Annonce
Odense

Halvt så mange unge mangler tag-over-hovedet

Siden 2002 har Odense Kommune haft en tag-over-hoved-garanti, men i år er der ikke mange, der har benyttet den. I 2016 boede Kenneth Heitmann fra Horsens i barakbyen i Hestehaven i begyndelsen af sit medievidenskabsstudium på SDU. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Flere nybyggede studieboliger og studerende, der flytter sammen, har betydet et markant fald i antallet af tilflyttede unge, der søger tag-over-hovedet-garanti i Odense Kommune.

Siden 2002 har Odense Kommune garanteret tilflyttende, nye studerende den såkaldte tag-over-hovedet-garanti i de tre første måneder af deres studietid, men i år er behovet for at udstede den styrtdykket.

Kun halvt så mange studerende har tilsyneladende manglet et sted at bo, inden klokken ringede ind på universitetet og øvrige læreanstalter i byen, for i Ejendomsadministrationen under By- og Kulturforvaltningen konstaterer man, at alene 493 i år har søgt om hjælp til at finde bolig, mens tallet i 2018 var på 880. Og det selv om antallet af nyoptagede studerende og studiepladser er nogenlunde uændret fra 2018 til 2019.

Af de 493 er det så kun godt hver 10. - eller præcis 58 - der har haft behov for at få anvist en bolig, da studiestartsdagen indtraf, oplyser Gitte Bech, der er leder af ejendomsadministrationen.

Når antallet af ansøgere til tag-over-hovedet-garantien er faldet markant, skyldes det ifølge Gitte Bech hovedsageligt to forhold: Dels er der bygget flere private og almene studieboliger i kommunen, og dels er der flere studerende, der flytter sammen i almindelige boliger og studieboliger i byen.

Selv om studiestart rykker frem i tiden til sidst i august, oplever Gitte Bech og hendes kolleger ikke, at der er behov for, at tag-over-hovedet-garantien følger med.

- Det er ikke vores oplevelse, at der er stort behov for tag-over-hovedet før 1. september, for vi har ikke fået henvendelse fra nogen studerende på det tidspunkt. Hvis der er behov for at komme til før, kan de bare ringe. Og skulle det ske, kan vi justere boliger ind efter det, siger hun og fortsætter:

- Når vi selv løser opgaven med at indlogere de nye studerende, kan vi være fleksible, fordi det er lettere at ændre antallet i en sovesal end på et vandrehjem, der allerede har gæster boende. I år var der blandt andet stadig mange turister frem imod 1. september.

De unge, der havde behov for midlertidig indkvartering, er tilbudt overnatning på Kragsbjerggaard Vandrehjem, Danhostel Odense City eller i en sovesal på Diamanten på Vollsmose Allé med en sovesalsløsning. De senere år har det været to nedlagte børneinstitutioner - Hestehaven og i Dianavænget – de er blevet indlogeret på.

Garantien tag-over-hovedet er udgiftsneutral for Odense Kommune, da udgifterne forbundet med indkvartering dækkes af huslejeindtægter fra de studerende.

Annonce

De kan søge

For at søge tag-over-hovedet-garanti skal man opfylde fire krav:

Man skal være optaget på en uddannelse i Odense.

Man skal bo uden for Odense Kommune.

Man skal være mellem 18 og 30 år.

Man skal være aktivt boligsøgende. Aktivt boligsøgende er den, der er skrevet op til en bolig på studiebolig-odense.dk.

Man skal sige ja til alle tilbud, der kommer fra garantien, ellers bortfalder den.

Antallet af studerende skrevet op til en studiebolig er næsten halveret fra 2018-2019.

De senere år har antallet af studerende, der søgte garanti, været på:

2019: 493

2018: 880

2017: 900

2016: 966

2015: 940

2014: 954

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Før konkurs i kemisagen: Købte båd, betalte private regninger og flyttede 11 biler over i nyt firma

Leder For abonnenter

Rygeforbud på boldbaner: Hvorfor er S, V og K så vattede?

Hvis man vil nå et bestemt mål, skal man nødvendigvis lægge konkrete planer for, hvordan man kommer derhen. Ellers når man ikke frem. Derfor gør Odenses radikale rådmand, Susanne Crawley Larsen, ret i at ærgre sig over, at et politisk flertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre og Konservative i kommunens økonomiudvalg i sidste uge nedstemte et forslag om at indføre et rygeforbud på kommunens boldbaner. For det er, som Crawley Larsen påpegede, uambitiøst at stemme forslaget ned: ”Og det flugter meget dårligt med, at vi har vedtaget den mest ambitiøse rygepolitik, hvor vi i 2025 skal have den første røgfri generation. Det kan blive svært at nå, når vi er så fodslæbende”, som hun sagde til avisen. Kommunen har en politisk vision om at få en røgfri generation i 2025 og et helt røgfrit Odense i 2030. Det er meget ambitiøse mål – ja, ligefrem overambitiøse, hvis man spørger den konservative rådmand Søren Windell. Det er imidlertid et faktum, at man er nødt til at tage meget ambitiøse initiativer, hvis man vil gøre sig håb om at indfri meget ambitiøse mål. Derfor var forslaget om tobaksfri boldbaner og et røgfrit Odense Stadion på sin plads. Og derfor var det indlysende, at Susanne Crawley Larsen i sidste uge meddelte, at hun vil fortsætte kampen mod rygningen. ”Man kommer til at høre fra mig igen”, sagde hun – og det kan man så, alt efter temperament, tage som en trussel eller et løfte. Sikkert og vist er det, at også Socialdemokratiet, Venstre, Konservative og resten af byrådet er nødt til at forholde sig til den ambitiøse – eller overambitiøse – rygemålsætning. For hvis man virkelig vil gøre Odense til en røgfri by om blot 10 år, skal man stoppe med at sniksnakke og i stedet handle. For man er nødt til at tage langt mere omfattende initiativer end blot at foreslå et banalt rygeforbud på en boldbane. Og man er nødt til at opgive den vattede holdning, som de tre store partier i byrådet har lagt for dagen i denne sag. Sagen er, at Odense ikke bliver røgfri af sig selv. Og derfor må politikerne udvise mere mod, end de tre store partier i Odenses økonomiudvalg har gjort.

Odense

Palle Krabbe i Rismarken

Middelfart For abonnenter

Storpolitik i strandkanten: Lodsejere fik afløb for frustrationer om Baltic Pipe

Fyn

'Groft uforsvarligt': Entreprenør-ægtepar fra kemisagen på vej mod konkurskarantæne

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];