Annonce
Faaborg-Midtfyn

'Hamrende stolt' borgmester: Årslev vinder fornem pris

Sådan kommer den ny bymidte i Årslev ifølge arkitekttegningerne til at se ud. Illustration: Holscher Nordberg
Faaborg-Midtfyn Kommune vinder byplan-prisen 2020 for arbejdet med at udvikle Odense-forstaden Årslev. Borgmester Hans Stavnsager (S) er "hamrende stolt".
Annonce

Årslev: Der er store roser til Faaborg-Midtfyn Kommune og til Årslev, som netop har vundet den såkaldte byplan-pris, som Dansk Byplanlaboratorium og Akademisk Arkitektforening står bag.

"Kommunen har vist vejen ved at udvikle strategierne i fællesskab med borgerne og ved at afsætte 150 millioner til investeringer i området. Det er byudvikling i en skala, der kunne være en storby værdig, som nu udspiller sig på en langt mindre scene i provinsen," lyder det blandt andet i begrundelsen.

Byplanprisen tildeles hvert år en kommune, region eller organisation, som har gjort en særlig indsats for at fremme gode, smukke eller innovative bymiljøer. I år går prisen til Faaborg-Midtfyn for planlægningen af Fremtidens Forstad Årslev.

- Det er fuldstændig fantastisk. Den her pris plejer at gå til store byer, så det gør mig utrolig stolt, at vi løber med den. Det viser, at vi i samarbejde med borgerne har formået at levere noget her, der kan inspirere andre. Og det er vel nærmest den største anerkendelse, vi kan få, siger borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune, Hans Stavnsager (S), i en pressemeddelelse.

Annonce

Ny bydel og bymidte

Ambitionerne for Årslev er store og bygger på to ben. Dels skal der skabes en ny bæredygtig bydel midt i landskabet ved Vindinge Å, og dels skal der udvikles en sammenhængende bymidte.

- Årslev skal være det sted, man flytter til, når man gerne vil bo tæt på storbyens sus og samtidig have naturen og landskabet lige uden for døren, forklarer Hans Stavnsager.

Der skal bygges en helt ny, grøn bydel i Årslev. Illustration: Vandkunsten

Ambitionen er, at 1.200 nye borgere skal flytte til Årslev inden 2030, og udbuddet af de første byggegrunde er i gang nu. Kommunalbestyrelsen har desuden besluttet, at alle fremtidige bygninger i det centrale byområde skal bygges med en bæredygtig DGNB-certificering på minimum guld-niveau. Og kommunen certificerer også byområdet på guld-niveau.

- Vi er optagede af bæredygtighed, og vores ambition er, at Årslev kommer til at ligge helt i top på den dagsorden. Borgerne, der skal flytte ind i de nye boliger, kommer til at vide præcist, hvad de får i forhold til eksempelvis indeklima og energiforbrug og materialevalg. Ligesom forældrene til børn i den kommende daginstitution ved, at indeklimaet er i top. Det bliver et salgsargument for byen, fortæller Hans Stavnsager.

Annonce

Stolt borgmester

I 2018 afholdt kommunen to arkitektkonkurrencer, hvor nogle af landets førende arkitektfirmaer kom med bud på, hvordan "Fremtidens forstad" skulle se ud.

Vinderen af den del, der omhandler den nye bydel, blev Tegnestuen Vandkunsten. Arkitektfirmaet har fået placeret tre harmoniske bebyggelsesklynger, hvor de fleste boliger får udsigt til landskabet samtidig med, at klyngerne er placeret, så den eksisterende by har udsyn og nem adgang til landskabet.

Vinderen af den anden del, som handler om en samlet bymidte, der skal binde den nye bydel, Årslev og nabobyen Sdr. Nærå sammen blev Holscher Nordberg Architects og STED.


Jeg er hamrende stolt af den energi, der har båret det her projekt. Det fællesskab og det samarbejde, vi har oplevet med Årslev-borgerne, er helt unikt. Og det er en del af forklaringen på, at vi nu står med den her pris.

Hans Stavnsager (S), borgmester


Borgmester Hans Stavnsager hæfter sig i den forbindelse særligt ved det fællesskab, der i forvejen omgiver den tidligere fabrik Polymeren, hvor der i dag er crossfit, aktivitetssted for veteraner, teater, koncerter, værksteder og butikker side om side.

Borgmester Hans Stavnsager (S) er stolt over, at byplan-prisen i år går til Faaborg-Midtfyn Kommune. Arkivfoto: Palle Søby

- Der gror en stærk identitet i Årslev, og hvis der ikke havde været den ånd og den dna, så havde vi skulle opfinde en fortælling. Her var der allerede en fortælling, som vi sammen har kunne skrive videre på, siger Hans Stavnsager og tilføjer:

- Jeg er hamrende stolt af den energi, der har båret det her projekt. Det fællesskab og det samarbejde, vi har oplevet med Årslev-borgerne, er helt unikt. Og det er en del af forklaringen på, at vi nu står med den her pris.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Frank Jensen: - Man kan opfatte, at min glæde bliver for overvældende

Annonce