Annonce
Indland

Handicappede bilister chikaneres ved p-pladser

Mennesker med usynlige handicap som sklerose, muskelsvind og gigt oplever ofte at blive svinet til, når de benytter p-pladser for handicappede. Kendt problematik, fortæller flere organisationer

"Du er fandeme da ikke handicappet. Har du stjålet det der handicapskilt?"

Charlotte Larsen fra Odense har netop parkeret sin bil på en ledig handicapparkeringsplads foran Bilka. Hun lider af bindevævslidelsen Ehlers-Danloss syndrom og får ekstremt mange smerter, hvis hun skal gå for langt i løbet af en dag. Alligevel bliver hun overfuset af en mandlig fodgænger, da hun står ud af bilen.

- Jeg var fuldstændig rystet. Det er rigtigt hårdt, når man skal stå og retfærdiggøre, hvorfor man skal holde tæt på et supermarked. Og det sker desværre rigtig tit, selvom jeg altid har et synligt handicapskilt i forruden, fortæller hun.

Charlotte Larsen er ikke den eneste.

Ifølge kommunikationschef i Muskelsvindfonden Sophie Alvi er det en kendt problemstilling, at deres medlemmer møder løftede pegefingre, når de bruger handicappladserne.

- Det er så udbredt, at vi har overvejet at lave en kampagne, der skal sætte fokus på, at man godt kan være handicappet, selvom det ikke kan ses. 75 procent af alle med muskelsvind er gående, men det betyder ikke, at de har kræfterne til at gå lange strækninger. Hvis de skal parkere for langt væk, betyder det måske, at de ikke har kræfter til at lege med deres børn, når de kommer hjem, fortæller hun.

Annonce

Ikke i ond mening

Samme melding kommer Scleroseforeningen, Sammenslutningen af Unge Med Handicap og Gigtforenin- gen.

- Det hører vi om med jævne mellemrum. Det er både krænkende og sørgeligt, at man som handicappet kan stå med et lovligt skilt og alligevel blive beskyldt for at snyde, siger direktør i Gigtforeningen Lene Vitte.

Omvendt mener hun ikke, at folk gør det i en ond mening. Parkering for handicappede bliver nemlig også benyttet af mennesker uden handicap.

- Vi hører ofte vores medlemmer fortælle, at de ikke kan komme til at parkere på de særlige p-pladser, fordi der holder biler uden handicapskilt. På den konto er det al ære værd, at folk holder øje med, om pladserne nu også bliver brugt af de rigtige, siger hun.

Hvis der ikke er ledige handicap-parkeringspladser, er Charlotte Larsen nødt til at køre hjem igen.

- Jeg er nødt til benhårdt at administrere mit fysiske overskud. Hvis jeg bruger for mange kræfter i løbet af en dag, så kan jeg bruge hele næste dag på at ligge på sofaen. Og det er ikke særligt sjovt, siger hun.

Ifølge Ole Vestergård fra Trafiksektionen hos Fyns Politi blev der i 2014 skrevet 84 parkeringsafgifter til bi- lister, der parkede ulovligt på offentlige handicappladser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1969: Cafeteria i Mageløs brændte - men gæsterne blev siddende

1994 Nu er der mulighed for at få en garanteret medicinfri flæskesteg på julebordet. Som den første forretning i Odense har Kvickly i Dalum fået en statsautoriseret godkendelse til at sælge ferskt økologisk grisekød. Slagtermester Søren Nielsen i Kvickly siger, at grisene med garanti aldrig har fået medicin eller mærkelige tilskudsstoffer. Vi får kødet fra den ene af to producenter i Jylland, der er statskontrollerede. Og selv bliver vi også kontrolleret i alle ender og kanter. Kødet skal håndteres for sig selv, og skal der midt på dagen skæres mere, skal værktøjet renses, hvis det i mellemtiden har været brugt til andet grisekød. Det økologiske kød koster 10 kroner mere kiloet, og Kvickly kan kun få 100 kilo om ugen. 1969 Odense Brandvæsen havde ved midnatstid besvær med at få gæsterne i cafeteriaet Go-In, Mageløs 7, til at forlade lokalet, skønt det brændte ret kraftigt i køkkenet og op gennem taget. Det måtte adskillige opfordringer til, før folk rettede sig efter brandvæsenets anvisninger. Den væsentligste grund til, at gæsterne skulle ud, var brandvæsenets kulsyretåge, der er giftig. Og kort efter, at en sådan tåge er sprøjtet ud i et rum, opstår der som følge af slukningen en kraftig røg, hvilket gæsterne ved selvsyn kunne se, da de havde forladt lokalet. Ilden opstod i nogle frituregryder og bredte sig hurtigt gennem aftræksrør til en del af tagkonstruktionen. Det skete ret betydelig skade i cafeteriaet. 1944 Der er i disse dage i København samt i Odense, Aarhus og Aalborg meget vidtgående foranstaltninger under forberedelse til indsats i det øjeblik, der eventuelt skulle opstå katastrofer af et sådant omfang, at hele bydele er i fare for at blive ødelagt af brand. Fra Statens civile Luftværn er udsendt et cirkulære til de lokale luftværnsmyndigheder, hvorefter der så hurtigt som muligt, skal træffes foranstaltninger til imødegåelse af katastrofebrand og ildstorm, et udtryk for fladebrande af en så voldsom karakter, at de kan sammenlignes med naturkatastrofer. Når Ildstorm raserer en by, opstår der en sådan ophedning af luften, at både huse og alt levende fuldstændig opsluges som i en krematorieovn.

Annonce