Annonce
Indland

Handicappede bilister chikaneres ved p-pladser

Mennesker med usynlige handicap som sklerose, muskelsvind og gigt oplever ofte at blive svinet til, når de benytter p-pladser for handicappede. Kendt problematik, fortæller flere organisationer

Annonce

"Du er fandeme da ikke handicappet. Har du stjålet det der handicapskilt?"

Charlotte Larsen fra Odense har netop parkeret sin bil på en ledig handicapparkeringsplads foran Bilka. Hun lider af bindevævslidelsen Ehlers-Danloss syndrom og får ekstremt mange smerter, hvis hun skal gå for langt i løbet af en dag. Alligevel bliver hun overfuset af en mandlig fodgænger, da hun står ud af bilen.

- Jeg var fuldstændig rystet. Det er rigtigt hårdt, når man skal stå og retfærdiggøre, hvorfor man skal holde tæt på et supermarked. Og det sker desværre rigtig tit, selvom jeg altid har et synligt handicapskilt i forruden, fortæller hun.

Charlotte Larsen er ikke den eneste.

Ifølge kommunikationschef i Muskelsvindfonden Sophie Alvi er det en kendt problemstilling, at deres medlemmer møder løftede pegefingre, når de bruger handicappladserne.

- Det er så udbredt, at vi har overvejet at lave en kampagne, der skal sætte fokus på, at man godt kan være handicappet, selvom det ikke kan ses. 75 procent af alle med muskelsvind er gående, men det betyder ikke, at de har kræfterne til at gå lange strækninger. Hvis de skal parkere for langt væk, betyder det måske, at de ikke har kræfter til at lege med deres børn, når de kommer hjem, fortæller hun.

Annonce

Ikke i ond mening

Samme melding kommer Scleroseforeningen, Sammenslutningen af Unge Med Handicap og Gigtforenin- gen.

- Det hører vi om med jævne mellemrum. Det er både krænkende og sørgeligt, at man som handicappet kan stå med et lovligt skilt og alligevel blive beskyldt for at snyde, siger direktør i Gigtforeningen Lene Vitte.

Omvendt mener hun ikke, at folk gør det i en ond mening. Parkering for handicappede bliver nemlig også benyttet af mennesker uden handicap.

- Vi hører ofte vores medlemmer fortælle, at de ikke kan komme til at parkere på de særlige p-pladser, fordi der holder biler uden handicapskilt. På den konto er det al ære værd, at folk holder øje med, om pladserne nu også bliver brugt af de rigtige, siger hun.

Hvis der ikke er ledige handicap-parkeringspladser, er Charlotte Larsen nødt til at køre hjem igen.

- Jeg er nødt til benhårdt at administrere mit fysiske overskud. Hvis jeg bruger for mange kræfter i løbet af en dag, så kan jeg bruge hele næste dag på at ligge på sofaen. Og det er ikke særligt sjovt, siger hun.

Ifølge Ole Vestergård fra Trafiksektionen hos Fyns Politi blev der i 2014 skrevet 84 parkeringsafgifter til bi- lister, der parkede ulovligt på offentlige handicappladser.

Annonce
Fyn For abonnenter

Det værste halve år i mit liv: Lilleholt sendt til tælling af corona, historisk krise i Venstre og et kølnet venskab med Løkke

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Årets Fynske Sportsnavn: - Det er et kæmpe skulderklap - jeg er stolt, og jeg er beæret

Danmark For abonnenter

Lars Krarup i sit sidste interview om Venstre: Støjberg og Ellemann har skuffet

Kerteminde For abonnenter

Borgmester foreslår letbane-etape til Lindø: Vil gerne drøfte Radikales letbane-drømme

Annonce