Annonce
Odense

Han vil rokke ved din tro på det du ser

I sine film blander Martin fakta og fiktion i en sådan grad at det kan være svært at skelne mellem de to elementer. Derfor sker det stadig, at han bliver meldt til politiet for film han i 2005 lagde ud på internettet. Film der viste indbrud og overfald set fra den kriminelles synsvinkel og optaget af en medsammensvoren.

På computerskærmen fremtoner en film, der i håndholdt stil viser en læge i beskyttelsesdragt og -maske tilse en patient, der ligger afkræftet på en båre.

Hvad der bliver sagt imellem de to og den, der holder kameraet, står hen i det uvisse.

Det eneste, der kan høres i den godt syv minutter korte filmsekvens, er den karakteristiske tikkende lyd fra en smalfilmsfremviser.

Alle andre lyde er det helt op til beskuerens fantasi og indre øre at tilsætte 8 mm filmen, der ifølge den odenseanske filminstruktør Martin Sommerdag blev optaget i 1978 på et hemmeligt sted i Danmark og siden da har ligget fortroligtstemplet i en bankboks.

Fortrolig, fordi den er det eneste bevis på, at der det år var i hvert fald et tilfælde af den ekstrem smittefarlige og dødelige virussygdom EBOLA i Danmark.

- Min far arbejdede på " The Centers for Disease Control and Prevention in Denmark" indtil han pludselig døde i 1997. Og det var, mens jeg gennemgik tingene i hans bankboks, at jeg fandt EBOLA-filmen, som jeg nu har digitaliseret og lagt ud på internettet, siger odenseanske Martin Sommerdag alvorsfuldt.

- Indtil nu har myndighederne holdt EBOLA-udbruddet hemmeligt for befolkningen.

- Men jeg mener, at vi alle har en ret til at få sandheden at vide - også når den er ubehagelig, fortsætter han.

I løbet af sommeren bliver Sommerdags EBOLA-film vist på de to amerikanske filmfestivaler, "Los Angeles Film Festival" og "New York Film Festival", under titlen "EBOLA Warning".

- Filmen er ægte optagelser, siger han underfundigt, idet han tilføjer:

- Jeg ved godt, at det for mange virker uvirkeligt, at noget sådan skulle kunne ske i Danmark.

- Men vi skal passe på med at tro, at vi lever i et "Morten Korch" samfund.

- Og omvendt skal vi også passe på blindt at tro på det vi ser, og den virkelighed, vi bliver præsenteret for.

- I det her tilfælde kan jeg kun opfordre alle til at tjekke optagelsen fra 1978 og så selv svare på, om det er fakta eller fiktion, siger Martin Sommerdag, hvis EBOLA-film kan ses på internet adressen www.thehiddentape.dk.

Meldt til politiet på grund af sin film

Det er ikke første gang Martin Sommerdag gør sig bemærket ved at lægge en film på internettet.

I 2005 vakte det forargelse, da han offentliggjorde en samling kortfilm på internet adressen www.not4cops.dk, hvor de stadig kan ses. I disse film blander Martin Sommerdags elementerne fakta og fiktion, så de ikke er til at skille ad igen, hvilket har bevirket, at Martin Sommerdag jævnligt er blevet meldt til politiet.

Filmene viser nemlig en række lovovertrædelser som eksempelvis indbrud og voldelige overfald set fra den kriminelles synsvinkel og med en medsammensvoren som kameramand.

Den - indtil videre - sidste gang Martin Sommerdag blev meldt til politiet på den konto var i november sidste år.

På politigården i Odense besluttede Fyns Politi sig dog hurtigt for ikke at gøre mere ved sagen, da de fandt ud af, at det endnu en gang var Martin Sommerdags film, anmeldelsen drejede sig om.

Og Martin selv lader sig ikke skræmme af anmeldelserne.

- Faktisk giver de mig blot blod på tanden, siger han.

- Da jeg gik i gang med at lave "not4cops"-filmene, havde jeg ganske vidst lidt moralske skrupler over det at vise forbrydelser så realistisk.

- Men hvis folk tror, at det de ser er virkelighed, så håber jeg ikke, at de går ind og ser film som "Jurasic Park", for så må de jo tro, at der stadig lever fortidsøgler, siger Martin Sommerdag og griner.

En væsentlig årsag til, at folk kan tro, at hans film er ægte, er ifølge Martin Sommerdag, at han udelukkende bruger ukendte skuespillere og amatører i sine film.

- Folk vil jo straks gennemskue, at det er fiktion, hvis eksempelvis Mads Mikkelsen er med i filmen.

- Desuden kan uskolede skuespillere ofte levere en langt mere naturlig følelse end en skuespiller, der har lært, hvordan en følelse vises, fortsætter Martin Sommerdag. Som eksempel nævner han en film, hvor en af de medvirkende skulle være mørkeræd.

- Efter at have prøvet med en række skuespillere, valgte jeg en amatør, som er meget mørkeræd i virkeligheden.

- Det blev nogle meget hårrejsende optagelser, siger Martin Sommerdag.

Martin Sommerdag insisterer på at have ansvaret for alle processerne i de film han laver. - Jeg har prøvet at have en anden til at klippe en film og det gav slet ikke det resultat jeg havde forestillet mig så det gør jeg aldrig mere. Jeg vil have den kreative kontrol over dte jeg laver, siger han.
Annonce

Drømmen om det store lærred

Martin Sommerdag fortæller, at han bruger mange af døgnets mørke timer på at arbejde med sine film.

- Så udover lønnen er det også lækkert at komme ud i lyset og den friske luft, når jeg tager på arbejde i fritidsklubben "Delfinen" i Højstrup, ler han.

- For leve af mine film kan jeg ikke - ikke endnu, tilføjer han.

Selv om hans kortfilm fortrinsvist kun har kunnet ses på internettet, så drømmer han nemlig om en dag at kunne lave en rigtig biograf spillefilm.

- Alle de store instruktører er jo begyndt med kortfilm, så når jeg laver film, tænker jeg dem altid i det store format på det store lærred, siger Martin Sommerdag.

- Og hvem ved, måske sker det en dag.

Da den odenseanske filminstruktør Martin Sommerdag gennemgik sin afdøde fars bankboks, fandt han en hemmeligt stemplet filmrulle, der dokumenterer et hidtil hemmeligholdt udbrud af den ekstrem smittefarlige og dødelige EBOLA-virus i Danmark i 1978. - Jeg har valgt at lægge filmen ud på ineternettet, fordi vi har alle ret til at vide, hvad der foregår - også når det er ubehagelige ting, siger Martin Sommerdag, der dennen sommer viser filmen på to filmfestivaler i U.S.A. (Stillfoto fra filmen "EBOLA Warning")
Fup eller fakta? Den odenseanske filminstruktør Martin Sommerdag fortæller, at han gennemgik sin afdøde fars bankboks og fandt en filmrulle, der bl.a. med disse billeder dokumenterer et hidtil hemmeligholdt udbrud af den smittefarlige og dødelige EBOLA-virus i Danmark i 1978. - Jeg har valgt at lægge filmen ud på internettet, fordi vi alle har ret til at vide, hvad der foregår - også når det er ubehagelige ting, siger Martin Sommerdag, der viser sin film på to filmfestivaler i U.S.A.
Da den odenseanske filminstruktør Martin Sommerdag gennemgik sin afdøde fars bankboks, fandt han en hemmeligt stemplet filmrulle, der dokumenterer et hidtil hemmeligholdt udbrud af den ekstrem smittefarlige og dødelige EBOLA-virus i Danmark i 1978. - Jeg har valgt at lægge filmen ud på ineternettet, fordi vi har alle ret til at vide, hvad der foregår - også når det er ubehagelige ting, siger Martin Sommerdag, der dennen sommer viser filmen på to filmfestivaler i U.S.A. (Stillfoto fra filmen "EBOLA Warning")
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Efter gigantisk skattekrav: Direktør for krakket olieselskab risikerer konkurskarantæne

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Claus har droppet webshoppen: - Jeg plejer med et glimt i øjet at sige, at der er to ting, man ikke skal finde på nettet: Det er sit instrument og sin livsledsager

Assens For abonnenter

Tidligere Jægerkorps-chef og oberst har slået sig ned på Vestfyn: - Hvis vi ville, kunne vi rende nøgne rundt

Sport

Medie: Eriksen og Brentford er enige om kontrakt

Odense Håndbold For abonnenter

Odense Håndbold leverede en storkamp i Györ - tæt på halvt mirakel i Champions League

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Nordfyn For abonnenter

Succes med individuelle hensyn på plejehjemmet: 79-årige Bodil vælger at få ordnet negle hver 14. dage

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Odense

Læser undrede sig over lurende oversvømmelse: Nu må kommunen til pumperne

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Faaborg-Midtfyn

Se video: Først var robotten medvært i Natholdet - Nu skal den sikre hygiejnen på hospitaler i hele verden

Odense For abonnenter

Forhåbentlig er der stille om natten: Politikere har givet grønt lys til byggeri af 20 nye boliger klos op ad kirkegård

Nyborg

Store mængder regn forsinker byggeri af omstridt præstegård: - Vi tager ikke nogen chancer, når det handler om skimmelsvamp

Annonce