Annonce
Assens

Haarby var centrum for møbeldesign

Til venstre ses Poul Madsen, der var søn af C.M. Madsen. Senere overtog han sin fars succesfulde forretning. Her arbejder han i møbelproduktionen i 1962. Foto: Haarby Lokalhistoriske Arkiv
En ny udstilling, der gennemføres af Kulturarv Fyn og Haarby Lokalhistoriske Arkiv, skal illustrere Haarbys rolle i dansk design. Kræfterne bag søger genstande til udstillingen, der åbner til september.

Haarby: Carl Marius Madsen.

For nogle får det navn måske en klokke til at ringe, og for andre slet ikke.

Manden er måske også bedre kendt under navnet C.M. Madsen. Han blev født i Haarby i 1897, og han var med til at sætte Haarby på det helt store landkort, når det kommer til dansk design.

Annonce

I 1919 startede han sammen med snedker Axelsen Haarby Savværk og Maskinsnedkeri, der senere blev kendt som C.M. Madsens Møbelfabrik.

Møbelfabrikken endte med at indgå et samarbejde med FDB Møbler, og C.M. Madsen trak derfor flere store møbeldesignere til Haarby, blandt andet Børge Mogensen.

Den historie og mange andre, der omhandler Haarbys rolle inden for dansk design, bliver nu fortalt i en udstilling, som Kulturarv Fyn og Haarby Lokalhistoriske Arkiv står bag.

Det fortæller Ann Ammons, der er projektleder ved Kulturarv Fyn.

- Det bliver en udstilling om møbelindustrien i Haarby, for det er ret fantastisk, at en lille by som Haarby har kunnet tiltrække nogle af vores verdenskendte arkitekter og møbeldesignere.

- Det er der ikke andre byer i Danmark, der kan prale af, siger hun.

Lokale kom på idéen

Udstillingen er et led i konceptet Kulturarvsboxen, der rent fysisk er en skibscontainer, der er lavet om til et udstillingsrum.


Vi håber, at vi kan hjælpe folk i Haarby med at forstå deres egen historie. Det er måske ikke alle i Haarby, der er klar over den betydning, som byen har haft for de store arkitekter og møbeldesignere.

Ann Ammons, projektleder ved Kulturarv Fyn


Skibscontaineren bliver placeret forskellige steder på Fyn i år og næste år, når der skal laves udstillinger i en enkelt by i hver af de 10 fynske kommuner.

- Vi når fire steder i år, hvor Haarby bliver det sidste stop. Og så skal vi nå seks kommuner næste år, så det bliver lidt travlt, siger Ann Ammons.

Projektlederen fortæller, at det var medlemmerne af Haarby Lokalhistoriske Arkiv, der kom med idéen om at lave en udstilling om møbelindustrien i Haarby.

- Vi efterlyste gode idéer til Kulturarvsboxen, og her bød lokalarkivet ind. Det er jo dem, der har fingeren i mulden og ved, hvad der er gode historier.

- Derudover har de også bidraget med mange af de billeder og det materiale, som jeg har brugt til at lave udstillingen ud fra, siger Ann Ammons.

Annonce

En bred målgruppe

Ann Ammons håber på, at udstillingen om Haarbys rolle i dansk design og arkitektur kan trække mange mennesker til.

- Vi håber, at vi kan hjælpe folk i Haarby med at forstå deres egen historie. Det er måske ikke alle i Haarby, der er klar over den betydning, som byen har haft for de store arkitekter og møbeldesignere.

Møbelproduktionen på møbelsnedkeriet på C.M. Madsens fabrik i Haarby var i fuld gang i 1939. Foto: Haarby Lokalhistoriske Arkiv

- Så vi har et håb om at nå ud til folk, der måske ikke kommer på museum eller opsøger en historisk udstilling selv, så vi på den måde kan nå ud til en bredere målgruppe, siger hun.

Skibscontaineren og selve udstillingen vil blive placeret på Superbrugsens parkeringsplads i Haarby fra den 11. september klokken 14, hvor der vil være en officiel åbning.

Derefter har udstillingen åbent alle dage fra klokken 9 til klokken 21, og det er gratis for alle. Udstillingen kan besøges frem til søndag den 11. oktober.

Annonce

Søger effekter

I forbindelse med udstillingen søger Ann Ammons også effekter, der kan bruges. Og det kan være hvad som helst, oplyser hun.

Udstillingen i Haarby

Kulturarv Fyn er en sammenslutning af de fynske arkiver, museer og biblioteker.

Kulturboxen er Kulturarv Fyns nye formidlingsindsats. Boxen er en skibscontainer, der er ombygget med øje for udstillinger, der skal sætte fokus på den lokale historie.

Udstillingen "Design på vestfynsk" laves i samarbejde med Haarby Lokalhistoriske Arkiv, og den skal sætte fokus på Haarbys rolle i dansk møbelproduktion- og design.

Derfor efterlyses der nu genstande fra C.M. Madsens Fabrikker, Montana, Arrebo, Trioline eller Haarby Ketsjerfabrik.

- Der er næsten frit slag, og vi er interesseret i alt. Det kan være gamle kataloger, skilte, tidligere ansættelseskontrakter, arbejdstøj eller måske mindre modeller af de møbler, der er blevet produceret, siger hun.

Hvis man har en effekt, man mener, der kan have interesse for udstillingen, kan man kontakte Ann Ammons på telefon 28719837.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Møder massiv kritik: Ingen vil have jobbet - nu søger kommune politibetjente til at passe voldsom og autistisk borger

Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Gratis færger og billig kollektiv transport: Minister vil gentage succesen fra sidste sommer

Assens For abonnenter

Fem mænd fængslet efter politiaktion: En af de sigtede har med stor sandsynlighed haft tilknytning til tysk rockergruppering

Annonce