Annonce
Fyn

Høsten er i fuld gang: - Det kom meget pludseligt i år

Vesterballegård i Ejby er godt i gang med årets hvedehøst. Det ser ud til, at høsten i år bliver væsentligt bedre end sidste år. Foto: Sugi Thiru
Den sidste uges varme har gjort landmændenes marker klar til at blive høstet et par uger før forventet. Hos Vesterballegård i Ejby blev 11 hektar hvedemark høstet mandag formiddag. Men det varer længe, inden hele høsten er i hus.

Ejby: Mejetærskerens brummen overdøver Torben Jensens 'goddaw', da han træder ud af den grønne John Deere traktor med tilhørende kornvogn. Iført sorte overalls, kasket og træsko mangler han kun et halmstrå i mundvigen for at ligne en rigtig landmand.

Torben Jensen, hans to ud af tre sønner samt en enkelt anden medarbejder er netop begyndt at høste den 11 hektar store hvedemark i Ejby. Men de 11 hektar er bare en lille del af, hvad Torben Jensen og de ansatte skal nå i løbet af den kommende måned.

- Jeg troede faktisk først, at vi skulle i gang med at høste engang i starten af august, så det kom meget pludseligt, at vi skulle i gang for 14 dage siden, fortæller 52-årige Torben Jensen.

Selv om de har været i gang med at høste flere andre afgrøder som vinterbyg og rajgræs de seneste 14 dage, har de fortsat en hel måned foran sig, hvor havre, byg og spinatfrø skal høstes. Hele 520 hektar land i en radius af fire kilometer skal høstes, inden familien kan begynde at tænke på, hvad der skal sås på markerne til efteråret.

Og det er ikke første gang, at Torben Jensen er i gang med sommerens store høst. Ham og hans bror Carsten Jensen, der sammen har Vesterballegård i Ejby efter deres forældre, har på fredag 25 års jubilæum og kan kigge tilbage på et kvart århundrede med skiftende høst. I år tegner det dog til at blive en god høst.

Annonce

Vesterballegård

Carsten og Torben Jensen overtog for 25 år siden Vesterballegård i Ejby efter deres forældre.

I dag har de 520 hektar jord i en radius af fire kilometer i Ejby.

Blandt afgrøderne er byg, hvede, havre, rajgræs og spinatfrø.

Det tager cirka halvanden måned at høste samtlige 520 hektar.

Hvis høsten går rigtig godt, kan der høstes 30 ton i timen i gennemsnit på en dag.

I år regner Torben Jensen med at høste ni ton per hektar mod syv ton per hektar i 2018. Det giver i alt 4680 ton korn i år, hvis det går som forventet.

En bedre høst i år

Som Torben Jensen selv beskriver det, er høsttiden for landmænd det samme, som julen er for børn - hvis ellers høsten er god. Og i år skulle den gerne blive bedre end sidste år, hvor den meget lange sommer og det våde efterår året forinden påvirkede høsten i en negativ retning. I 2018 blev der høstet cirka syv ton korn per hektar, men i år regner Torben Jensen med, at der bliver høstet ni ton per hektar.

Det er dog ikke kun sommerens vejr, der kan påvirke høsten i en negativ eller positiv retning. Også efterårets vejr, kan påvirke den kommende høst.

- I efteråret 2017 havde vi rigtig meget regn, så derfor var det svært at så, hvilket sammen med varmen i løbet af sommeren 2018 påvirkede høsten negativt. Men i efteråret 2018 var det mere tørt, så etableringen af et godt rodnet lykkedes bedre. Og så har det heller ikke været så varmt i foråret, hvilket giver gode vækstbetingelser for akserne.

Kornene er klar

Og når det kommer til høsten, handler det om at finde det helt rette tidspunkt for, hvornår kornet er klar til at blive høstet.

- Når kornakset begynder at bøje, betyder det, at kornet er ved at være klar til at blive høstet. Alternativt kan man også nulre akset mellem hænderne for at se, om kornene bliver skilt fra akset. Og ellers plejer vi faktisk at tygge på kornene - de skal gerne knase mellem tænderne, så er de klar, forklarer Torben Jensen, og tygger på et af de korn, han lige har nulret af akset.

For at være helt sikker på, at kornet er klar til at blive høstet, kan landmændene ved hjælp af et specielt måleudstyr måle, om der er for meget vand i. Vandprocenten skal gerne ligge under 15 procent, hvis man vil være sikker på, at kornet er klar til at blive høstet. Og det gør den nu - præcis 15 procent blev der målt, da mejetærskeren blev sendt ud på marken ved 11-tiden mandag formiddag.

Torben Jensen (th.) og sønnen Marius Jensen (tv.) tjekker, om kornet er klar til at blive høstet. Foto: Sugi Thiru

Den mest travle tid

Selv om mejetærskeren først blev sendt ud klokken 11, begyndte dagen allerede klokken syv. Og sådan ser de fleste dage ud, når først høsten sætter ind.

Klokken syv starter holdet med at klargøre maskinerne, smøre dem og sikre sig, at de er klar til endnu en dag i marken. Og først når klokken rammer 23, kan de pakke sammen og køre hjem, inden de otte timer senere skal stå klar i marken igen.

- Man ved, at man skal hænge i med at høste, når kornet er klar, for der går ikke mange dage, før det er for sent. Så det gælder om at slå til, når det er tid, og vejret er godt, fortæller Torben Jensen.

Og derfor er sommerferien også afviklet længe før, høsten begynder. Den halvanden måned, som det tager at høste de 520 hektar jord, er den meste travle tid på året. Selv om der også kan være travlt i efteråret, hvor der skal sås nye afgrøder, er den periode ikke nær så afhængig af vejret, som høsttiden er.

Mandag formiddag var det 11 hektar hvedemark, der skulle høstes. Foto: Sugi Thiru

Foder til svinene

Når familien Jensen om en lille måned har høstet samtlige 520 hektar jord, bliver kornene opbevaret i en silo, så gårdens 850 søer kan blive fodret det kommende år.

- Vi fodrer svinene med cirka 12 til 13 ton hver dag, så kornene får hurtigt ben at gå på, men det er først nu, at vi har tømt ud af lageret fra sidste år, så det holder cirka et år, forklarer Torben Jensen.

Mens kornene bliver til foder til grisene, bliver halmballerne fra årets høst solgt videre til andre landmænd med kvæg.

I alt råder Torben Jensen og hans bror Carsten Jensen over 520 hektar jord i Ejby. Foto: Sugi Thiru
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Chefredaktøren anbefaler: Frygt er terrorens farligste virkemiddel

Retten i Odense valgte at dobbeltlukke dørene i landsdækkende mulig terrorsag og nedlægge navneforbud trods protester fra pressen. Manden blev varetægtsfængslet i foreløbig fire uger. Læs historien her

Annonce