Annonce
Odense

Han fik rollen som syndebuk

Jan Aaskov skrev for to et halvt år siden under på, at han ikke ville udtale sig om sin fratrædelse på Rytmeposten. Han fik efterfølgende seks måneders fuld løn, hvilket han kalder en lukrativ aftale. Nu giver han for første gang siden foråret 2006 sin version af hændelsesforløbet.

Jan Aaskov, der fratrådte som leder af Rytmeposten i 2006, fortryder i dag måden, man greb sagen med regnskabsfusk an

ODENSE: - Jeg føler, at jeg blev uretfærdigt behandlet i pressen.

Så klar er meldingen i dag fra den forrige leder af det regionale spillested Posten, Jan Aaskov, der for første gang fortæller sin version af de dramatiske begivenheder i foråret 2006, da han indgik en fratrædelsesaftale for ikke at skade samarbejdsforholdet mellem spillestedet og Odense Kommune.

Ifølge ham var det en enkelt persons beskyldninger, der udløste hele balladen og tvang ham væk fra sit drømmejob.

Men han langer også kraftigt ud efter bestyrelsesformanden Per Borchsenius og rådmand Anker Boye, der ifølge Aaskov ikke kunne tåle yderligere prestigetab efter det tabte borgmestervalg i 2005.

Annonce
Jan Aaskov var engang leder af Rytmeposten, men blev fyret. I dag kommenterer han sagen fra 2006.

Flest kulturkroner

- I bund og grund er det er jo en klassisk historie om en tidligere ansat, der føler sig uretfærdigt behandlet og tager hævn over dem, der har afskediget vedkommende. Den dag i dag forstår jeg ikke, hvordan det nåede så vidt, fortæller Jan Aaskov med tanke på den tidligere bogholder på Rytmeposten, Hanne Lund, der videregav oplysningerne om, at udgifter blev skubbet til næste regnskabsår .

Når han beskriver sagen kort, handler den om, at Rytmeposten dengang konkurrerede med andre spillesteder i Odense om, hvem der skulle have flest kulturkroner i støtte, da kulturforliget skulle udmøntes.

- Derfor var det bestyrelsens på Rytmepostens holdning, at man ikke skulle komme ud af regnskabsåret 2004 med et underskud. Derfor overtalte vi nogle leverandører til at sende regningerne ud efter nytår. Det blev som bekendt afsløret. At det fik så store konsekvenser, kom bag på mig. På afstand tror jeg, det skyldtes, at bestyrelsen valgte ikke at udtale sig dengang. Det forstår jeg stadig ikke, for det ville helt sikkert have været smartere at forklare sagens sammenhæng i stedet for at neddysse den. Så var det måske aldrig kommet så vidt, konstaterer Jan Aaskov.

Jan Aaskov var engang leder af Rytmeposten, men blev fyret.

Ankers prestigeprojekt

Det er ekstremt vigtigt for den tidligere leder at understrege, at alle regnskaberne med ham bag roret er godkendt af revisionen og efterfølgende ikke har medført anklager om fusk eller bedrageri.

Derfor står det nu klart for ham, at hans rolle som syndebuk dengang ikke var et tilfælde.

- Per Borchsenius havde en førsteprioritet at redde sig selv, hvilket jeg har det dårligt med. Strategien var først at sige, at bestyrelsen ikke havde haft kendskab til de omtalte ændringer i regnskabet. Men det blev jo senere afsløret i Stiftstidende, at bestyrelsen ikke alene vidste, at der var lavet aftaler med leverandører om at vente med at sende regninger. Det var Per Borchsenius' egen idé, konstaterer Jan Aaskov.

Efter et møde med Per Borchsenius og Anker Boye stod det klart, at Aaskov havde stået bag den sidste koncert på Rytmeposten.

- Jeg ved af gode grunde ikke, hvad bestyrelsesformand Per Borchsenius og Anker Boye snakkede om på deres møde, men jeg fik at vide, at Boye meldte ud, at det enten var mig eller bestyrelsen, der røg. Han ønskede ikke uro omkring hele kulturstrategien, hvor Rytmeposten var første del af et prestigeprojekt, efter han havde tabt borgmestervalget, siger Jan Aaskov.

I chok et helt år

Hvad formålet var med fratrædelsesordningen ønsker Jan Aaskov ikke at kommentere. Men at det primært bestod i ikke at involvere Per Borchsenius yderligere, lægger han ikke skjul på.

- Flyverskjulet fra dag et var forkert, og jeg var også modstander af den taktik. Desværre var jeg allerede der kørt ud på et sidespor og fik at vide, at det skulle bestyrelsen nok styre. Jeg fortryder, at så uskyldig en ting i den grad blev blæst op. Jeg var i chok dengang, fordi det kom så uventet. Jeg blev paralyseret og var først mig selv igen et år efter, siger Jan Aaskov.

På spørgsmålet om, hvorvidt Per Borchsenius har det bedst med at holde sig i skjul, når kritikken for alvor smælder, har Jan Aaskov heller ingen kommentar til.

- Du må drage dine egne konklusioner. Men du kan vel godt lægge to og to sammen, spørger han.

Bortset fra det forklarer Jan Aaskov, at hans samarbejdede med Per Borchsenius var tæt, og at han anser ham for at være en dygtig forretningsmand.

15 år gammelt problem

Siden 2006 har Jan Aaskov haft det svært med at gæste de to spillesteder, som han har brugt tusindvis af timer på at bygge op. Alligevel kommer han med jævne mellemrum forbi. Især på Dexter.

- Jeg har ikke haft det særlig godt med det, men jeg er kommet, når der har været noget musik, jeg ikke ville gå glip af. Det har været en mærkelig og ikke særlig rar fornemmelse. Især at se det nye Posten blive en realitet, når man selv har brugt enormt meget energi på at planlægge, hvordan det skulle se ud og fungere, har været hårdt. Ikke desto mindre håber jeg på, at der kommer en ordning, så både Dexter og Posten overlever. Begge steder betyder meget for mig, understreger Jan Aaskov.

Han forstår ikke, at Odense Kommune ikke en gang for alle gør noget ved gælden, som tynger spillestedet.

- Den uoverskuelige gældssituation nu er delvist opstået, fordi kommunen ikke løste problemet, da det opstod i 1990'erne. De burde have taget fat på det for 15 år siden. Men dybest set er hovedproblemet, at de forventninger, man havde til Posten efter ombygningen, aldrig er blevet indfriet. Jeg føler med Niels-Jørgen Simonsen. Han må have det forfærdeligt lige nu. Han har gjort sit bedste, er jeg helt overbevist om, siger Jan Aaskov.

Læs mere i Fyens Stiftstidende tirsdag

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

Fyn

Hjertestop-ordning har klaret sig over al forventning: Nu overvejer regionen at skrotte den

Annonce