Annonce
Odense

Hacking: Svindlere ringer nu fra din banks telefonnummer

Genrefoto: Colourbox
Svindlere bliver mere og mere opfindsomme i håbet om at narre dine sparepenge fra dig. Og ikke engang når nummeret, der ringer dig op, tilhører din bank, kan du vide dig sikker. Eksperter råder til en større portion skepsis.

Hvis din telefon ringer, og din banks telefonnummer står på displayet, er det desværre ikke en garanti for, at det faktisk er en bankmedarbejder i den anden ende af røret. Telefoni fungerer således, at der er en såkaldt åben protokol, og det betyder, at hackere ganske enkelt kan få det til at ligne, at de ringer fra et andet nummer, end de reelt gør. Det forklarer Henrik Larsen, der er chef for DKCert, som overvåger og advarer om tendenser hos it-kriminelle. Han har ét overordnet råd:

- Helt generelt skal man lade være med at udlevere sine oplysninger. En bank, Nets eller anden myndighed vil aldrig spørge om dine koder og dit NemID. Det er en, der ikke vil dig det godt, der beder om den slags, fastslår Henrik Larsen og tilføjer, at en af betingelserne for at have NemID ganske enkelt er, at man ikke må udlevere det.

Annonce
Man skal være meget skeptisk over for folk, der ringer og vil have ens personfølsomme oplysninger. Det er en, der vil dig det skid, lyder det fra Henrik Larsen, chef for DKCert. Pressefoto: DeiC

Smæk gerne røret på

Der har igennem det seneste stykke tid været flere eksempler på svindlere, der ringer fra bankers numre - eller sådan ser det i hvert fald ud - og påstår, at ens netbank er ved at blive hacket. For at kunne hjælpe, skal de bruge adgang til netbanken. Det er fup og fidus, og man skal under ingen omstændigheder udlevere sine koder eller sit NemID til andre.

Hos Middelfart Sparekasse er de bekendt med, at svindlere prøver at lokke folks opsparinger fra dem.

- Modellen med at ringe op og udgive sig for at være rådgiver i et pengeinstitut eller ansat hos Nets har været meget udbredt det seneste stykke tid. Problemet er, at hver gang vi får styr på en form for svindel, dukker der en anden op, siger kommunikationschef, Bjarne Jacobsen.

Derfor råder Middelfart Sparekasse deres kunder til at være lidt mere skeptiske. Hvis man ringes op og har den mindste mistanke, opfordrer Bjarne Jacobsen til at smække røret på. Efterfølgende kan man rette kontakt til banken for at afklare, om det faktisk er dem, der har ringet.

- Det bliver vi ikke sure over. Hellere en gang for meget end en gang for lidt, understreger kommunikationschefen.

Forsikringen dækker ikke

Er uheldet ude, er der desværre en stor risiko for, at man aldrig ser sine penge igen. Det er nemlig ikke tyveri af den slags, som forsikringen dækker.

- Hvis man har indbrud eller bliver røvet ved højlys dag, dækker ens indboforsikring. Men her er der tale om økonomisk bedrageri, og det dækker forsikringen ikke. Det eneste håb, man har, er at tale med sin bank om, hvorvidt de kan hjælpe.

Det forklarer Anja Lintrup Sørensen, der er konsulent hos Forsikring & Pension, brancheorganisationen for forsikringsselskaber- og pensionskasser.

Det er dog ikke så ligetil at vurdere, hvornår bankerne dækker tabet, og hvornår kunderne selv står med tabet. Hvis en kundes netbank er blevet hacket, dækker bankerne tabet. I andre situationer vil kunden skulle betale en selvrisiko op til et vist beløb. Andre gange vil kunden skulle betale hele beløbet selv. Det kan være tilfældet, hvis kunden selv har været medvirkende ved eksempelvis at udlevere sin kode til en svindler. Hvem, der hæfter for tabet, vil som udgangspunkt blive afgjort på baggrund af en individuel vurdering af hver sag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Annonce