Annonce
Erhverv

Handelskrig kan få USA's centralbank til at give økonomien stød

Andrew Caballero-Reynolds/Ritzau Scanpix
Handelskrigen med Kina får formentlig USA's centralbank til at sænke renten for anden gang siden juli.

De store aktører på finansmarkederne har blikket rettet mod Washington onsdag aften.

USA's centralbank forventes klokken 20 at annoncere en lempelse af pengepolitikken ved at sætte renten ned. Det har som formål at forlænge den økonomiske optur, der har kørt siden finanskrisen.

En rentenedsættelse skal tilskynde bankerne til at låne flere penge ud, hvilket igen skal skabe mere aktivitet og vækst.

- Der er ikke noget galt med amerikansk økonomi. Væksten er over fartgrænsen, og der bliver skabt masser af job, og lønningerne stiger, siger Kim Fæster, chefanalytiker i Jyske Bank.

- Men der er nogle mørke skyer i horisonten. Der er tegn på aftagende vækst, og samtidig frygtes der en eskalering af handelskrigen med Kina, og der er usikkerhed om brexit.

- Det prøver centralbanken at afbøde for ved at sætte renten ned, siger han.

Blandt økonomer og investorer på de finansielle markeder er der en klar forventning om en rentenedsættelse. Derfor vil der især blive holdt øje med, hvad banken signalerer for fremtiden.

- En rentenedsættelse i sig selv rykker ikke noget. Derfor bliver der i stedet lyttet efter, hvad banken er klar til at gøre fremadrettet, hvis økonomien får brug for en hånd, siger Kim Fæster.

Centralbanker plejer historisk at stramme til - for eksempel ved at hæve renterne - tæt på toppen af en højkonjunktur.

I sidste uge annoncerede Den Europæiske Centralbank også en lempelse af pengepolitikken via en række tiltag - herunder en rentenedsættelse.

Den amerikanske centralbank har i flere år været ved at stramme ved at sende renten op, men vendte altså rundt i juli og forventes at gøre det igen onsdag aften.

Lempelserne kan blive et problem, når den næste krise komme, fordi der så er færre værktøjer at bruge for centralbankerne, da renterne allerede er lave.

- Det svarer til at se en løve på savannen på 200 meters afstand, og du har to kugler, som du fyrer af nu og misser. Dermed har du ikke så meget at skyde med, når løven er tæt på, siger Kim Fæster.

Han vurderer dog ikke, at det er så bekymrende sammenlignet med tiden op til sidste krise.

Opsvinget - særligt i USA - har ikke været præget af overforbrug og øget gældsætning, og bankerne har i dag mere på kistebunden.

- Dermed er det en indre skrøbelig situation, så vi forventer en mere mild recession end sidst, siger Kim Fæster.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

OB

KOMMENTAR: OB er halvvejs på vippen

Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Fyn

Hjertestop-ordning har klaret sig over al forventning: Nu overvejer regionen at skrotte den

Annonce