Annonce
Udland

Handelskrig får IMF til at se mørke skyer over verdens økonomi

Olivier Douliery/Ritzau Scanpix

Handelskrig mellem USA og Kina får Den Internationale Valutafond til at skrue ned for vækstforventningerne.

Den Internationale Valutafond (IMF) forventer den laveste vækst i verdensøkonomien siden den globale finanskrise i 2008-2009.

I år ventes der en vækst i verdensøkonomien på omkring 3,0 procent. Det er en nedjustering af prognosen fra juli, der lød på en vækst på 3,2 procent.

Næste års vækstprognose er også reduceret - til 3,4 procent.

- Med en afmatning af økonomierne mange steder på samme tid og usikkerhed omkring forsøgene på genopretning er udsigterne fortsat usikre, siger IMF-økonomen Gita Gopinath i indledningen til kvartalsrapporten fra IMF.

IMF har siden 1940'erne arbejdet på blandt andet at sikre stabilitet i den globale økonomi og fremme økonomisk samarbejde. Institutionen arbejder også på at bekæmpe fattigdom over hele verden.

Fonden kan desuden gribe ind med lån i forbindelse med eventuelle økonomiske kriser hos dens i alt 189 medlemslande.

IMF har i alle sine kvartalsrapporter det seneste år nedjusteret vækstprognoserne - især med henvisninger til forværrede handelskonflikter.

- Der er behov for at mindske handelsmæssige og geopolitiske spændinger, pointerer Gopinath.

IMF's prognose for verdensøkonomien er ikke opløftende læsning for dansk erhvervsliv. Det vurderer Dansk Industris chefanalytiker, Allan Sørensen.

- Der er ingen tvivl om, at når væksten i udlandet er lav, bliver der hårdere kamp om kunderne. Det betyder, at væksten hjemme i Danmark også bliver svækket af det, siger han.

Han påpeger, at det er femte gang i træk, at IMF skruer ned for vækstudsigterne for 2019.

Nedjusteringen af forventningerne til væksten skyldes ifølge Allan Sørensen især, at der er store usikkerheder i hele verden.

- Det bunder i enormt store usikkerheder - både på grund af handelskrig, brexit, geopolitiske spændinger i Syrien, Iran og Hongkong. Al den usikkerhed og handelskrig er simpelthen med til at svække aktiviteten i verdensøkonomien, siger han.

Også tysk, svensk og italiensk økonomi viser svaghedstegn.

- Det er en dyster prognose, siger Allan Sørensen.

IMF forventer en vækst i Danmark på 1,7 procent i 2019 og 1,9 procent i 2020.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Skandalelæge sagde det var mavesyre: 11 dage senere fødte Kristine sin døde søn

Læserbrev

Sammenlægning. 700 udsatte børn på én skole?

Synspunkt: Kære Susanne, det er ikke børnenes tarv at sammenlægge Vollsmose-skolerne. Hvordan skulle det gavne det enkelte barn i Vollsmose at samle over 700 udsatte børn på én skole? I mange år har politikerne i Odense snakket om, at vi skal have flere blandede skoler i Odense. Derfor er det meget svært at forstå, at de nu vil skabe en stor skole og samle alle børnene i Vollsmose på Abildgaardskolen. Det er hverken fagligt forsvarligt eller integrationsfremmende. Derudover er det svært at forstå, hvorfor politikerne ikke kan vente med at sammenlægge skolerne, indtil ombygningen er overstået, for at undgå at børnene bliver udsat for flere skoleskift og stress. I perioden, hvor ombygningen står på og nogle af familierne skal flyttes væk fra området og andre flytter ind, har børnene brug for ro omkring deres skolegang. De har brug for deres vante omgivelser, tryghed og deres lærere, som de har kendt i mange år. Politikernes argumentation om, at der bliver færre børn i området, holder ikke i vand. Der skal opføres nye boliger i området, når nogle af de nuværende boliger blev revet ned, hvilket betyder at der flytter nye familier og deres børn til området. Hvor skal de nye børn i området så gå i skole? Derudover er der omkring 1500 mennesker, som flytter til Odense hvert år. I det hele taget bliver der flere børn og ældre i Odense i fremtiden. Derfor er det en omgang tom snak at påstå, at sammenlægningen skyldes faldende børnetal i området. Dertil savner jeg, at I politikere svarer på, hvor tanken om at skabe flere blandede skoler i Odense er blevet af? Og hvorfor skulle de nye tilflyttere i Vollsmose vælge en skole med over 700 tosprogede børn? Der er overhovedet ikke noget sammenhæng mellem det, I politikere siger, og det I gør. Der er ingen, der siger, at vi skal have to skoler i området, hvis der ikke er behov for det i fremtiden. Det giver bare ikke mening at samle alle områdets børn på en skole midt i en periode, hvor der foregår ombygning og renovering i området. Jeg håber inderligt, at I politikere tænker jer om og ikke svigter de mest udsatte børn i vores by. I det mindste fortjener børnene ro omkring deres skolegang, indtil ombygningen er færdig. Vollsmose-børns faglige udvikling, tryghed og trivsel er mindst lige så vigtig, som det er tilfældet for resten af byens skolebørn. Hvorfor skal byens måske mest udsatte børn stilles ringere end andre børn?

Annonce