Annonce
Assens

Handicappede og ældre kan rammes igen: Mulige besparelser for 15 millioner

Bostedet Poul Mose Parken i Glamsbjerg er et af de bosteder uden døgnbemanding, der kan risikere at skulle spare på budgettet, hvis det bliver nødvendigt at finde penge på social- og sundhedsområdet igen. Det vil betyde, at borgerne kan risikere færre ansatte, og nogle borgere vil skulle re-visteres til botilbud med døgnbemanding. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Udvalget for Social og Sundhed i Assens Kommune er allerede nu i gang med det kommende budgetarbejde, og udvalget er blevet bedt om at lave et sparekatalog, der viser, hvor der kan findes 15 millioner kroner, hvis det bliver nødvendigt.

Assens Kommunes kasse styrtblødte i sensommeren og efteråret sidste år. Derfor besluttede byrådspolitikerne at klodse bremsen og lave økonomiske genopretningsplaner ad flere omgange.

Hvert fagudvalg skulle finde penge, der kunne være med til at dække det millionstore hul, der var opstået efter et overforbrug. Udvalget for Social og Sundhed, der dækker ældre, handicap og psykiatri, har vedtaget besparelser for mellem 45 og lige knap 49 millioner kroner i 2018 og hvert år frem til 2021.

De besparelser har blandt andet betydet, at daghjemmene er blevet lukket, de ældre i første omgang kun fik rengøring hver femte uge og ingen gulvvask, og to bosteder måtte lukke.

Men allerede nu er udvalget for Social og Sundhed gået i gang med at kigge på flere potentielle besparelser.

Hvert fagudvalg er nemlig blevet pålagt af Økonomiudvalget at finde et såkaldt råderum svarende til to procent af udvalgenes budgetter, hvis det under den kommende budgetlægning viser sig, at der igen mangler penge i kassen.

Udvalget er derfor blevet præsenteret for et katalog over potentielle besparelser, der omfatter besparelser for 15 millioner kroner. Besparelserne er fundet på bosteder med og uden døgnbemanding, kommunal genoptræning, plejehjemmenes og sygeplejens rammebudget, rehabilitering m.v.

Egentlig er to procent af det samlede budget, som ligger på 729.021.000 kroner, cirka 11 millioner kroner. Men udvalget har valgt at finde 15 millioner kroner, da det kan se, at behovet for plejehjemspladser stiger de kommende år. Det stigende behov vil cirka koste tre millioner kroner, oplyser udvalgets formand, Charlotte Kjær (S).

Annonce

- Vi ser på, om vi kan finde initiativer, der ikke rammer den borgernære velfærd.

Charlotte Kjær (S), formand for udvalget for Social og Sundhed

Har ikke taget stilling

Udvalget for Social og Sundhed havde råderumskataloget på dagsordenen ved deres møde den 1. april, men udvalget valgte at udsætte sagen og holde et ekstraordinært møde den 9. april for at diskutere, hvilke andre initiativer og forslag, der kunne være muligheder i det potentielle sparekatalog.

Om mødet siger Charlotte Kjær:

- Vi kan ikke være helt specifikke på, hvad vi er kommet frem til, fordi det stadig er i undersøgelsesfasen. Men nogle af vores drøftelser handler om, hvilke bindinger vi har på de bygningsmasser, vi har i dag.

- Sådan nogle ting vil vi gerne have en tættere viden om for at vurdere, om der kan være strukturelle ændringer i forhold til fysiske rammer. Uden at tage stilling til om det kan lade sig gøre, eller om det er fornuftigt. Men vi ser på, om vi kan finde initiativer, der ikke rammer den borgernære velfærd.

- Men hvad siger du til kataloget i den form, det er i nu?

- Det har vi slet ikke nogen kommentarer til endnu. Vi har spurgt nysgerrigt ind til nogle ting omkring noget forståelse, men vi har ikke taget stilling til noget endnu.

Store konsekvenser

Det er administrationen i Assens Kommune, der har udarbejdet sparekataloget, og det er tydeligt, at bliver besparelserne til virkelighed, vil det få alvorlige konsekvenser.

Det kan blandt andet betyde, at der vil være en øget risiko for fejl, og at kommunen kan risikere alvorlige påbud fra tilsynsmyndighederne.

For Henrik Juul Kjær, velfærdsdirektør i kommunen, har det været vigtigt, at der ingen tvivl er om konsekvenserne.

- Hvor usædvanligt er et sparekatalog som det her for en kommune som Assens?

- Jeg tror ikke, jeg har prøvet det før. Men kataloget afspejler, at vi skal være så præcise som muligt, så det er så oplyst som muligt.

- Men kan man sige ja til de her konsekvenser ud fra et lovmæssigt perspektiv, når kommunen risikerer at få alvorlige påbud? Får man et alvorligt påbud, er det vel, fordi man ligger på kanten af loven?

- Du spørger, om det er klart ulovligt. Det vurderer vi ikke, at det er. Men vi er nødt til at gøre opmærksom på, at risikoen for fejl er øget, og det er det, vi gør, siger Henrik Juul Kjær.

Udvalget skal efter maj-mødet sende kataloget i høring.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Skal vi flette vore ...

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce