Annonce
Odense

H.C. Andersen skal begraves i havnen

Jens Galschiøt laver i morgen en større happening ud af at begrave H.C. Andersen.

En statue af H.C. Andersen begraves lørdag i Odense Havn. Ceremonien begynder klokken 14

Det kan godt være, at det er 136 år siden, at H.C. Andersen døde. Men ikke desto mindre begraves han lørdag i Odense Havn.

Det er kunstneren Jens Galschiøt, der inviterer til den spektakulære happening, når hans skulptur af den verdensberømte forfatter bliver stedt til hvile i det våde. Hvem ved - måske er den lille havfrue at finde blandt gæsterne.

En hestetrukken begravelsesvogn skal transportere skulpturen fra Flakhaven, hvor figuren har stået de sidste fem år, til Odense Havn. Her inviterer Jens Galschiøt på gravøl, mens skuespilleren Vigga Bro holder tale.

Jens Galschiøt har forhøjet soklen på statuen med 60 centimeter, så H.C. Andersens hoved vil være over vandets overflade. Så kan han bedre trække vejret.

Kommunen svigter

Skulpturen skulle oprindeligt indgå i vandkunsten Fortællerbrønden, som skulle bestå af flere hundrede skulpturer. De skulle sammen illustrere H.C. Andersens eventyrunivers.

Men Odense Kommune ændrede planer, da finanskrisen meldte sin ankomst. Skulpturen kunne nu få en plads uden for byens centrum. Og det passer ikke kunstneren.

- Pengene har jo ligget der. Så det må simpelthen skyldes kommunalt svig. Der er tale om slendrian og manglende velvilje, siger Jens Galschiøt.

Kunstneren vil ikke finde sig i kommunens beslutning, så nu begraver han H.C. Andersen i protest.

- Det er en protest over tilværelsens ulidelige lethed og vores manglende evne til at bakke hinanden op. Især kommunens manglende evne til at bakke borgerne op.

Annonce

En tak fra Anker Boye

Historien om den planlagte begravelse går verden rundt. Men det overrasker ikke Jens Galschiøt. Han påpeger, at han er berygtet, og at en kombination af ham, den verdensberømte forfatter og begravelsen i havnen er til morskab for alle.

- Før i tiden vidste folk i Polen eller Sverige ikke, at Odense har en havn, men det gør de nu.

Jens Galschiøt mener, at begravelsen gavner Odenses havneliv.

- Jeg forventer faktisk at få en stor tak fra Anker Boye, som jo har arbejdet i lang tid på at gøre Odense Havn kendt. Uden at det er lykkedes for ham.

Annonce

Fødselsdag på landjorden

I anledning af forfatterens fødselsdag i april næste år vil skulpturen blive hejst op igen. En begivenhed, som Jens Galschiøt allerede har forberedt ved at købe 100 flasker dyr champagne.

- Jeg synes, at det er synd for den gode mand, at han skal sidde dernede og fryse for meget. Han skal have lov til at komme op og se, hvad der sker, når han har fødselsdag.

Planen er, at skulpturen skal op og stå på sin gamle plads på Flakhaven. Her skal han stå og kigge ud over Odense. Men kun for en uge. Så er det nemlig tilbage i havnen.

Ceremonien begynder klokken 14.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce