Annonce
Trekantområdet

Han har over 10.000 hilsner fra Kolding: Jens Peter sender postkort fra fortiden

Jens Peter Nikolaj Hansen er fra 1949, og siden han var 30 år, har han boet i Kolding, hvor interessen for lokale postkort er opstået. Foto: Ludvig Dittmann
Gennem flere år har den pensionerede gymnasielektor Jens Peter Nikolaj Hansen fra Munkensdam samlet på postkort fra Kolding. Dem har han brugt i to helt nye bøger, der tager læserne tilbage til tiden før og under Genforeningen i 1920.
Annonce

Kolding: Engang var der ikke noget, der hed sms, mms og snapchat. Hvis man gerne ville sende familien en hurtig hilsen, så skriblede man en besked på et postkort, og fik det klappet af i en fart. Efterhånden blev det mest en ferie- og juletradition, og nu er det næsten gået helt i glemmebogen.

Men Jens Peter Nikolaj Hansen fra Grøndalsvej har solid dokumentation for, at engang var postkort en ting fra dagligdagen. I sin private samling har han over 10.000 postkort, der alene stammer fra Kolding og byerne omkring.

Samlingen har han brugt i forbindelse med to helt aktuelle udgivelser. På Skriveforlaget udgiver han Genforenings-bogen "Postkort fortæller historie fra Kolding-egnen", og fredag udkommer årets udgave af Koldingbogen, hvor han også har brugt sin egen samling til i postkort at beskrive den rute og de æresporte, som den 10. juli 1920 førte kongen fra havnen til Tagkær syd for Christiansfeld, da Genforeningen blev fejret med fuld honnør.

- Postkort havde sin storhedstid i årene mellem 1900-1920, hvor det var en meget almindelig kommunikationsform mellem mennesker, inden telefonen begyndte at tage over. Det var dagligdag at sende et postkort, og i købstæderne var der jo omdeling af post i hvert fald et par gange om dagen. Så man kunne altså godt sende et kort fra Hejls om formiddagen ind til Kolding med beskeden "jeg kommer i aften, hent mig på stationen", og så kunne familien i Kolding godt nå at stå klar til at tage imod henne ved Sydbanegården, siger Jens Peter Nikolaj Hansen.

Annonce

Hobby kom snigende

For den tidligere lektor fra Munkensdam Gymnasium kom postkort snigende som en hobby. Han overtog en mindre samling, som han på et tidspunkt fik tid til at sortere lidt i, og så var det, han begyndte at studse over, at der egentlig var en hel del fra Kolding.

Og så gik det ham, som det gør for mange samlere. Har man først nogle få af en slags, er man allerede i gang med en samling. Fundet af Kolding-postkortene fik ham til at samle mere målrettet. Det er blandt andet foregået på loppemarkeder rundt omkring, men han har også søgt inde på nettet, hvor han blandt andet har fundet - og købt - et postkort fra Argentina med Koldinghus som motiv.

Ud fra sin postkort-samling har Jens Peter Nikolaj Hansen skrevet et stykke danmarkshistorie om Genforeningen. I bogens forord skriver han blandt andet: "Da postkort skal kunne sælges, har postkortudbyderne selvfølgelig valgt motiver, som kunderne har villet købe. Det kan være foto af en lokalitet, som kunderne er på, eller et motiv, som fortæller noget om folks følelser, eller hvad der har ligget i folks bevidsthed. Og her kommer også folks nationale følelser ind i billedet. Jeg tolker således det store udbud af postkort med motiver fra 1864-1920-grænsen som et udtryk for, hvad folk var påvirket af, nemlig det militære nederlag til Preussen og Østrig i 1864". Foto: Ludvig Dittmann

- Så jeg begyndte efterhånden at få en samling, som blev pænt stor. Nogle ligner måske umiddelbart hinanden, men så er der små ændringer på kortet, som alligevel gør dem interessante at gemme. Tit er der skrevet på dem, så indholdet er jo forskelligt. Så samlingen er vokset til en størrelse, jeg ikke lige havde drømt om, smiler han.

Annonce

Den vigtige bagside

Sin ekspertviden benytter Jens Peter, når han arbejder som frivillig hos Kolding Stadsarkiv, hvor han sorterer arkivets samling af postkort. Det er et omfattende arbejde, fordi postkortene har været blandet sammen med arkivets almindelige billedsamling, der fylder mange tusinde af arkivnumre.

Mange postkort fra samlingen hænger sammen med fejringen af Genforeningen. Dem har han benyttet i sit arbejde både med "Postkort fortæller historie fra Kolding-egnen" og kapitlet i den nye Koldingbog. Foto: Ludvig Dittmann

- Rent grafisk fortæller postkort en vigtig udviklingshistorie i en by. Ligesom eksempelvis mindesten er med til at beskrive en bys identitet. Og så har de jo en spændende bagside, hvor brevskriverne deler alle mulige slags tanker, så det er et vigtigt arbejde, Jens Peter laver med at sortere og finregistere vores postkort, fortæller stadsarkivar Lene Wul, som overvejer, om stadsarkivet skal lave en særskilt samling, der præsenterer alle de arkiverede postkort.

Annonce

Jeg kendte ikke byen

Jens Peter Nikolaj Hansen har selv rødder i Kolding, selv om han stammer fra Grunderup på Sydsjælland. Den lokale forbindelse blev han først klar over, efter at han selv var flyttet til byen for at arbejde som lærer på det helt nye Munkensdam Gymnasium.

- Da jeg flyttede til Kolding i 1979, kendte jeg ikke det fjerneste til byen, bortset fra at der stod en slotsruin, og så havde jeg kørt gennem Kolding mange gange i min soldatertid, når jeg skulle hjem fra militærforlægningen i Skrydstrup. Det var inden, motorvejen gik udenom bymidten. Men det viste sig faktisk, at en af mine forfædre har boet i bygningen ved siden af Den Blå Café, hvor vi godt kunne lide at komme som unge gymnasielærere, husker Jens Peter, som er uddannet geolog og geograf fra Aarhus Universitet.

Slægtshistorie er en anden tidskrævende hobby for den pensionerede lektor, der fra 1979 til 2014 har undervist et utal af elever i geografi på Munkensdam Gymnasium. Han er i stand til at kortlægge sin egen slægt tilbage til før år 1700 og enkelte rødder endda endnu længere tilbage.

De to bøger

  • I anledning af 100-året for Genforeningen udkommer "Postkort fortæller historie fra Kolding-egnen". Med gengivelse af postkort samlet gennem en menneskealder fortæller Jens Peter Nikolaj Hansen, hvordan Slesvig-problematikken i årene fra 1864 til 1920 fyldte i det område, der i dag udgør Kolding Kommune.
  • Bogen koster 249,95 og kan købes hos alle boghandlere og på www.skriveforlaget.dk
  • Koldingbogen 2020 udkommer fredag den 13. november. Temaet er Grænser. Jens Peter Nikolaj Hansen har skrevet kapitlet "Et triumftog".
  • Bogen udgives af Kulturudvalget. Koldingbogen 2020 kan erhverves for 150 kroner og sælges bl.a. hos byens boghandlere, LIVA, Nicolai Kultur, Museet på Koldinghus og i Kolding Kommunes netbutik.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

OUH er ifølge statistikker bedst til behandling af børnecancer: Fynske læger ser ingen grund til centralisering

Annonce