Annonce
Fyn

Høre-kaos fortsætter: Hørehæmmede venter stadig år på hjælp

JydskeVestkysten beskrev i januar 24-årige Charlotte Gøttigs situation. Hun døjer med dårlig hørelse på det ene øre og må vente til sommer på at komme til en høretest. Dagligt er hun plaget af den nedsatte hørelse, som blandt andet påvirker hendes sociale liv, forklarede hun. Foto: Claus Thorsted

Trods stort fokus og millioner til området har Region Syddanmark stadig de længste ventetider i landet for patienter, der skal have høreapparat. Det er helt vildt alarmerende, siger medlem af sundhedsudvalget i regionen Villy Søvndal (SF).

Ventetid: På trods af flere års fokus og millionindsprøjtninger til høreområdet, så går der stadig meget lang tid, før hørehæmmede i Region Syddanmark får høreapparater.

Nye tal viser, at hvis man bor i Esbjerg-området, så skal man vente 13 måneder, mens ventetiden for patienter tilknyttet Sygehus Lillebælt og Odense Universitetshospital overskrider to år. Det er på trods af, at Region Syddanmark de sidste år har haft stort fokus på området og siden budgetforliget i 2017 har haft et mål om at nedbringe ventetiden til kun tre måneder.

Regionsrådet brugte således 9,4 millioner kroner i foråret 2017 på at etablere en regional høreklinik i Sønderborg, som havde til formål at aflaste de resterende klinikker i landsdelen. Det skulle ske ved at visitere hørehæmmede patienter fra de eksisterende, belastede klinikker til Sønderborg, men det er ikke sket i tilstrækkeligt omfang.

Villy Søvndal (SF), der er medlem af sundhedsudvalget i Region Syddanmark, kalder tallene katastrofale.

- Tallene er helt vildt alarmerende, og det kræver handling nu. Derfor skal vi diskutere det på sundhedsudvalgsmødet på tirsdag. Man kan gøre forskellige ting ved det - blandt andet fjerne det loft, regionen har over, hvor mange høreapparater, der må tildeles om året, siger han.

Annonce

Ventetider på høreapparater

Sygehus Lillebælt: 123 ugers ventetid.Odense Universitetshospital: 121 ugers ventetid.

Sydvestjysk Sygehus: 60 ugers ventetid.

Sygehus Sønderjylland: 52 ugers ventetid.

Den regionale høreklinik, Sønderborg: 36 ugers ventetid.

Regionen Syddanmarks gennemsnit: 78,4 uger.

Gennemsnitlig ventetid for Region Sjælland: 70,6 uger, Region Midtjylland: 49,6 uger, Region Hovedstaden: 45 uger og Region Nordjylland: 32 uger.

Katastrofal beslutning

En sammenligning af ventetiden mellem regionerne i Danmark viser, at syddanskerne i gennemsnit venter omkring 18 måneder på en høreundersøgelse, herefter følger Region Sjælland med 16 måneder, mens de tredje længste ventetider findes i Region Midtjylland, hvor man i gennemsnit venter 11 måneder. Hurtigst er høreklinikkerne i Nordjylland, hvor tallet er lidt over syv måneder.

Den meget lange ventetid skal ses i lyset af en stram økonomiaftale, Region Syddanmark indgik med regeringen i 2014, og som betød at der skulle spares 120 millioner kroner på sundhedsområdet. Dengang sparede man over ti millioner på høreklinikkerne.

- Det var katastrofalt, at et flertal dengang sparede så mange penge, selvom vi advarede mod det, siger Villy Søvndal og henviser til, at SF dengang gjorde opmærksom på de udfordringer, besparelserne ville medføre.

Problemet med de lange ventetider står øverst på dagsordenen tirsdag, når sundhedsudvalget mødes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Annonce