Annonce
Assens

Hørt i Løsningernes Rum

Hvis unge skal drikke mindre til fester, er det nødvendigt at snakke om alkoholkultur, mener gymnasieelev Line Blichfeld, som tog del i debatten. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Her kan du læse lidt af det, der blev sagt i Løsningernes Rum på Det Blå Gymnasium 8. oktober.

Glamsbjerg: Både eleverne på Det Blå Gymnasium og ekspertpanelet i Løsningernes Rum var ivrige efter at debattere i Løsningernes Rum. Her kan du læse udpluk af, hvad der blev sagt i den del af debatten, som handlede om alkohol og rusmidler.

Søren Steen Andersen, borgmester:

- I forhold til det med fester vil jeg ikke sige, at I skal besætte ungdomshuset, men I har lige så meget ret til at bruge det som alle andre.

Joakim Lundgren Andersen, gymnasieelev:

- Det er simpelthen for let at få fat i rusmidler. Næsten en ud af fem unge drikker mere end Sundhedsstyrelsens anbefaling pr. uge.

Balder Asmussen, samfundsfagslærer på Det Blå Gymnasium:

- I drikker altså ikke så meget, som vi gjorde i 80'erne.

Rasmus Jespersen, gymnasieelev:

- Når jeg tager til gymnasiefester, er det ikke for at drikke rød sodavand.

Line Blichfeld, gymnasieelev:

- Jeg er uenig i, at alkohol skal forbydes. Men det skal være i beherskede mængder. Jeg er en af dem, der kommer for samværet, ikke alkoholen.

Malte Jørstrand, journalist på TV2 Fyn:

- Jeg har engang hørt, at den danske drukkultur er en ventil for det præstationssamfund, vi har.

Pia Adriansen, SSP-konsulent:

- Der sker et skred i forhold til hash. Unge synes ikke, det er så slemt.

Christian Møller, gymnasieelev:

- Jeg ved, at i USA har man hårdere straffe for besiddelse af narkotika (til videresalg, red.). I Danmark er den meget lav. Måske kunne hårdere straffe hjælpe nogle til at komme væk fra det kriminelle miljø.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Bandekriminalitet. Vi skal beskytte vidner bedre

Synspunkt: Hvis en borger i Odense, på Fyn eller et andet sted i landet oplever grov kriminalitet, bør det meldes til politiet. Men vi risikerer, at alt for mange afholder sig fra det, fordi de er bange for at vidne – særligt når kriminaliteten er begået af voldsparate, hårdkogte bandekriminelle. Derfor foreslog vi i weekenden, at vidner i bandesager skal sikres langt bedre end i dag: Vidner skal have anonymitet i alle sager mod registrerede bandemedlemmer. Vidners identitet må aldrig fremgå i sagsakter i sager mod registrerede bandemedlemmer. Vidner skærmes helt af, så der i retslokalet kun er dommer, domsmænd/nævninge, anklager og forsvarer. Vidnerne skal ganske enkelt kunne udtale sig uden at være hundeangste for, hvad der kan ske med dem selv eller deres familie, fordi det tiltalte bandemedlem og hans ’brødre’ kender deres identitet. Bedre beskyttelse af vidner er også klart til samfundets bedste, for gode vidneudsagn er ofte det, der gør, at kriminelle bandemedlemmer dømmes for deres forbrydelser. Som samfund stiller vi tilmed store krav til vidnerne: Et vidne er forpligtet til at udtale sig, tale sandt, møde op i retten og forblive i retten – ellers risikerer vidnet at blive anholdt. Så det mindste, vi som samfund kan gøre, er da at sikre vidnets sikkerhed. På lederplads her avisen lød det dog i mandags, at vores forslag går for vidt. At vi ikke kan have ”et parallelt retssystem, hvor bandemedlemmer og rockere får ringere muligheder for at forsvare sig i retten end andre tiltalte”. Alle skal naturligvis have en retfærdig rettergang, det kunne vi aldrig drømme om at gå på kompromis med. Og det bør bestemt også være muligt, selvom et hardcore bandemedlem ikke får serveret vidnets navn på et sølvfad. Vi foreslår netop, at forsvarsadvokaten skal kende vidnets identitet, så hun/han kan foretage sin egen research om vidnet og udspørge vidnet på kryds og tværs – men forsvareren skal være sig sit ansvar bevidst og ikke afsløre vidnets identitet over for sin bandeklient. Det er vist ikke for meget forlangt. Tryghed er altafgørende for, at vidner fortæller, hvad de har set. Her i avisen kunne vi jo i weekenden læse, hvordan beboere i et boligområde i det nordøstlige Odense afholder sig fra at melde episoder til politiet af frygt for gengældelse fra tvivlsomme typer. Når vi skal banderne til livs, skal vi presse dem konstant. De fleste odenseanere har – desværre – gennem årene bidt mærke i bandernes storskrydende adfærd i vores by. Og en del odenseanere har oplevet trusler og regulære afstraffelser. Som by skal vi stå sammen mod banderne, og vi har brug for, at lovgiverne på Christiansborg giver os de bedste rammer for det – ved at beskytte vidner bedre. Det er godt, at bandemedlemmer nu kan idømmes længere fængselsstraffe, men hvad hjælper det, hvis de ikke dømmes? Fordi vidnerne ikke tør stå frem?

Nyborg

Nyt læserråd er skudt i gang: Nyborg-aktører skal finde løsninger sammen med Fyens Stiftstidende

Annonce