligaen

Annonce