Annonce
Fødselsdag

Han er den klassiske amerikanske cowboy

Foruden at være på skærmen har Sam Elliott lagt stemme til kampagner fra virksomhederne Dodge og IBM. Han var stemmen bag præsentationerne af Pittsburgh Steelers og Green Bay Packers til Super Bowl i 2010. Foto: Robyn Beck/Ritzau Scanpix
Med sit karakteristiske udseende og sin dybe stemme passer Sam Elliott godt til westernfilm, men talentet har taget ham meget længere. 9. august fylder han 75 år.

Hvis hans far havde fået lov at bestemme, var Sam Elliott højst sandsynlig ikke endt på rollelisten til en stribe film og tv-serier. Sam Elliott og faren delte en passion for naturen, og da Sam Elliott som helt ung fortalte faren, at drømmen var det store lærred, blev han mødt med svaret: Dine chancer i Hollywood er som en snebolds i helvede.

Elliotts drøm blev dog til virkelighed, og skuespilleren, der fredag den 9. august fylder 75 år, har siden opbygget sig et betydeligt cv. Hans lange krop, tykke overskæg, sorte øjenbryn og dybe stemme passer perfekt til en karakter i en westernfilm. Han er det klassiske billede på en amerikansk cowboy.

Og flere af Sam Elliots roller er da også i westernfilm og westernserier, hvor han blandt andet har medvirket i "The Quick and The Dead" og "Tombstone". Senere i karrieren er det blevet til andet end film med pistoler og heste. Han har blandt andet medvirket i filmen "The Big Lebowski".

Han blev nomineret til en Oscar for sin rolle i dramaet "A Star is Born" fra 2018. Elliott endte uden statuetten, da Viggo Mortensens kollega fra "Green Book" Mahershala Ali modtog prisen.

Arbejdet som skuespiller har også ført Elliot til kærligheden. Han er gift med skuespilleren Katharine Ross. I 1969 debuterede Elliott med en meget lille rolle i filmen "Butch Cassidy and the Sundance Kid", hvori også Ross spillede en mindre rolle. De havde ingen scener sammen og mødtes ikke under arbejdet. Men knap ti år senere spillede begge med i "The Legacy", hvor de mødte hinanden, og en gnist mellem dem tændtes. De blev gift i 1984.

Parret har sammen datteren Cleo Rose Elliott, der er musiker og model. /ritzau

Annonce
Foruden at være på skærmen har Sam Elliott lagt stemme til kampagner fra virksomhederne Dodge og IBM. Han var stemmen bag præsentationen af Pittsburgh Steelers og Green Bay Packers til Super Bowl i 2010. Foto: Angela Weiss/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Chefredaktøren anbefaler: Frygt er terrorens farligste virkemiddel

Retten i Odense valgte at dobbeltlukke dørene i landsdækkende mulig terrorsag og nedlægge navneforbud trods protester fra pressen. Manden blev varetægtsfængslet i foreløbig fire uger. Læs historien her

Annonce