Annonce
Kultur

Han har 220.000 følgere og 80 millioner visninger på Youtube: Men du har ingen anelse om, hvem Casper er

Casper Harding er i dag en mand på 30 år, tre børn, kæreste og hus i det nordlige Odense. Han hævder, at han i dag er lykkeligere end nogensinde. Foto: Klaus Knakkergaard
Casper Harding fra Odense har med sin karakter Spørg Casper skabt en af de mest populære Youtube-kanaler herhjemme. Instruktøren René Odgaard har fulgt ham i ni år - ikke for at vise, hvordan man skaber en karriere på Youtube, men for at vise hvordan livet på godt og ondt er for en ung mand i en verden fyldt med valg og konsekvenser.

Jeg er ret sikker på, at det er Casper Harding, jeg snakker med.

For han har sine briller på.

Når han tager dem af, er han en anden.

Annonce

Så træder karakteren Spørg Casper frem. En højtråbende, skinger, selvpromoverende og på mange måder utålelig karakter, der på trods af – eller rettere på grund af – det, har skabet sig en beundringsværdig Youtube-karriere med mere end 220.000 følgere og over 80 millioner samlede visninger.

Men det er Casper Harding, der er interessant. Det er ham, vi ikke kender, og som har en historie, vi kan lære noget af. Det er påstanden i dokumentarfilmen ”Ingen Kender Casper”. Og det er sådan set også min påstand og baggrund for mit møde med ham. Hvem er Casper Harding?

Ved første øjekast ligner han en helt almindelig 30-årig mand, som han står der i sin forhave i et nybyggerkvarter i det nordlige Odense. Han stener lidt over et eller andet på sin Toyota Corolla Hybrid, inden han byder velkommen og advarer om ikke at snakke for højt på grund af den sovende dreng i barnevognen. Caspers tredje barn, som han har med kæresten Louise.

Han ligner egentlig sig selv – eller Spørg Casper, om man vil. Håret er lidt uglet, nogen – formentligt en af ungerne – har spildt ned af hans jakke, og et søvnigt, men venligt blik ser én an. Han ligner enhver anden mand med tre unger og et fast arbejde. Casper Hardings arbejde er at underholde på Youtube. Og det er han - jævnfør førnævnte tal – god til.

Ni år med et kamera

Men det vidste instruktør René Odgaard ikke, da han for ni år siden begyndte at dokumentere den dengang 20-årige Casper Harding, der lige var begyndt at lægge sine første videoer på Youtube. Casper studerede som tonemester på den fynske filmuddannelse 18 Frames, hvor også René Odgaard forfulgte filmdrømmen.

5. juni 2012 rammer den første Spørg Casper-video Youtube.

En yngre og knap så hysterisk Spørg Casper sidder i en sparsomt møbleret lejlighed et sted i Odense og taler direkte til kameraet.

- Hvis du vil spørge mig om et eller andet. Et eller andet, du vil vide noget om, fordi jeg ved rigtig meget… ja stort set om alt, så hvis du vil vide noget om noget som helst, så kan du skrive det hernede i kommentaren eller sende en privat besked. Når du har gjort det, så vil jeg måske svare på den i næste video eller noget.

- Dengang var dansk Youtube fyldt med en masse skrammel. Der var dårlige musikvideoer, og der var folk, der sad og svarede på alt muligt mærkeligt om dem selv. Det var egentlig bare det, Spørg Casper tog pis på. Det, synes jeg selv, var ret tydeligt, men som dokumentaren også viser, er det ikke alle, der forstår, at det er satire, fortæller Caspar Harding.

Og netop den forvikling af personlighederne er en af de drivende kræfter i dokumentarfilmen. Det bliver blandt andet sat på spidsen, da en kvindelig beundrer kontakter ham og spørger ind til, hvor meget af karakteren, der er ægte. Skuffelsen er tydelig, han Casper Harding afslører sandheden.

- Jeg synes selv, at satiren er ret tydelig, men jeg er med på, at folk forholder sig til karakteren Spørg Casper. Men han er komplet vanvittig. Han råber ad folk og tænder af over det mindste. Det er jo ikke mig. Selvfølgelig er det ikke mig, men jeg er gang på gang blevet overrasket over, hvordan folk opfatter Spørg Casper, siger han med en rolig stemme, der er evigheder væk fra sit alter egos højpitchede og temperamentsfulde udtryk

Endnu et eksempel fra filmen:

Spørg Casper trækker i sin karakteristiske burger-trøje, mens toget triller ind på Hovedbanegården i København. Da han træder ud på perronen, er han i karakter. Han har indkaldt sine følgere til meet-up på Rådhuspladsen, og han omringes hurtigt at unge mennesker, der hungrer efter Spørg Caspers reaktioner. I scenen ses det blandt andet, hvordan en gruppe drenge fysisk og psykisk forsøger at fremprovokere et udbrud. Et par forsøger at kilde ham, og Casper må med en resolut bevægelse vriste sig fri. 

- Det var sindssygt. De blev ved med at forsøge at få mig til at skælde ud på dem og gå amok, men det er jo ikke det, der er meningen. Det er underholdning, det er en karakter, men jeg kan jo ikke gå fuldstændig amok på Rådhuspladsen i København, når jeg er der for at være sammen med mine følgere, siger han.

Spørg Casper ved meetup i København, hvor flere unge drenge har svært ved at skelne karakteren fra virkeligheden. Foto: Fra Filmen / René Odgaard

Transformationen sker på et splitsekund. Briller af. Briller på.

I toget på vej mod Fyn er det Casper Harding, der står og ser åndsfraværende ud i luften. Flere gange i løbet af filmen ses det, hvor hurtigt mennesket og karakteren bytter krop, og der stilles mere eller mindre implicit spørgsmål ved den mentale sundheds trivsel i den konstante vekslen mellem personligheder. Især fordi det – i en helt anden og mere alvorlig grad – har været en stor del af Casper Hardings liv.

Annonce

Faderens sygdom

Som fem-seksårig bliver Casper bekendt med sin fars psykiske sygdom. Han er skizofren, og sygdommen medfører blandt andet et brud med moderen og i vid udstrækning også til resten af familien. I en af filmens scener dykker en terapeut ned i, om Caspers alter ego kan spores tilbage til faderen sygdom.

- Det er oplagt nok at gribe fat i, men som jeg også siger, så tror jeg ikke, der er en sammenhæng. Min far var syg hele tiden. Han gik ikke ind og ud af roller, han var syg og så syner, når han ikke tog sin medicin. Det har intet at gøre med det, jeg laver, fortæller Casper Harding.

I en terapi-session forsøger man at blive klogere på, om faderen skizofreni på nogen måde har noget med Caspers Hardings alter ego at gøre. Foto: René Odgaard / Fra filmen

Han taler om sin far i datid, fordi han i dag er død.

- Og jeg savner ham. På det punkt er han jo som alle andre fædre. Det kan godt være, at det var irriterende, og det kan man også se i filmen, at han ringede hver dag for at snakke, men han ville jo bare gerne høre sin søn. På den måde er han – og er jeg jo – som alle andre. Mange vil genkende det der med, at man ikke lige magter at snakke med sine forældre, men når de ikke er her mere, så vil man gøre alt for at snakke bare en enkelt gang, siger Casper Harding og fortsætter:

- Han gjorde det så godt, han overhovedet kunne. For mig var han verdens bedste far. Det kan jeg sige helt ærligt, fordi han er den far, jeg kendte. Han var min far, og han var en meget, meget kærlig far, så ud fra mit perspektiv, og det jeg ved, så var han den bedste far.

Og der rammer han selv hovedet på det søm, der har skreget på et slag. Casper Harding er først og fremmest en mand, der handler ud fra de forudsætninger, han er givet i de situationer, han står i.

- Og det er derfor, filmen fungerer, synes jeg. Det er underordnet, om jeg er youtuber – jeg kunne lige så godt være bager. Den fungerer, fordi den viser en ung mand i nogle meget definerende år, som er tvunget til at træffe nogle valg. Nogle er gode valg, og andre er dårlige valg. De dårlige må han så forsøge at råde bod på. Den slags kan alle jo relatere til, siger Casper Harding.

- Og det er derfor, filmen fungerer, synes jeg. Det er underordnet, om jeg er youtuber – jeg kunne lige så godt være bager. Den fungerer, fordi den viser en unge mand i nogle meget definerende år, der træffer nogle valg. Nogle er gode valg, og andre er dårlige valg. De dårlige må han så forsøge at råde bod på. Den slags kan alle jo relatere til,

Casper Harding

Og derfor skulle den tage ni år at lave. Det har ikke været Casper Hardings valg – hans redigeringsret har været begrænset, men var den kommet for fem år siden, havde meningen med filmen næppe stået så klart. En af de mest afslørende scener i filmen viser ret godt den tilstand, Casper Harding har vadet rundt i.

Han sidder på passagersædet i en bil, og en fotograf forsøger at grave frem, hvem den ”rigtige” Casper er, og hvordan den Casper har det. Stemmen er følelsesløs og fraværende, og Casper Harding forsøger for alt i verden at undgå enhver dybere involvering i samtalen:

- Men har du det godt, Casper?

- Om jeg har det godt?

- Ja.

- Jeg har det meget godt.

- Har du det?

- Jaja, jeg har det bedre end nogensinde før.

- I dag kan jeg se, at jeg ikke havde det godt – målt på den glæde, jeg føler i dag. Men på det tidspunkt har jeg nok følt glæde i den form og følelse, jeg troede, glæden var. I dag er mit udgangspunkt for, hvordan glæde føles noget helt andet, og derfor kan jeg se, at jeg ikke var glad. Giver det mening?

Ja, det gør det. Men hvis jeg spørger dig nu, om du har det godt i dag?

- Så svarer jeg, jaja, jeg har det bedre end nogensinde før… haha.

- Ej, jeg er virkelig glad. Jeg er glad for mit liv, og jeg er lykkelig, når jeg ser på min familie. Jeg er glad, fordi jeg har set den film, der på mange måder er et spejl af mit liv, hvor jeg kan reflektere over de valg, jeg har taget og de tilstande, jeg var i.

- Og det er egentlig det, jeg håber, folk får ud af filmen. De skal måske ikke så meget finde ud af, hvem jeg er, men i lige så høj grad, hvem de selv er. Jeg håber, at de kan bruge min historie til at se på egen historie, for de problemstillinger og valg, jeg kommer ud i, er nogle, der gælder for alle. Og så er det jo lige meget, hvem Casper er.

Filmen "Ingen kender Casper" har premiere på DRTV 8 maj.


Annonce
Erhverv For abonnenter

Vild fremgang for ejendomsudlejer: Familien Barfoeds formue er vokset voldsomt - Vi tænker ikke over, at vi er blevet rigere

Danmark

Onsdagens coronatal: 744 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Skrappere regler for livsfarlig asbest på vej: Sager som den fra Odense, hvor elektrikere fik asbest i hovedet, kan lettere straffes i fremtiden

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nej tak til Big Mac: Svinene lugter og genbrugsstation støjer - men en anden mulighed til ny fastfoodrestaurant er i spil

Erhverv

Overskuddet blev mindre hos optikeren: - Coronaen kostede på bundlinjen

Nyborg

Dropper talentpriser: Ingen blev nomineret

Økonomien bremser op: Faldende boligpriser og store rentestigninger i vente

Odense

Så gik den ikke længere: Kæmpe eventsted er endnu en gang ramt af konkurs

Odense For abonnenter

Flere kilo hash fundet i lejlighed: Men dommer blev ikke overbevist af politiets beviser

For abonnenter

Iværksætterbrødre har succes med sportsstrømper: Nu vil de også lave en forretning ud af vitaminer og mineraler

Odense

Charlotte skralder sig til et madbudget på 200 kroner om måneden: Få hendes bedste råd her

For abonnenter

Direktør: Politikerne skal huske, hvad de har lovet de lokale medier

Middelfart

Karin og Johannes var til fødselsdag, da én af gæsterne faldt om med hjertestop: Tirsdag lærte de selv at redde liv

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

De frygter hestepærer, ødelagt strand og skræmte dyr: Beboere vil ikke lægge strand til badende heste

Erhverv

Revisionsfirma gør op med branchens hårde arbejdspres: Her skal man ikke have dårlig samvittighed over at gå til tiden

Annonce