Annonce
Erhverv

Hampmedicin på vej: Fynsk gartneri har fået sjælden cannabis-tilladelse

Produktionen af cannabisplanter er for alvor gået i gang i Årslev, hvor høsten ventes i begyndelsen af februar. Arkivfoto.
Som den anden virksomhed i Danmark har Schroll Medical i Årslev fået den endelige tilladelse til at producere og sælge cannabisprodukter.

To fynske virksomheder er nu på den sidste del af opløbsstrækningen, inden det første fynske cannabis bliver solgt som medicinalprodukt.

Schroll Medical i Årslev har netop fået den afgørende tilladelse fra Lægemiddelstyrelsen og har allerede sat den fulde produktion af cannabis i gang. Til februar kan de første planter høstes og omkring en måned senere kan det færdige medicinske produkt være klar til salg.

En større gruppe virksomheder - især på Fyn - har fået tilladelse til at have cannabisplanter i deres drivhuse og til at øve sig i håndteringen af den nye afgrøde. Men de tilladelser er givet under den såkaldte udviklingsordning, og de giver ikke ret til en egentlig produktion og salg af lægemidlet.

Kun Spectrum Therapeutics/Canopy Growth i Stige nord for Odense og altså Schroll Medical i Årslev har i dag tilladelse til at producere og sælge det færdige produkt. Når selve produktet er færdigt, skal det dog også først godkendes af myndighederne.

Schroll Management ApS

Hjemsted: Odense SV

CVR-nummer: 30 07 83 06

Direktion: Søren Dolleris Schroll

Ejere: Carsten Grabo Schroll (50 pct.) og Søren Dolleris Schroll (50 pct.)

Regnskabstal 2017/18: (2016/17 i parentes)

Bruttofortjeneste: 7,2 millioner kroner (6,7)

Overskud fra datterselskaber: 6,6 millioner kroner (7,1)

Overskud før skat: 9,0 millioner kroner (9,2)

Overskud efter skat: 8,4 millioner kroner (8,7)

Egenkapital: 59,5 millioner kroner (51,3)

Canadiere med

Det oplyser Carsten Garbo Schroll, der er administrerende direktør i Schroll Medical.

Han og tvillingbroren Søren Dolleris Schroll ejer i forvejen det store gartneri, Schroll Flowers, som er en meget stor producent af Hortensia med produktion i både Årslev og Portugal. Tilsammen ejer brødrene 85 procent af Schroll Medical, mens den canadiske cannabis-producent Aphria ejer de sidste 15 procent. Canadierne har oplyst, at de har skudt cirka 750.0000 kroner ind i virksomheden.

- Det er en stor tilfredsstillelse, at vi har fået tilladelsen. Det har krævet meget arbejde og store investeringer, og det har vist sig at være meget dyrere, end vi havde ventet, siger Carsten Schroll, der ikke vil sætte beløb op investeringens størrelse.

Virksomheden har ombygget eksisterende bygninger og bygget nyt, så den nu har 8000 kvadratmeter drivhus og 2000 kvadratmeter produktionsareal til cannabisproduktionen. Der har været store krav til de nye lokaler blandt andet når det drejer sig om at kunne adskille forskellige dele og om mulighed for korrekt rengøring.

Annonce

Storproducent af hortensia

De nye lokaler er blevet godkendt af lægemiddelstyrelsen, og det samme er medarbejdernes kompetencer. Schroll Medical har ansat 10 nye medarbejdere med viden om medicinalbranchen med mere, og ved siden af gennemgår alle ansatte obligatoriske kurser, som også skal dokumenteres. I alt vil 30 personer beskæftige sig med den nye produktion i vinter, men direktøren forventer, at tallet vil stige derefter.

Når de første planter er høstet, vil der gå en måned med tørring og forarbejdning, før et endeligt produkt er klar. Til den tid skal det også have en godkendelse, før det må sættes til salg. Det er endnu ikke endligt fastlagt, hvor produkterne skal afsættes.

- Det kan blive i Danmark, Tyskland eller et af de andre lande, der har godkendt det. Der kommer hele tiden nye lande til, siger Carsten Schroll.

Han etablerede Gartneriet 4kløveren i 1998, siden blev hans bror partner og i dag producerer firmaet under navnet Schroll årligt fem-seks millioner hortensia-planter på en række gartnerier omkring Odense samt i det sydlige Portugal. Der er 100.000 kvadratmeter under glas i Danmark og 30.000-40.000 kvadratmeter i Portugal, hvor der desuden i det gode vejr produceres på 300.000 kvadratmeter udendørs. Virksomheden er en af Europas største producenter af hortensia, desuden sælger firmaet den genetik, som det har udviklet, til gartnerier i USA, Canada, Japan og Australien, hvor der produceres hortensiaer på licens.

Schroll er kendt internationalt som en af Europas største producenter og udviklere af hortensia. Cannabis-produktionen finder sted i et selvstændigt selskab. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Schroll producerer fem-seks millioner hortensiaer hvert år. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Fynske blomsterbutikker trækker sig fra Interflora - Svært at være tilfreds, når de tager så høj provision

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Nabo raser mod støjterror: Unge holder nattefester og raserer skolegård

Odense For abonnenter

Tre små børn og en restaurant går ikke: Nu er stedet sat til salg

Odense

Yppig nøgenhed: Læserbrev bragte kendt, men glemt statue frem i lyset

GOG

GOG er et rigtigt tophold: Vinder også når holdet er mest presset

Faaborg-Midtfyn

Hvad synes du, valget bør handle om? Journalister tager computeren under armen - Her kan du møde os

Nordfyn For abonnenter

Efter slotsfruens bortgang: Datteren fortsætter med at drive Harridslevgaard

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Sport

Livsnødvendig sejr til HC Odense: - Det er fedt at vinde, og det vil vi gerne prøve igen

Kerteminde

Redningsaktion fik Folmers køer tilbage på land: - Det var lige før, at de var begyndt at svømme

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Kerteminde

Højtbelagt smørrebrød og en lille én: Efter to års fravær spreder 'vennerne' igen glæde på plejehjem

Odense For abonnenter

Analyse: Derfor åbner letbanen ikke til nytår

Odense For abonnenter

Aflyttede bil under narko-efterforskning: Specialenhed hørte mistænkts kæreste læse sms om anden forbrydelse

Annonce