Annonce
Odense

Hacking: Svindlere ringer nu fra din banks telefonnummer

Genrefoto: Colourbox
Svindlere bliver mere og mere opfindsomme i håbet om at narre dine sparepenge fra dig. Og ikke engang når nummeret, der ringer dig op, tilhører din bank, kan du vide dig sikker. Eksperter råder til en større portion skepsis.

Hvis din telefon ringer, og din banks telefonnummer står på displayet, er det desværre ikke en garanti for, at det faktisk er en bankmedarbejder i den anden ende af røret. Telefoni fungerer således, at der er en såkaldt åben protokol, og det betyder, at hackere ganske enkelt kan få det til at ligne, at de ringer fra et andet nummer, end de reelt gør. Det forklarer Henrik Larsen, der er chef for DKCert, som overvåger og advarer om tendenser hos it-kriminelle. Han har ét overordnet råd:

- Helt generelt skal man lade være med at udlevere sine oplysninger. En bank, Nets eller anden myndighed vil aldrig spørge om dine koder og dit NemID. Det er en, der ikke vil dig det godt, der beder om den slags, fastslår Henrik Larsen og tilføjer, at en af betingelserne for at have NemID ganske enkelt er, at man ikke må udlevere det.

Annonce
Man skal være meget skeptisk over for folk, der ringer og vil have ens personfølsomme oplysninger. Det er en, der vil dig det skid, lyder det fra Henrik Larsen, chef for DKCert. Pressefoto: DeiC

Smæk gerne røret på

Der har igennem det seneste stykke tid været flere eksempler på svindlere, der ringer fra bankers numre - eller sådan ser det i hvert fald ud - og påstår, at ens netbank er ved at blive hacket. For at kunne hjælpe, skal de bruge adgang til netbanken. Det er fup og fidus, og man skal under ingen omstændigheder udlevere sine koder eller sit NemID til andre.

Hos Middelfart Sparekasse er de bekendt med, at svindlere prøver at lokke folks opsparinger fra dem.

- Modellen med at ringe op og udgive sig for at være rådgiver i et pengeinstitut eller ansat hos Nets har været meget udbredt det seneste stykke tid. Problemet er, at hver gang vi får styr på en form for svindel, dukker der en anden op, siger kommunikationschef, Bjarne Jacobsen.

Derfor råder Middelfart Sparekasse deres kunder til at være lidt mere skeptiske. Hvis man ringes op og har den mindste mistanke, opfordrer Bjarne Jacobsen til at smække røret på. Efterfølgende kan man rette kontakt til banken for at afklare, om det faktisk er dem, der har ringet.

- Det bliver vi ikke sure over. Hellere en gang for meget end en gang for lidt, understreger kommunikationschefen.

Forsikringen dækker ikke

Er uheldet ude, er der desværre en stor risiko for, at man aldrig ser sine penge igen. Det er nemlig ikke tyveri af den slags, som forsikringen dækker.

- Hvis man har indbrud eller bliver røvet ved højlys dag, dækker ens indboforsikring. Men her er der tale om økonomisk bedrageri, og det dækker forsikringen ikke. Det eneste håb, man har, er at tale med sin bank om, hvorvidt de kan hjælpe.

Det forklarer Anja Lintrup Sørensen, der er konsulent hos Forsikring & Pension, brancheorganisationen for forsikringsselskaber- og pensionskasser.

Det er dog ikke så ligetil at vurdere, hvornår bankerne dækker tabet, og hvornår kunderne selv står med tabet. Hvis en kundes netbank er blevet hacket, dækker bankerne tabet. I andre situationer vil kunden skulle betale en selvrisiko op til et vist beløb. Andre gange vil kunden skulle betale hele beløbet selv. Det kan være tilfældet, hvis kunden selv har været medvirkende ved eksempelvis at udlevere sin kode til en svindler. Hvem, der hæfter for tabet, vil som udgangspunkt blive afgjort på baggrund af en individuel vurdering af hver sag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Michelin misser Fyn endnu engang

Læserbrev

Debat: Lad os gøre Ærø til affaldsfrit samfund i 2030

Læserbrev: Ærø dækker et geografisk overskueligt område. Det giver muligheder, som vi bør udnytte. Administrativt er vi en kommune i samme ret som landets øvrige 97 kommuner, men også på det punkt er Ærø med 6.000 indbyggere mere overskueligt end for eksempel nabokommunerne Sønderborg og Svendborg, med omkring 50.000 indbyggere. Ærø har en unik mulighed for at blive modelsamfund for andre kommuner, vi kan lave forsøg og eksperimenter i kommunalt regi, som kan gøre os til frontløbere og inspirere andre. Jeg synes vi skal give Ærø videre til vores børn mindst lige så frodigt og rent, som vi overtog øen fra vores forfædre. Affald - de første ca. 15 år, jeg boede på Ærø, blev affaldsbjerget i Husmarken fordoblet. Nu sender vi vores affald til forbrænding i Svendborg - ude af øje, ude af sind. Da mine oldeforældre var børn, var der ikke noget der hed affald. Jo, selvfølgelig var der det, men det var ikke affald der blev dynget op på lossepladser eller brændt af, det indgik i naturens kredsløb som gødning eller blev genanvendt. De havde heller ikke de mængder af emballage, som fylder min skraldespand, før det bliver kørt og sejlet til Svendborg. Hvis vi vil, kunne Ærø blive det første (næsten) affaldsfrie samfund i Danmark. Vi kunne informere hinanden massivt om hvilke emballagetyper og produkter der kan genanvendes og samle dem behørigt ind - disse vil være en ressource, der kunne sorteres og raffineres på Ærø. Det er teknisk muligt at indføre afregning af dagrenovation efter vægt, så blev det billigere for dem der tænker i genanvendelse når de køber varer og sorterer effektivt, eller bare har lidt affald, og det ville blive dyrere for dem, der fylder meget i beholderen til forbrænding. Organisk affald kunne hjemmekomposteres, eller vi kunne producere biogas. Mulighederne er mange, og vi kan, hvis vi vil. Jeg synes, vi skal sætte en ambition om, at Ærø er et affaldsfrit samfund i 2030.

Fyn

Lastbil tabte tre ton tung anhænger på motorvej: - Vi kunne have stået med en kæmpe katastrofe

Fyn For abonnenter

På motorvejen: Ud af øjenkrogen så Sofie en lastbilanhænger komme glidende imod sig

Annonce