Annonce
Erhverv

Hampmedicin på vej: Fynsk gartneri har fået sjælden cannabis-tilladelse

Produktionen af cannabisplanter er for alvor gået i gang i Årslev, hvor høsten ventes i begyndelsen af februar. Arkivfoto.
Som den anden virksomhed i Danmark har Schroll Medical i Årslev fået den endelige tilladelse til at producere og sælge cannabisprodukter.

To fynske virksomheder er nu på den sidste del af opløbsstrækningen, inden det første fynske cannabis bliver solgt som medicinalprodukt.

Schroll Medical i Årslev har netop fået den afgørende tilladelse fra Lægemiddelstyrelsen og har allerede sat den fulde produktion af cannabis i gang. Til februar kan de første planter høstes og omkring en måned senere kan det færdige medicinske produkt være klar til salg.

En større gruppe virksomheder - især på Fyn - har fået tilladelse til at have cannabisplanter i deres drivhuse og til at øve sig i håndteringen af den nye afgrøde. Men de tilladelser er givet under den såkaldte udviklingsordning, og de giver ikke ret til en egentlig produktion og salg af lægemidlet.

Kun Spectrum Therapeutics/Canopy Growth i Stige nord for Odense og altså Schroll Medical i Årslev har i dag tilladelse til at producere og sælge det færdige produkt. Når selve produktet er færdigt, skal det dog også først godkendes af myndighederne.

Schroll Management ApS

Hjemsted: Odense SV

CVR-nummer: 30 07 83 06

Direktion: Søren Dolleris Schroll

Ejere: Carsten Grabo Schroll (50 pct.) og Søren Dolleris Schroll (50 pct.)

Regnskabstal 2017/18: (2016/17 i parentes)

Bruttofortjeneste: 7,2 millioner kroner (6,7)

Overskud fra datterselskaber: 6,6 millioner kroner (7,1)

Overskud før skat: 9,0 millioner kroner (9,2)

Overskud efter skat: 8,4 millioner kroner (8,7)

Egenkapital: 59,5 millioner kroner (51,3)

Canadiere med

Det oplyser Carsten Garbo Schroll, der er administrerende direktør i Schroll Medical.

Han og tvillingbroren Søren Dolleris Schroll ejer i forvejen det store gartneri, Schroll Flowers, som er en meget stor producent af Hortensia med produktion i både Årslev og Portugal. Tilsammen ejer brødrene 85 procent af Schroll Medical, mens den canadiske cannabis-producent Aphria ejer de sidste 15 procent. Canadierne har oplyst, at de har skudt cirka 750.0000 kroner ind i virksomheden.

- Det er en stor tilfredsstillelse, at vi har fået tilladelsen. Det har krævet meget arbejde og store investeringer, og det har vist sig at være meget dyrere, end vi havde ventet, siger Carsten Schroll, der ikke vil sætte beløb op investeringens størrelse.

Virksomheden har ombygget eksisterende bygninger og bygget nyt, så den nu har 8000 kvadratmeter drivhus og 2000 kvadratmeter produktionsareal til cannabisproduktionen. Der har været store krav til de nye lokaler blandt andet når det drejer sig om at kunne adskille forskellige dele og om mulighed for korrekt rengøring.

Annonce

Storproducent af hortensia

De nye lokaler er blevet godkendt af lægemiddelstyrelsen, og det samme er medarbejdernes kompetencer. Schroll Medical har ansat 10 nye medarbejdere med viden om medicinalbranchen med mere, og ved siden af gennemgår alle ansatte obligatoriske kurser, som også skal dokumenteres. I alt vil 30 personer beskæftige sig med den nye produktion i vinter, men direktøren forventer, at tallet vil stige derefter.

Når de første planter er høstet, vil der gå en måned med tørring og forarbejdning, før et endeligt produkt er klar. Til den tid skal det også have en godkendelse, før det må sættes til salg. Det er endnu ikke endligt fastlagt, hvor produkterne skal afsættes.

- Det kan blive i Danmark, Tyskland eller et af de andre lande, der har godkendt det. Der kommer hele tiden nye lande til, siger Carsten Schroll.

Han etablerede Gartneriet 4kløveren i 1998, siden blev hans bror partner og i dag producerer firmaet under navnet Schroll årligt fem-seks millioner hortensia-planter på en række gartnerier omkring Odense samt i det sydlige Portugal. Der er 100.000 kvadratmeter under glas i Danmark og 30.000-40.000 kvadratmeter i Portugal, hvor der desuden i det gode vejr produceres på 300.000 kvadratmeter udendørs. Virksomheden er en af Europas største producenter af hortensia, desuden sælger firmaet den genetik, som det har udviklet, til gartnerier i USA, Canada, Japan og Australien, hvor der produceres hortensiaer på licens.

Schroll er kendt internationalt som en af Europas største producenter og udviklere af hortensia. Cannabis-produktionen finder sted i et selvstændigt selskab. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Schroll producerer fem-seks millioner hortensiaer hvert år. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Erhverv For abonnenter

Afskedigede 200 og ansatte dem igen: Middelfart-firma har stor fremgang efter turbulent start på 2020

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Lina redder landmændenes 'affald': Har reddet mere end tusind raske høns fra aflivning

Kerteminde For abonnenter

Til april står der 20 klar: Kom med ind i de nye ferieboliger

Odense

74-årige Jette er forsvundet ved banegården i Odense: Hun er begyndende dement

Sport For abonnenter

Flere fynske hold er med i pokalhatten - Marienlyst overbeviste mod rival, og Næsby tvang FC Fredericia ud i straffesparkskonkurrence

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Nyborg

På udebane som BZ'er: Tidligere voldspiller finder nye veje

Erhverv

Fynsk entreprenør mangedobler overskuddet: Er på vej med 266 rækkehuse i Odense

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mandag fik Heidi lov til at holde sin søn for første gang siden maj: Og nu får brødrene lov til at besøge lille Marco

Middelfart For abonnenter

Nabo til plejehjem efterlyser plan for tomme boliger: - Det er, som om det er ved at gå til

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Kristian vil have lovlige gaderæs: - Det er en sport, der bør ligestilles med fodbold og håndbold

Assens

Pressede sosu-hjælpere inviterer kolleger til møde om arbejdsforhold: -Vi håber på, at vi bliver hørt helt oppe i toppen

Annonce