Annonce
Assens

Hørt i Løsningernes Rum

Hvis unge skal drikke mindre til fester, er det nødvendigt at snakke om alkoholkultur, mener gymnasieelev Line Blichfeld, som tog del i debatten. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Her kan du læse lidt af det, der blev sagt i Løsningernes Rum på Det Blå Gymnasium 8. oktober.

Glamsbjerg: Både eleverne på Det Blå Gymnasium og ekspertpanelet i Løsningernes Rum var ivrige efter at debattere i Løsningernes Rum. Her kan du læse udpluk af, hvad der blev sagt i den del af debatten, som handlede om alkohol og rusmidler.

Søren Steen Andersen, borgmester:

- I forhold til det med fester vil jeg ikke sige, at I skal besætte ungdomshuset, men I har lige så meget ret til at bruge det som alle andre.

Joakim Lundgren Andersen, gymnasieelev:

- Det er simpelthen for let at få fat i rusmidler. Næsten en ud af fem unge drikker mere end Sundhedsstyrelsens anbefaling pr. uge.

Balder Asmussen, samfundsfagslærer på Det Blå Gymnasium:

- I drikker altså ikke så meget, som vi gjorde i 80'erne.

Rasmus Jespersen, gymnasieelev:

- Når jeg tager til gymnasiefester, er det ikke for at drikke rød sodavand.

Line Blichfeld, gymnasieelev:

- Jeg er uenig i, at alkohol skal forbydes. Men det skal være i beherskede mængder. Jeg er en af dem, der kommer for samværet, ikke alkoholen.

Malte Jørstrand, journalist på TV2 Fyn:

- Jeg har engang hørt, at den danske drukkultur er en ventil for det præstationssamfund, vi har.

Pia Adriansen, SSP-konsulent:

- Der sker et skred i forhold til hash. Unge synes ikke, det er så slemt.

Christian Møller, gymnasieelev:

- Jeg ved, at i USA har man hårdere straffe for besiddelse af narkotika (til videresalg, red.). I Danmark er den meget lav. Måske kunne hårdere straffe hjælpe nogle til at komme væk fra det kriminelle miljø.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense For abonnenter

Veteranhjem vidste intet om ulovligt tilskud fra fond: - Det er en møgærgerlig situation

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce