Annonce
Fødselsdag

Han vil forbedre journalistik og debat. Nu fylder Anker Brink Lund 70

Professor og medieforsker Anker Brink Lund i 2006. Den 16. februar fylder han 70. (ARKIV) Sigrid Nygaard/Ritzau Scanpix

Sig ordet "medieforsker", og mange journalister vil straks nævne Anker Brink Lunds navn.

I adskillige årtier har den arbejdsomme professor og dr.phil. fulgt og analyseret udviklingen i den omskiftelige danske medieverden.

I 2009 kunne han med undersøgelsen "Hvor kommer nyhederne fra?" vise, at der i det forløbne tiår var sket en fordobling af antallet af nyheder fra medierne.

Ifølge forskeren ikke mindst på grund af en betydelig stigning i antallet af ligegyldige "nå-heder".

Han har også for Kulturministeriet gennemgået brugen af statskroner til de danske medier og selv samme mediers behov for offentlig støtte.

Søndag den 16. februar fylder Anker Brink Lund 70 år. Han er stadig tilknyttet CBS, Handelshøjskolen i København. Og han interesserer sig stadig for, hvordan vi får bedre journalistik.

- Men jeg har udvidet perspektivet fra nyhedsmedier i snæver forstand til den offentlige debat mere alment, efter at jeg i 2013 blev leder af CBS Center for Civilsamfundsstudier, oplyser Brink Lund.

Han er født i Brørup, blev student fra Viby Statsgymnasium i 1970 og uddannet i statskundskab fra Aarhus Universitet i 1976.

Forskeren har undervist på Aarhus Universitet, Danmarks Journalisthøjskole, RUC, Syddansk Universitet og Handelshøjskolen i København (CBS).

Han har sideløbende haft en række tillidshverv og bestyrelsesposter, ikke kun inden for medieverdenen, men eksempelvis også i Kræftens Bekæmpelse, Arbejdsmiljøinstituttet og det svenske Demokratiråd.

Professoren har flere bøger bag sig, blandt dem "Smitsomme Sygdomme i Dansk Journalistik" (1997) og "Den Redigerende Magt - Nyhedsmediernes Politiske Indflydelse" (2002).

Hans eget medieforbrug er alsidigt. Privat holder han Weekendavisen.

- Men på jobbet har jeg adgang til mange andre papiraviser, blandt andet mit yndlingsmedie: Die Zeit. Desuden supplerer jeg online med New York Times, Spotify, Netflix og HBO. Til gengæld ser jeg stort set kun fodbold, især AGF, på flow-tv, siger han.

Anker Brink Lund bor i Viby Sj. Han er gift med forskningsleder Henriette Buus og har to sønner. /ritzau

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Nu bliver øl rationeret

1995 Musikkorps Fyn er et lille orkester med 16 musikere og en dirigent, men dets betydning for øens musikliv er så stor, at kulturrådmand Søren Møller (K) kalder det en katastrofe, hvis politikerne i Folketinget beslutter at nedlægge eller flytte korpset. Rådmanden vil gå til forsvarsminister Hans Hækkerup med en melding om, at uanset hvad der sker med Odense Kaserne og det militære område i Højstrup, bør det militære musikkorps bevares på Fyn. De professionelle musikere i korpset fungerer i stor udstrækning som instruktører og lærere for amatørmusikere, og derfor vil det fynske musikliv ikke blot gå glip af korpsets koncerter men også uddannelse, hvis militærmusikken får marchordre. 1970 Restauratør Peter Poulsen, Varbjerg Strand, må være en af de mest tålmodige mænd på Fyn. Siden han i 1932 overtog sin sommerrestaurant, har han troligt – og med passende mellemrum - søgt spiritusbevilling. Og efter samfulde 38 års tørstige venten er hans stedsegrønne håb nu gået i opfyldelse. For nylig lod myndighederne ham forstå, at bevillingen ville komme, hvis han foretog visse moderniseringer. Det er nu sket, og Peter Poulsen har fået sin bevilling i hus. Stor er hans glæde, og glade bliver beboerne i egnens 400 sommerhuse og de mere flygtige turister formentlig også. Restauratør Poulsen belønnede sig selv for mange års venten med etablissementets første udskænkede ”mandeøl”. 1945 Der har som bekendt længe været øl-rationering, men dog ikke strengere, end at det kunne lykkes at få bryggerierne til at forbarme sig over folk, der skulle have familiefester, så der kunne falde en lille ekstraration af. Men det gælder ikke længere – i hvert fald ikke for Albani Bryggeriernes vedkommende. I en annonce i disse dage gør man opmærksom på, at bryggeriernes nye salgsbegrænsninger, der blev indført 1. marts, gør det nødvendigt, at de givne rationer ikke overskrides under nogen form. Såvel Albani Bryggeriet som Slotsbryggeriet vil ud over de rationer, der ved begyndelsen af hver måned tildeles kunderne, således ikke kunne give ekstraleverancer, hverken af øl eller mineralvand.

Middelfart

Borgmester med lokal coronastatus: Der arbejdes på genåbninger, og hjemsendte sættes til andre opgaver

Annonce