Annonce
Erhverv

Han kiggede på virksomheder i hele verden, før han brugte milliarder på to danske: - Robotternes design er så meget bedre

Mark Jagiela har været i Teradyne siden 1982 og blev i 2014 administrerende direktør. Foto: Stefan Sommer Jagd
De danske robotvirksomheder er i verdensklasse, hvis man spørger den administrerende direktør for kæmpekoncernen Teradyne. Han overvejede firmaer over hele verden, inden valget faldt på danske Universal Robots og MIR, som han nu bygger hovedsæde til for 325 millioner kroner.

Robotklynge: Det var en lang rejse, den 60-årige administrerende direktør for Teradyne-koncernen, Mark Jagiela fra USA, havde tilbagelagt for at stå på den småstøvede byggegrund lidt uden for Odenses erhvervskvarter Tietgenbyen.

Koncernen med speciale i automatisk testudstyr har base i North Reading, Massachusetts, og direktøren landedee dagen før på dansk jord for at indvie et nyt fælles hovedsæde for koncernens to danske opkøb, robotgiganterne Universal Robots (UR) og Mobile Industri Robots (MIR).

Begge er børn af den odenseanske robotklynge, et økosystem mellem universitet og erhvervsliv, der har sat Odense på verdenskortet som robotby.

Annonce

Den amerikanske forretningsmand, der ifølge Wallmine.com i 2021 var god for mindst 123 millioner dollar, spillede en beskeden rolle med sit velplejede overskæg og rolige talemåde, da de første spadestik blev taget ved siden af et partytelt stort nok til at huse en mellemstor provinskonfirmation. Hans rolle i opførelsen af det nye hovedsæde for de to danske robotkæmper er dog langtfra beskeden.

Næststørste investering

Teradyne har lavet sin næststørste investering på 325 millioner kroner i det kommende hovedsæde for koncernens første og indtil videre eneste to danske investeringer. Spørger man Mark Jagiela, er der ingen tvivl om, at de danske robotsucceser er i verdensklasse.

- Før vi købte UR for syv år siden, kiggede vi på virksomheder over hele verden. Vi ville gerne købe et firma, der repræsenterende den nye robotteknologi, og der fandt vi UR. Og i forhold til vækst har det overgået vores forventninger, så det har virkelig været succesfuldt.

- Det var et rent tilfælde, at vi efterfølgende besluttede os for at gå ind i mobile robotter, og vi endte med at købe MIR. Inden kiggede vi på cases i Tyskland, USA og andre steder, men MIR var bedst, lyder det fra Teradyne-direktøren, der i 2015 og 2018 købte de to virksomheder for et samlet beløb på fire milliarder kroner.

De første spadestik blev taget af direktør Kim Povlsen, UR, direktør Søren Nielsen, MIR, og Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S). Foto: Stefan Sommer Jagd

Med købet i 2015 trådte Teradyne ind i en branche, koncernen aldrig havde været i før. Jagiela er ikke i tvivl om, at det var det rigtige træk.

- Vi har været elektronisk testfirma, siden vi blev grundlagt 1960. Det har været en god forretning, men vækstraten i branchen falder. Så vi begyndte at se på, hvad det næste kapitel de næste 50 år af vores levetid ville være. Her faldt vi over kollaborative robotter, siger han.

Skulle man ikke være velbevandret i robotverdenen, er UR kendt for sin robotarm, som har introduceret de samarbejdende robotter - eller cobots - til industrier som bil- og elektronikindustrien. Senere kom MIR til med sin selvkørende mobile robot, der kan fragte materialer og færdige produkter rundt på fabrikker.

Annonce

Dansk design

Mark Jagiela mener, at de danske robotter skiller sig ud fra resten af markedet.

- Robotternes design er så meget bedre. Det er ikke kun det tekniske design, men også det æstetiske. De her robotter skal arbejde med og omkring mennesker, så de skal ikke virke mekaniske. Vi tænker på cobots som højteknologiske værktøjer, men de skal være tiltrækkende i deres industrielle design, når de skal være omkring og arbejde sammen med mennesker, siger han.

Han henviser til den prædiken, som robotpionerer gennem de seneste 20 år har rejst med: Robotterne kommer ikke til at tage arbejdet fra os, kun det opslidende, ensformige hårde arbejde. Tværtimod peger megen forskning på, at robotter kan skabe arbejdspladser.

Robothovedsædet

Det nye hovedsæde for Universal Robots og Mobile Industrial Robots skal ligge på Energivej 51 i Odense S få hundrede meter fra Universal Robots’ nuværende hovedkontor. Bygningen bliver 20.000 m2 og skal huse op til 600 medarbejdere. Produktion af robotterne skal fortsat ske på eksisterende lokationer.

Det københavnske arkitektfirma 3XN vandt konkurrencen om at tegne det fælles domicil. Firmaet står bag Den Olympiske Komités hovedkvarter i Lausanne, Royal Arena og Den Blå Planet i København. Anlægsprisen er 325 mio. kroner. Hovedentreprenør er NCC.

Byggeriet ventes at stå færdigt i starten af 2024. De to administrerende direktører for UR og MIR fortæller, at der allerede nu på grund af stor vækst i antallet af ansatte er planer om tilbygning, når hovedsædet er færdigt.

Annonce

Konceptet passer

En anden ting var også særligt karakteristisk for de danske robotvirksomheder, Teradyne havde kikkerten.

- De danske virksomhedskoncepter passer sammen med for eksempel vores firma. Der er teknisk innovation og en god fornemmelse af, at den fysiske placering er i Danmark, men kunderne er i USA, Europa og Asien. Altså en global tankegang, og det er en styrke i den danske tankegang. Det ser vi ikke hos en typisk start up i Amerika eller Italien, lyder det.

Jagielas rejse til Odense for indvielsen skal ses som en cementering af, at koncernen holder fast i den danske robotindustri. En investering, han kalder en "fabulous journey".

- Man kan ikke sige, at vi har fundet opskriften på succes. For markedet bevæger sig så hurtigt. Udfordringen for os er at holde fast i væksten, hvis vi skal vokse 40 eller 50 procent årligt. Hvordan fastholder man noget, ingen har gjort før?, spørger han retorisk og fortsætter.

- Software-virksomheder kan vokse sådan, fordi de ikke rigtigt bygger noget, men at bygge robotter og sende dem til fjerne steder er noget andet. Vi kan ikke hyre 40 procent mere personale hvert år. Det er der ikke nok personale i verden til, så vi skal se på, hvordan vi kan vokse på en mere kreativ og innovativ vis. Vi skal se på, hvordan vi kan vokse 40 procent og hyre 10 procent flere ansatte. Det er den opskrift, der udfordrer os.

Annonce

De giver den gas: Ordblinde håndværkere har succes med Danmarks største 3D-printer farm

Erhverv For abonnenter

Vild fremgang for ejendomsudlejer: Familien Barfoeds formue er vokset voldsomt - Vi tænker ikke over, at vi er blevet rigere

Danmark

Onsdagens coronatal: 744 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Skrappere regler for livsfarlig asbest på vej: Sager som den fra Odense, hvor elektrikere fik asbest i hovedet, kan lettere straffes i fremtiden

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nej tak til Big Mac: Svinene lugter og genbrugsstation støjer - men en anden mulighed til ny fastfoodrestaurant er i spil

Middelfart

Karin og Johannes var til fødselsdag, da én af gæsterne faldt om med hjertestop: Tirsdag lærte de selv at redde liv

Odense For abonnenter

Flere kilo hash fundet i lejlighed: Men dommer blev ikke overbevist af politiets beviser

Økonomien bremser op: Faldende boligpriser og store rentestigninger i vente

Odense

Så gik den ikke længere: Kæmpe eventsted er endnu en gang ramt af konkurs

Kerteminde For abonnenter

Mor og søn fandt indbrudstyv bag en skraldespand: Samme dag fandt far og søn en anden tyv på en mark

Ægtepars salg eksploderer efter økonomisk mavepuster: - For det meste kan vi samarbejde

Odense

Charlotte skralder sig til et madbudget på 200 kroner om måneden: Få hendes bedste råd her

For abonnenter

Direktør: Politikerne skal huske, hvad de har lovet de lokale medier

Erhverv

Revisionsfirma gør op med branchens hårde arbejdspres: Her skal man ikke have dårlig samvittighed over at gå til tiden

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

De frygter hestepærer, ødelagt strand og skræmte dyr: Beboere vil ikke lægge strand til badende heste

Assens

Utålmodige vinterbadere i opråb: - Det vil være spild af borgernes skattekroner at renovere denne bygning

Annonce