Annonce
Odense

Han blev selv anbragt som barn: - En anbringelse er ikke altid den lykkelige løsning

David Adrian Pedersen er formand for foreningen De Anbragtes Vilkår og var selv anbragt som barn. Han kalder anbringelser for lottokuponer, fordi man aldrig ved, om det bliver godt eller skidt. Foto: De Anbragtes Vilkår
Som tidligere anbragt og nu formand for De Anbragtes Vilkår langer David Adrian Pedersen ud efter politiske ønsker om at anbringe flere børn. Men han kan godt lide idéen om i Odense at nedsætte et råd, der giver anbragte en stemme.
Annonce

En sindssyg god idé.

Sådan siger David Adrian Pedersen, tidligere anbragt og nuværende formand for De Anbragtes Vilkår, om Tim Vermunds idé om at nedsætte et råd med ældre anbragte børn og ad den vej give dem en stemme også i de politiske diskussioner lokalt.

- Det er et superkomplekst område, og først når vi får de levede erfaringer tilbage til systemet og kommunerne, kan vi blive reelt klogere på, om anbringelsen opleves relevant for et børne- og ungeliv at vokse op i, påpeger han.

Han er imidlertid ærgerlig over statsministermeldingen om, at flere udsatte børn skal have et andet hjem end hos mor og far.

- Der er helt sikkert familier, hvor der gribes for sent ind, hvor vi har et presset system, hvor den tidlige indsats alt for meget går fløjten på grund af økonomi, konstaterer David Adrian Pedersen.

- Men der skal flere indsatser på hylderne, og der skal sættes meget tidligere ind i en familie i en udsat position. Det skal være tilgængeligt at henvende sig til kommunen for støtte til isolerede problemstillinger langt tidligere, inden de hober sig op, og uden frygt for, at man får anbragt sit barn. Det er for sent, når først der tales om anbringelse, mener han, der i forbindelse med sin egen anbringelse som barn oplevede et kommunalt system fuld af god vilje, men med "alt for mange modarbejdende blinde punkter".

Annonce

En lottokupon

David Adrian Pedersen, der i dag er psykologistuderende på Københavns Universitet, anerkender, at der er familier med for eksempel vold og misbrug, hvor børnene åbenlyst skal anbringes, men det er fåtallet af anbringelserne, der har disse grelle årsager som udslagsgivende faktor. Det brede billede er mere komplekst. Han appellerer til, at kommunerne - tidligt - griber ud efter andre og nye værktøjer. Fordi en anbringelse i ikke få tilfælde kan sammenlignes med et traume.

- Det er så voldsom en omkalfatring af ens hverdag, ens omgangskreds og kultur. Det er en stor ting, og det skal vi huske. Det er ikke altid den lykkelige løsning, og det er lidt en lottokupon i dag, om det går godt eller skidt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Fynsk professor støtter nye mundbindskrav: - Men vi ved ikke helt, hvor meget det hjælper

Danmark

Krav, undtagelser og straf: Her er alt, du bør vide om reglerne om mundbind

Fyn

Der er mundbind nok: Dagligvarebutikker i Odense er klar til nye restriktioner

Annonce