Annonce
Odense

Hacking: Svindlere ringer nu fra din banks telefonnummer

Genrefoto: Colourbox
Svindlere bliver mere og mere opfindsomme i håbet om at narre dine sparepenge fra dig. Og ikke engang når nummeret, der ringer dig op, tilhører din bank, kan du vide dig sikker. Eksperter råder til en større portion skepsis.
Annonce

Hvis din telefon ringer, og din banks telefonnummer står på displayet, er det desværre ikke en garanti for, at det faktisk er en bankmedarbejder i den anden ende af røret. Telefoni fungerer således, at der er en såkaldt åben protokol, og det betyder, at hackere ganske enkelt kan få det til at ligne, at de ringer fra et andet nummer, end de reelt gør. Det forklarer Henrik Larsen, der er chef for DKCert, som overvåger og advarer om tendenser hos it-kriminelle. Han har ét overordnet råd:

- Helt generelt skal man lade være med at udlevere sine oplysninger. En bank, Nets eller anden myndighed vil aldrig spørge om dine koder og dit NemID. Det er en, der ikke vil dig det godt, der beder om den slags, fastslår Henrik Larsen og tilføjer, at en af betingelserne for at have NemID ganske enkelt er, at man ikke må udlevere det.

Man skal være meget skeptisk over for folk, der ringer og vil have ens personfølsomme oplysninger. Det er en, der vil dig det skid, lyder det fra Henrik Larsen, chef for DKCert. Pressefoto: DeiC
Annonce

Smæk gerne røret på

Der har igennem det seneste stykke tid været flere eksempler på svindlere, der ringer fra bankers numre - eller sådan ser det i hvert fald ud - og påstår, at ens netbank er ved at blive hacket. For at kunne hjælpe, skal de bruge adgang til netbanken. Det er fup og fidus, og man skal under ingen omstændigheder udlevere sine koder eller sit NemID til andre.

Hos Middelfart Sparekasse er de bekendt med, at svindlere prøver at lokke folks opsparinger fra dem.

- Modellen med at ringe op og udgive sig for at være rådgiver i et pengeinstitut eller ansat hos Nets har været meget udbredt det seneste stykke tid. Problemet er, at hver gang vi får styr på en form for svindel, dukker der en anden op, siger kommunikationschef, Bjarne Jacobsen.

Derfor råder Middelfart Sparekasse deres kunder til at være lidt mere skeptiske. Hvis man ringes op og har den mindste mistanke, opfordrer Bjarne Jacobsen til at smække røret på. Efterfølgende kan man rette kontakt til banken for at afklare, om det faktisk er dem, der har ringet.

- Det bliver vi ikke sure over. Hellere en gang for meget end en gang for lidt, understreger kommunikationschefen.

Annonce

Forsikringen dækker ikke

Er uheldet ude, er der desværre en stor risiko for, at man aldrig ser sine penge igen. Det er nemlig ikke tyveri af den slags, som forsikringen dækker.

- Hvis man har indbrud eller bliver røvet ved højlys dag, dækker ens indboforsikring. Men her er der tale om økonomisk bedrageri, og det dækker forsikringen ikke. Det eneste håb, man har, er at tale med sin bank om, hvorvidt de kan hjælpe.

Det forklarer Anja Lintrup Sørensen, der er konsulent hos Forsikring & Pension, brancheorganisationen for forsikringsselskaber- og pensionskasser.

Det er dog ikke så ligetil at vurdere, hvornår bankerne dækker tabet, og hvornår kunderne selv står med tabet. Hvis en kundes netbank er blevet hacket, dækker bankerne tabet. I andre situationer vil kunden skulle betale en selvrisiko op til et vist beløb. Andre gange vil kunden skulle betale hele beløbet selv. Det kan være tilfældet, hvis kunden selv har været medvirkende ved eksempelvis at udlevere sin kode til en svindler. Hvem, der hæfter for tabet, vil som udgangspunkt blive afgjort på baggrund af en individuel vurdering af hver sag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: 2,2 millioner danskere får nu 1000 kroner hver

Kerteminde For abonnenter

Lokal håndværker vil bygge 32 huse i Langeskov - venter blot på lokalplanen: - Jeg oplever, at jeg kommer bagerst i køen

Annonce