Annonce
Navne

Han revolutionerede en branche

Frisør Elmer Stuhr var født på Nordfyn og byggede et frisørimperium op i København. Han døde forleden 87 år gammel.
Annonce

Elmer Stuhr

1929-2017

Frisør og grundlægger af frisørkæden Stuhr, Elmer Stuhr, var en ægte iværksætter. Modig, fremsynet og kreativ. Med klare visioner og sans for kvalitet, revolutionerede han en hel branche og fik skabt respekt omkring et fag, han selv var tydeligt stolt af.

Elmer Stuhr blev født på Nordfyn og var søn af en landmand. Landmandslivet var imidlertid ikke noget for ham, og da hans søster, der var frisør, kunne skaffe ham læreplads hos en frisørmester i Nr. Lyndelse syd for Odense, sprang han til. Således lagde han allerede som 15-årig det første kim til det, der siden skulle komme til at sætte standarden for en hel branche.

Som færdiguddannet rejste han til Esbjerg, men hans mester spottede straks, at den unge mand var skabt til noget større og opfordrede ham til at rejse til København, hvor han allerede tre år senere var klar til at åbne egen salon. Konkurrencer var hans store interesse, og han vandt mange mesterskaber, i 1960 således Danmarksmesterskabet i langhårsfrisering, hvilket blev omtalt i TV-avisen på Danmarks eneste kanal, Danmarks Radio, og med ét var han kendt i hele landet.

Siden deltog han i Verdensmesterskaber og lavede opvisninger over hele verden.

Med egen salon på Vesterbrogade rejste han i 1960'erne til Paris for at lære af de dygtige franske frisører hos Carita. Dengang havde kvinderne langt hår og gik hver uge til frisør for at få det vasket og sat flot op. Tilbage på Vesterbrogade underviste Elmer Stuhr sit personale i kunsten, og snart stod kunderne i så lange køer, at han måtte åbne flere saloner.

Da kvinderne i slutningen af 60'erne kom på arbejdsmarkedet og ikke længere havde tid til at sidde hos frisøren hver uge, var det Elmer Stuhr, der først spottede en helt ny trend i London. Hos Vidal Sassoon klippede man det lange hår af og gav i stedet kvinderne smarte korthårsfrisurer, der var langt mere forenelige med en travl tilværelse som udearbejdende. Tørrehjelmene blev fjernet fra Vesterbrogade, og Elmer Stuhr underviste sit personale i alt det, han selv havde lært i London. Det affødte endnu længere køer ved salonerne, så der igen måtte udvides, nu med de bedste adresser på Strøget. Branchen var lidt længe om at få øje på revolutionen, og i mellemtiden satte Elmer Stuhr sig tungt på det københavnske marked.

Det med at lære fra sig blev sat i system, for det var vigtigt for Elmer Stuhr, at hans personale havde de rette kompetencer, og at de løbende blev vedligeholdt. Frisørfaget er et fag i bevægelse, mente han, og derfor skal frisører hele tiden inspireres, udfordres og uddannes, så de kan blive ved med at være den kreative ressource, som kunderne forventer at møde, hver gang de kommer. Det blev starten på Stuhr Interschool, som stadig er en vigtig del af virksomheden, og hvor der tilbydes kurser både internt og til frisører i hele Europa. Ved at løfte kvaliteten også hos konkurrenterne, var Elmer Stuhr nemlig overbevist om, at han kunne løfte den generelle respekt for faget og for branchen.

Af samme grund satte han en ære i at ansætte sit personale selv, og han kendte hver eneste af de omkring 80 ansatte, der i dag er fordelt på otte saloner. Han gik altid efter en god og dynamisk personlighed, for det faglige kunne han præge, som han sagde. Og præge menneskerne omkring ham var i den grad noget, Elmer Stuhr evnede. Med en utrolig energi og en smittende begejstring for sit fag og alt det, der hørte til det, færdedes han til det sidste hjemmevant i salonerne, hvor han holdt øje med, at alt levede op til hans høje krav.

Hans sans for kundeservice, dialogen, den personlige relation til kunden, den vigtige rådgivning og et konstant fokus på kundernes tilfredshed faldt ham naturligt. Elmer Stuhr forstod tidligt, at hver kunde, der forlod hans salon, var en vigtig ambassadør.

Stuhr, som han blev kaldt, havde øje for skønhed og smukt hår, hvilket ydermere medførte, at han i eget navn allerede i 1970'erne udviklede den første hårplejeserie, der stadig eksisterer og udvikles i takt med tidens trend, nu i for eksempel både en allergivenlig og en økologisk serie.

Gennem alle årene har Elmer Stuhr haft sin hustru Bente ved sin side. I mange år stod hun for det administrative, så udgifterne kunne holdes nede, hvilket enhver iværksætter ved, er en forudsætning for succes. Først ved åbningen af salon nr. 3, blev der ansat kontorpersonale, så Bente kunne få tid til at koncentrere sig om den familie, som også var så vigtig for Elmer, ikke mindst børnebørnene Caroline, Victoria og Viktor. I år fejrer koncernen 60-års jubilæum. Det bliver uden festens naturlige midtpunkt. Uden Elmer. Han døde en smuk og solrig vintermorgen den 14. januar 2017, 87 år gammel. Der er imidlertid ingen tvivl om, at han på sin egen måde vil være til stede i forbindelse med markeringen af et jubilæum, han var stolt af og så frem til. Der er heller ingen tvivl om, at hans ånd fortsat vil leve i koncernen, som nu drives og udvikles videre af hans to døtre, Bettina Stuhr og Malene Stuhr, der begge har været en del af firmaets ledelse i mange år, og som nu vil sætte deres eget, selvstændige præg på en koncern, der i 60 år har sat standarden for en hel branche.

Begravelsen finder sted tirsdag d. 24 januar 2017 kl. 13 fra Jægersborg Kirke i Gentofte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce