Annonce
Kultur

Hørvævsmuseet tog et stort dyk i besøgstallet

Hørvævsmuseet på Krengerup havde i 2020 kun 60-65 procent af de besøgende, der normalt kommer på et år. Arkivfoto: Sara Brun Nielsen
Coronapandemien udfordrede også Hørvævsmuseet i 2020, men museet kom alligevel fornuftigt igennem året, siger Ole Grønbæk, som er medlem af bestyrelsen.

2020 var hård ved Hørvævsmuseet på Krengerup, men fordi museet drives af frivillige, og der derfor ikke er faste omkostninger som lønninger, der skal dækkes, er museet alligevel kommet fornuftigt igennem året. Det fortæller Ole Grønbæk, som sidder i museets bestyrelse.

- Vi er frivillige pensionister alle sammen, så vi kan bare gå hjem. På den måde er vi privilegerede. Der skal noget til, før vi går konkurs. Vi har kunnet hente udgifterne til vand, varme og lys hjem, og vi skal ikke give overskud.

Normalt åbner Hørvævsmuseet 1. maj, men museet slog først dørene op for offentligheden 9. juni sidste år. Det betød, at der kom færre gæster i 2020, end normalt. Det var især på grupperejserne og busrejserne, som museet begynder at tage imod i april, at museet blev ramt, fortæller Ole Grønbæk.

Annonce

- Grupperne plejer at starte i april og maj, men der kunne vi ingenting. Og da det så blev tilladt at besøge os i grupper, kom der alligevel en del aflysninger, fordi der nok var en del, der ikke turde at sidde i en bus eller gå i grupper med mange andre, siger Ole Grønbæk.

Faktisk kom der så mange aflysninger, at Hørvævsmuseet kun fik 60-65 procent af de besøgende, det normalt får på et år. Men fordi museet drives af frivillige, og fordi det er registreret som en erhvervsvirksomhed med kulturelt virke, var det ikke fatalt. Med den registrering kunne museet nemlig søge om en hjælpepakke og fik en økonomisk håndsrækning.

Forsigtig optimistisme

Normalt kommer der 3000-4000 busrejsende i april, men heller ikke i år har Hørvævsmuseet kunnet tage imod gæster på det tidspunkt på grund af corona. Ole Grønbæk er dog forsigtigt optimistisk:

- Det er svært at sige, hvor vi ender henne, men jeg tror, at mange holder ferie i Danmark, og at de har en opsparet lyst til at komme ud at se sig omkring. Det gælder også for grupperejser, siger Ole Grønbæk og tilføjer, at museet i år byder på en interessant sommerudstilling, som forhåbentlig trækker en masse gæster til.

Ud over sommerudstillingen ”Hør - skønhed og nødvendighed” med Anne Marie Egemose og Erik Brandt, har museet også ”Levende lørdag”, hvor man traditionen tro kan se vævere arbejde med tekstiler. Arkivfoto: Jens Wognsen

- Vi har en spændende udstilling med billedkunstner og væver Anne Marie Egemose og fotograf og billedhugger Erik Brandt hele sommeren. Derudover har vi fire udstillinger, som skifter. Det, håber vi, kan trække folk til.


Det er svært at sige, hvor vi ender henne, men jeg tror, at mange holder ferie i Danmark, og at de har en opsparet lyst til at komme ud og se sig omkring. Det gælder også for grupperejser.

Ole Grønbæk, Hørvæsmuseet


Udstillingen med Anne Marie Egemose og Erik Brandt hedder ”Hør - skønhed og nødvendighed!” og løber fra 1. maj til 26. september, og på de fire skiftende udstillinger vises ”Væven som livsprojekt” af Bodil Tingleff Bülow, ”Raku” lavet af Kirsten Birkedal Wagner, ”Brug bivoks i kunsten” af Elise Andersen og ”Papirhåndværk” af Jette Nørregaard.

Annonce

Nye lokaler

Derudover fortsætter museet med ”Levende lørdag”, hvor man kan se, hvordan vævere arbejder med tekstiler, og der vil være rundvisninger som altid. Det nye og helt store for museet er den ombygning, som er i gang og forventes færdig til august, fortæller Ole Grønbæk.

- Vi får lavet ombygningen med henblik på at øge vores undervisningsaktiviteter. Vi får et stort vævelokale og to mindre undervisningslokaler. Det er da stort, lyder det fra en begejstret Ole Grønbæk.

Hørvævsmuseet på Krengerup Gods udvider med 400 kvadratmeter på førstesalen. Foto: Lærke Bjørn Bang

Brugerne af Hørvævsmuseet bliver sikkert også begejstrede, for lige nu er der venteliste på væveundervisning for voksne, og skolerne, som normalt sender deres 5.- og 6.-klasser en tur ud til Hørvævsmuseet for at prøve kræfter med vævning, må også væbne sig med tålmodighed.

Hørvævsmuseet på Krengerup

Museet åbner 1. maj. I maj har museet åbent weekender og helligdage fra klokken 13 til 17. 

I  juni, juli og august er der åbent alle dage fra klokken 13 til 17 undtagen mandag.

Museumsbutikken er åben mandag og onsdag hele året mellem klokken 9.00 og 12.00.

En voksenbillet koster 50 kr. pr. person, og børn under 13 år er gratis. Vil man gerne have en rundvisning, koster en voksenbillet 60 kroner. 

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Deltag i afstemningen: Als-Fyn-broen splitter fynboerne - René vil ikke flytte til Faaborg, hvis der kommer en bro

Kerteminde

Måle-fremstød på Champs Elysee: Røgeriet Hindsholm skal repræsentere Danmark i Paris

Annonce