Annonce
Assens

Efterskole får 25.000 til sjov og spas af lokal købmand: - De er gået glip af så mange ting under nedlukningen

Onsdag åbnede købmand Pia Stobberup igen en lille bod for eleverne på Haarby Efterskole. Derudover kom hun også med en check på 25.000 kroner, som eleverne vil bruge på komik og hypnose. Foto: Amalie Hermansen
Onsdag fik Haarby Efterskole hele 25.000 kroner. Det var den lokale Rema 1000-købmand, Pia Stobberup, der havde søgt pengene hos KFI Erhvervsdrivende Fond. Hun ville gerne give nogle gode oplevelser til eleverne efter tre måneders hjemsendelse.

Haarby: Onsdag var en glædens dag på Haarby Efterskole, da købmand i den lokale Rema 1000, Pia Stobberup, havde en check med til skolens elever på 25.000 kroner. Eleverne kan nu se frem til to optrædener fra henholdsvis stand-up komiker Jakob Thrane og hypnotisør Lasse Kvist.

Begge optræder på skolen i slutningen af marts, og det er noget, som eleverne glæder sig rigtig meget til.

- Eleverne blev helt vildt glade, da de fik at vide, at Rema 1000 havde sørget for, at de fik 25.000 kroner. Elevrådet på skolen har været med til at bestemme, hvad pengene skulle gå til, fortæller viceforstander, Marianne Billeskov Moss.

Annonce

Gået glip af meget

På grund af nedlukningen har eleverne været sendt hjem fra skole i omtrent tre måneder. Venner, samvær og fællesskab, som de ellers skulle have brugt deres tid i efterskoleåret på, blev der sat en stopper for, og det gjorde et stort indtryk på Pia Stobberup.

- Min egen datter går også på efterskole, og det gjorde ondt i mit hjerte at tænke på, hvor meget de rent faktisk er gået glip af: Fællesskab, turene ud af huset, deres venner og i det hele taget alt det sociale samvær, man er en del af, når man går på efterskole. De er gået glip af så mange ting under nedlukningen, og jeg synes virkelig, det er synd for dem, fortæller købmanden.


Det gjorde ondt i mit hjerte at tænke på, hvor meget de rent faktisk er gået glip af.

Pia Stobberup, købmand Rema 1000 Haarby


Hun søgte derfor i sidste måned 25.000 hos KFI Erhvervsdrivende Fond, som støtter lokal kunst, kultur, sport og foreningsliv. Hver købmand kan søge sponsoratet én gang årligt, og Pia Stobberup var ikke i tvivl om, at hun ville søge pengene til de unge mennesker på den lokale efterskole.

Haarby Efterskole

Haarby Efterskole kalder sig selv en boglig idrætsefterskole. Der er, igesom på gymnasierne, mulighed for at vælge forskellige studieretninger, og alle elever har op til tre forskellige sprogfag og 10 timers sport hver uge.

Efterskolen har plads til 127 elever i 10. klasse. I 2021 er efterskolen næsten fuldt booket med 124 elever.

Skolen beskæftiger 23 medarbejdere.

Haarby Efterskole har eksisteret i 22 år. Tidligere var der plejehjem på stedet.

Efterskolens forstander er Steen Bjerring Fuglsang.

Det kom som en uventet, glædelig nyhed for Marianne Billeskov Moss, at Pia Stobberup havde valgt at søge sponsoratet til Haarby Efterskole.

- Hun (Pia Stobberup red.) sendte en mail til mig, hvor hun spurgte, om jeg havde tid til en lille hyggesnak. Og så fortalte hun, at hun havde søgt pengene til os, selvom sponsoraterne normalt går til for eksempel de lokale fodboldklubber. Så vi er meget beærede og taknemmelige, siger viceforstanderen.

Også eleverne er mere end glade for checken.

- Det er ret vildt. Det er en kæmpe gave, og det er så betænksomt, at de tænker på os. Det giver os nogle muligheder for at få det bedste ud af den sidste tid på skolen, siger Laurits Storm Hougaard, der går på efterskolens business- og fodboldlinje.

Annonce

Åbnede bod på skolen

I foråret 2020, da eleverne ikke måtte gå ned i byen for at handle, tog efterskolelederen kontakt til Pia Stobberup fra Rema 1000. De ville høre, om det var muligt at lave en bod på skolen, så eleverne fik mulighed for at købe lidt ind.

Efterskoleeleverne Laurits Storm Hougaard og Nikoline Spangsberg var meget taknemmelige for den check, som Rema 1000 har givet til eleverne efter en hård periode med nedlukning. Foto: Amalie Hermansen

Den idé bed købmanden på, og én gang om ugen pakkede Rema 1000 i Haarby de varer, som eleverne på efterskolen havde efterspurgt, og kørte afsted med forsyninger af snolder, frugt, sodavand, og hvad eleverne ellers manglede.

- Vi sendte et spørgeskema ud til eleverne, så de kunne svare på, hvad de gerne ville have, at der var mulighed for at købe i boden. Pigerne ville typisk gerne have noget sundt såsom vindruer, mens nogle af drengene ønskede sig chips, slik og sodavand, fortæller Marianne Billeskov Moss.

Rema 1000 solgte varer på skolen i en time om ugen, og for at mindske risikoen for smitte, blev eleverne sendt ind i boden gruppevis.

Efter ni uger, hvor eleverne var hjemsendt fra skole, står Rema 1000 Haarby nu klar en gang om ugen på efterskolen igen. Eleverne på Haarby Efterskole kom tilbage søndag, men de må vente lidt med at handle i Haarby.

- Vi har aftalt med Rema 1000, at de kommer en gang om ugen indtil påske. Eleverne må egentlig gerne gå ned i byen og handle nu, men af hensyn til lokalsamfundet har vi valgt at holde dem på skolen lidt endnu, siger Marianne Billeskov Moss.

Aftalen om, at Rema 1000 kommer med varer til eleverne, giver også god mening for eleverne selv, siger Nikoline Spangsberg, der går på efterskolens håndboldlinje.

- Det er megalækkert, og jeg er positivt overrasket over alt det, der er mulighed for at købe. Det er dejligt, når vi ikke kan gå ned i byen selv.

Annonce

Hjælper hinanden

Under normale forhold handler eleverne på Haarby Efterskole lystigt i butikkerne i Haarby, men det har de af gode grunde ikke haft mulighed for under nedlukningen.

Pia Stobberup fortæller dog, at elevernes hjemsendelse ikke er gået ud over omsætningen i hendes butik. Men hun blev glad, da efterskolen ringede efter hjælp i foråret. Det var også en af grundene til, at hun gerne ville give noget tilbage.

- De tænkte jo på mig, da de ringede og spurgte, om jeg ville lave en bod til dem i foråret. Så jeg tænkte selvfølgelig også på dem, da jeg fik muligheden for at kunne give dem det her sponsorat på 25.000 kroner, siger Pia Stobberup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Annonce