Annonce
Danmark

Hallal og Kvium i samarbejde: Laver eksklusiv kogebog til 20.000 kroner

Den eksklusive bog, eller "værket", som Wassim Hallal kalder den, udkommer kun i 100 nummererede eksemplarer. Foto: Axel Schütt

Michelin-kokken Wassim Hallal giver i ny coffee table-kogebog opskrifterne på 100 af sine bedste retter fra Aarhus-restauranten Frederikshøj, og med i købet får man otte originale Michael Kvium-litografier.

KULTUR: 20.000 kroner for en kogebog. Det lyder måske til at være lige i overkanten, men det er ikke hvilken som helst kogebog. For den indeholder 100 af de retter, der gennem de sidste fem år har været på menukortet på Michelin-restauranten Frederikshøj i Aarhus, og oven i købet er den læderindbundet og har et "etui" i form at et kaffebord. Sidst, men ikke mindst, indeholder den otte originale litografier fra den berømte danske kunstner Michael Kviums hånd.

Det er restauratør og Michelin-kok Wassim Hallal, der 1. oktober udgiver sin anden kogebog, og lad det være sagt med det samme - den udkommer også i en mere menneskelig og mere "normal" udgave, der er til at betale sig fra.

Den eksklusive udgave vejer syv kilo - uden bord - og udkommer kun i 100 nummererede eksemplarer, der hver især er signeret af både kokken og kunstneren.

- Man skal tænke på hver bog som et værk, og derfor er alle eksemplarer signerede, så de enkelte sider ikke rives ud og hænges op på væggen eller sælges på Lauritz.com, forklarer Wassim Hallal.

Annonce

Tanken er, at bogen med årene skal blive personlig for den, der har købt den, og derfor er den indbundet i ubehandlet læder, så den får patina af køberens egne fedt- og fingeraftryk.

Wassim Hallal
Wassim Hallal: - Bogen indeholder otte værker af Michael Kvium, så han syntes, at 20.000 kroner var alt for billigt. Men mit ønske er egentlig bare at få min drøm opfyldt, og at folk får glæde af den. Så kan jeg forhåbentlig tjene lidt på den lille udgave af bogen i stedet. Foto: Axel Schütt

Personligt fedtaftryk

Wassim Hallal udgav også i 2010 en kogebog, dengang med værker af billedkunstneren Per Kirkeby, men allerede et par år efter gik han i gang med at lave en ny. I en coffee table-version.

- Jeg har altid haft drømmen, og siden jeg fik ideen til at lave nummer to, har jeg skiftet retning mange gange, men ideen med kaffebordet har hele tiden været der. Jeg er vild med tanken om, at man kan have den stående som et bord, eller at man kan tage bordbenene af og have den stående i den flotte kasse, hvis man hellere vil det. Tanken er, at bogen med årene skal blive personlig for den, der har købt den, og derfor er den indbundet i ubehandlet læder, så den får patina af køberens egne fedt- og fingeraftryk, siger han.

Wassim Hallal forklarer, at målet fra starten var at overgå den første kogebog, og at den derfor skulle indeholde original kunst.

- Jeg luftede tanken for Michael Kvium, og vi holdt en del møder. Nu er vi gode venner og har det sjovt sammen. Vi taler primært om mad, for han er ret madglad og spiser tit på Frederikshøj. Jeg er kunstsamler og er inspireret af og forgabt i hans kunst. Jeg kan aldrig blive færdig med at kigge på og tænke over hans malerier, for de har 1000 perspektiver og handler om meget mere, end om man bare kan lide dem eller ej - det tiltaler mig meget.

Kan man overføre det til din mad?

- Nok ikke så groft, for jeg er mere til at lave mad, der smager godt, og som jeg gider at spise selv. Selvfølgelig skal min mad inspirere, være flot og være lavet med vanskelige teknikker, men jeg gambler aldrig med smagen. Ikke at Michael Kvium gambler med sin kunst, men han provokerer mere, end jeg gør med min mad.

To sider af samme kok

Kogebogen fra Wassim Hallals hånd har den simple titel "Frederikshøj", for det er retterne fra hans restaurant, der er i fokus, men samtidig er også kokken som arketype i spil. Således viser Michael Kviums litografier kokken spændt ud mellem genialitet og galskab - den dobbelthed, Wassim Hallal selv oplever i forhold til omverdenens opfattelse. På den ene side hyldes kokken og sættes på en piedestal, på den anden side er han fremstillet som en hystade, der råber og skriger af sine ansatte.

I introduktionen til bogen, skriver Wassim Hallal:

- Kokken er blevet et symbol på englen og djævlen, på himmel og helvede. Men i min optik hænger de to uløseligt sammen. Man opnår ikke perfektion uden disciplin. Man genopfinder ikke et helt lands sovs-og-kartofler-kultur uden at miste lidt nattesøvn. Man kan ikke hygge sig vej til verdenseliten. I mit eget hoved kalder jeg det forholdet mellem den sorte og den hvide kok, og de er uløseligt forbundet.

Pas på i hjemmekøkkenet

I "Frederikshøj" afslører Wassim Hallal opskifterne på 100 af de bedste retter inddelt i fem kategorier: Before, sea, land, after og beside.

Og han har et godt råd til dem, der vælger at prøve kræfter med Wassim-retterne derhjemme, så festmiddagen ikke bliver mislykket:

- Kig på de flotte billeder, og dan så jeres egen version af retten nogenlunde ud fra opskriften. For der er remedier og maskiner, som folk ikke har derhjemme, og derfor skal man mest bruge opskrifterne som inspirationskilde. Meget af det er naturligvis ret kompliceret, men har man mod på det, kan man selvfølgelig altid prøve, siger han.

Bogen, både den lille og den store, udkommer 1. oktober. Den lille udgave koster 500 kroner og kan købes i udvalgte butikker i Aarhus og København, mens den eksklusive, nummererede udgave kun kan købes på Frederikshøj i Aarhus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Nordre Havnekaj var vurderet til op mod 51 millioner kroner: Kommunen fik ni millioner kroner

Annonce