Annonce
Sydfyn

Handl lokalt eller sig farvel til lokale butikker

Handl lokalt er Svendborg Kommunes opfordring i en kampagne op mod jul. Og spørger man rundt omkring i byens butikker, virker det som om, at mange har taget opfordringen til sig. Klagesang fra de lokale erhvervsdrivende skulle man i hvert fald lede længe efter, da Fyns Amts Avis gik en tur på gaden onsdag formiddag. Madison ejet af Peer og Christina Michael har i hvert fald ikke noget at brokke sig over, oplyser de. Foto: Katrine Becher Damkjær
Fantastisk sommer- og efterårshandel hjælper lokale butikker godt på vej med en fornuftig årsomsætning. Men budskabet er stadig klart, efter avisen var på gaden og talte med de erhvervsdrivende: Hvis vi vil blive ved med at have en levende by med lokale butikker, så sørg for at handle hos dem.
Annonce

Svendborg: Vakler du mellem at købe julegaverne på nettet eller ude i en af Svendborgs mange butikker, så vælg butikkerne.

Det er budskabet fra fire butiksejere, Fyns Amts Avis talte med onsdag formiddag.

- I tøjforretningen Nielsen er butikschef Jan Fabech ikke i tvivl om, at hvis kunderne svigter, så går det ud over det lokale handelsliv.

Jan Fabech er butikschef i tøjforretningen Nielsen i Møllergade. Foto: Katrine Becher Damkjær

Samme melding kommer fra butikken Madison, der gør sig i boligindretning og er ejet af Peer og Christina Michael.

- Hvis ingen handler hos os, så lukker vi jo, konkluderer Peer Michael, og hans hustru Christina supplerer:

- Vi er virkelig glade for den kampagne for at handle lokalt, som kommunen står bag. Det er lige som om, at selv de unge har fanget, at de altså bliver nødt til at handle lokalt, hvis de vil have en hyggelig handelsby at gå rundt i, når de er ude at drikke en kop kaffe og hygge sig, siger hun.

Handl lokalt er essentielt for butikkernes overlevelse, forstår man. Også når man spørger den ene af ejerne af Intersport, Jens Vogn. Eller Karen Biilmann, der ejer legetøjsforretningen Monito.

Men når det er sagt, så er der faktisk en positiv tendens i gang, fornemmer man på butiksejerne.

Annonce

Gang i salget

- Vi har mange lokale kunder, der bakker op og køber hos os, og jeg fornemmer faktisk, at det generelt går godt ude i byen, og efter corona er det som om, at flere er blevet bevidste om at handle lokalt, ligesom kommunens kampagne også minder folk om det, siger Jan Fabech, butikschefen i tøjforretningen Nielsen.

Peer Michael ovre i Madison er enig.

- Godt nok gik handlen ned i marts, da Danmark lukkede, men derfra gik det bare opad, og sommeren var exceptionelt god, fordi det lykkedes Svendborg at blive en magnet for turister. Men også efteråret er bedre end normalt, så jeg forventer mig også meget af december-handlen, siger Peer Michael og afslører, at det selvfølgelig er vigtigt med en god omsætning i december:

- Men det er ikke afgørende for vores eksistensgrundlag, for vi er robuste efter sommeren og efteråret med god handel.

Annonce

Vigtig julehandel

I legetøjsforretningen Monito med Karen Biilmann i spidsen er november og december til gengæld to vigtige måneder.

Hvorfor skal vi handle lokalt?

Forbrugere og kunder bliver opfordret til at handle lokalt og lægge deres julehandel inde i byens butikker frem for på nettet.

Fyns Amts Avis undersøger, hvorfor det er, vi skal handle lokalt, og hvad der sker, hvis ikke vi følger opfordringen og har i den forbindelse talt med butikslivet i Svendborg, på Langeland og Ærø.

- Der laver vi cirka 40 procent af vores årsomsætning, så det er vigtigt, at folk kommer og handler hos os i stedet for at købe alle deres gaver til børn og børnebørn på Amazon eller andre steder på nettet.

- Og jeg vil sige, at hvis man gerne vil handle på nettet, så skal man jo bare sørge for at bruge sin lokale forretningers webbutikker. Så handler man jo også lokalt, minder hun om.

Hun afslører desuden, at det i år ikke ser ud til at gå ned ad bakke med handlen.

Vækst er overskriften, når man spørger hvordan det går i legetøjsforretningen Monito. November og december er af gørende måneder for Karen Biilmanns legetøjsforretning, hvor 40 procent af årets omsætning tjenes. Og indtil videre oplever hun stor lokal opbakning. Foto: Katrine Becher Damkjær

- Kommunens kampagne hjælper med til den udvikling. Og så har vi jo også flyttet butikken til en mere central placering, hvor vi åbnede den 4. september. Generelt er vores vækst øget. Men om det er den nye placering, kampagnen eller noget helt andet, det vil jeg nødigt sige for meget om.

Spørger man Peer Michael i Madison er udbetalingen af feriepenge en af faktorerne, der gør at flere generelt bruger penge - også i de fysiske butikker.

- Det er som om, at folk har fået flere penge mellem hænderne at bruge på boligindretning, siger han og nikker til, at ting til boligen kan betragtes som en slags flødeskum, som flere har fået råd til.

Annonce

Lever på sommeren

Generelt butiksejerne polstrede efter sommerens og efterårets mange turister, der har skabt god omsætning i de lokale butikker.

- Sådan en sommer får vi ikke igen, siger Jens Vogn, der er medejer af Intersport og mindes det turistproppede Svendborg, der hen over sommeren satte skub i omsætningen. Han lægger ikke skjul på at lokal handel er essentielt for butikkernes overlevelse. Men han siger også, at det er som om, at mange netop vælger at handle lokalt; ikke mindst efter kommunens kampagne med opfordringen om det samme. Foto: Katrine Becher Damkjær

Jens Vogn fra Intersport siger:

- December er selvfølgelig en kæmpe måned for os, men den gør ikke hele udfaldet, siger han og mindes sommermånederne, hvor byen var fyldt til randen.

- Sådan en sommer får vi ikke igen, konkluderer han og fortæller endvidere, at hvad nethandel angår, så er de største konkurrenter jo butikkens egne leverandører.

- Men vi kan jo ikke gøre så meget ved det, hvis folk vælger at handle direkte med leverandøren. Der hvor vi kan sætte ind, det er på service og faglighed, og det oplever vi stadig, at folk opsøger ved at gå ud i butikkerne og handle. Generelt går det godt, og jeg synes, der er megen opbakning lokalt, konkluderer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fyn For abonnenter

Det værste halve år i mit liv: Lilleholt sendt til tælling af corona, historisk krise i Venstre og et kølnet venskab med Løkke

Middelfart For abonnenter

Efter afsløring af smitteudbrud og bekymring hos møbelfabrik: Nu bliver alle medarbejdere tilbudt coronatest

Annonce