Annonce
Erhverv

Høster erfaringer i USA: Danvan har store forventninger til cannabis

Danvan, der har 15 ansatte, producerer og servicerer vandingsanlæg, gødningsblandere og ventiler til gartneriernes drivhuse. Foto: Michael Nørgaard

Virksomheden, der producerer vandingsanlæg og gødningsblandere, har leveret flere store ordre til amerikanske og canadiske producenter af cannabis - nu begynder de danske gartnerier at røre på sig.

På en filebænk står en brugt UR5-robot, og venter på at blive programmeret. På gulvet ved siden af ligger en rulle med dysser og dryppinde. De er monteret på en vandslange, og planen er, at den lille UR skal stå for produktionen. For slangerne er en del af et vandingsanlæg, der skal bruges til at dyrke cannabis.

Produktionen af cannabis til medicinsk brug er ikke kun interessant for gartnerierne - det kan også blive en stor ting for Danvan. Virksomheden, der ligger i den sydøstlige del af Odense, har høstet flere store ordrer til amerikanske producenter af cannabis. Det er kommet de danske gartnerier for øre, og flere af dem har allerede henvendt sig. For produktionen af cannabis er kompliceret, og derfor ligger Danvan inde med vigtig viden.

- Vi er glade for den erfaring, vi har fået fra USA, og for os kan det blive en rigtig god forretning, især hvis gartnerierne også kan producere til eksportmarkederne, siger Rene Andersen, der er daglig leder af Danvan.

Hidtil er slangerne, der sender en nøje doseret mængde af væske og gødning ud til planten, blevet købt ude i byen. Men fremover skal der bruges så meget, at det vil være en fordel at lave dem selv.

- Produktionen af cannabis er øget i USA, hvor vi har lavet en stor salgsindsats. Og gennem det sidste halvandet år har det hele for alvor taget fart, men der er også lavet meget benarbejde, siger han.

Danvan, der har 15 ansatte, producerer og servicerer vandingsanlæg, gødningsblandere og ventiler til gartneriernes drivhuse. En ordreproducerende virksomhed, der får det hele produceret herhjemme.

Annonce

- Fyn har landets største koncentration af gartnerier, og derfor er det selvfølgelig spændende, at cannabis kan bruges medicinsk. Så lige nu handler det om at få etableret et forhandlernetværk, inden hollænderne kommer.

Rene Andersen, Danvan
Pumpen er fra Grundfos, mens resten af det avancerede gødningsanlæg er produceret af Danvan i Odense. Foto: Michael Nørgaard

Klar med nøglefærdige projekter

- Fyn har landets største koncentration af gartnerier, og derfor er det selvfølgelig spændende, at cannabis kan bruges medicinsk. Så lige nu handler det om at få etableret et forhandlernetværk, inden hollænderne kommer, siger den daglige leder, der har været i virksomheden siden 2007.

Foruden gødningsblandere har det hidtil været salatvandere, der har tegnet sig for en stor del af produktionen. Og her har den største del af eksporten været til Finland, Norge og Polen. Men hvis produktionen af cannabis til medicinsk brug udvikler sig som forventet, kan det vise sig at blive et helt nyt erhvervseventyr.

For som leverandør til gartnerierne, så er Danvan allerede med i et køreklart samarbejde om turnkey-projekter, der kan sætte fut i produktionen af medicinsk cannabis. Et turnkey-projekt er et nøglefærdigt produktionsanlæg, der leveres klar til at tage i brug. Nøglefærdige projekter kan ofte være en fordel, når man er på et marked, hvor hastighed er afgørende.

- Vi har fat i alt, så gartnerierne hverken skal bekymre sig om drivhuse, varme, beton, vand, klima eller vækstlys, siger Rene Andersen, der sammen med ingeniører har arbejdet på højtryk i det sidste halve år.

Han er ikke i tvivl om, at det handler om at være med fra starten. For når den første licenser ligger klar, så er tre måneder lang tid at vente.

Ved siden af produktionen bliver der hele tiden udviklet nye systemer og produktionsmetoder. Foto: Michael Nørgaard

Ser lyst på 2018

- Det her betyder, at vi får meget travlt. Nogle af dem, som vi har talt med, er allerede færdige med at bygge, mens andre først skal til at gå i gang.

Med en stigende efterspørgsel i USA, et gartnerierhverv, der tilsyneladende har fået det bedre, og udsigten til at sælge helt nye vandingsanlæg til cannabisproducenterne, kan Rene Andersen se lyst på året, der kommer.

- Det er helt vildt. Vi har haft et rigtig godt år i 2017, og vi er meget positive på 2018. Jeg er ikke i tvivl om, at vi får endnu mere at se til, siger han.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Brug din tid på Balslev

Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Odense For abonnenter

De trofaste-portræt: Efter fire bankrøverier fløjter Lars stadig hver eneste morgen

Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Fyn

På Vestfyn drømmer man om S-tog: Sidegevinst i fokus til velbesøgt jernbanemøde

Annonce