Annonce
Odense

Høns og haver: Forskere fra SDU skal undersøge, hvad der kan hjælpe demensramte beboere på plejecentre

I sommeren 2018 fik Provstegaardshjemmet i Odense deres egen hønsegård til glæde for beboerne. Nu skal et større forskningsprojekt på SDU kortlægge, hvordan man bedst indretter udeområder, så det øger livskvaliteten hos beboere med demens. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Et nyt forskningsprojekt på SDU i Odense skal undersøge, hvordan grønne udeområder på plejecentre kan hjælpe beboere med demens.
Annonce

Hvordan kan de grønne udeområder ved et plejecenter designes, så de kan give ældre med demens bedre livskvalitet? Det skal et nyt forskningsprojekt på Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet (SDU) undersøge. Projektet hedder DeRUde (Dementes Rehabiliterende Udeområder) og gennemføres i samarbejde med Københavns Universitet og Odense Universitetshospital (OUH). Pengene til projektet kommer fra Velux Fonden, der støtter med knap to en halv million kroner.

- Både dansk og international forskning viser, at ophold i grønne områder, forløb i terapihaver, naturbaseret terapi samt kontakt med dyr har en rehabiliterende effekt på ældre med demens i form af blandt andet nedsat irritabilitet og aggression samt øget livskvalitet, fortæller postdoc Tanja Schmidt fra Syddansk Universitet i en pressemeddelelse.

Hvert år diagnosticeres ca. 8.000 ældre i Danmark med demens. For de fleste ældre, der rammes af demens, medfører sygdommen en nedsat funktionsevne og nedsat livskvalitet. For mange er sygdommen også forbundet med depressiv og negativ adfærd.

De er med i projektet

Projektet er et samarbejde mellem forskere fra:

Active Living forskningsenheden på Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet (SDU)

Sektion for Landskabsarkitektur og Planlægning ved Københavns Universitet (KU)

Neurologisk Afdeling, Demensklinikken på Odense Universitetshospital (OUH).

Derudover bidrager Svendborg Demensby samt Dagmarsminde Plejehjem i Nordsjælland med erfaringer i forhold til indretning og brug af deres udeområder.

Annonce

Beboere skal også være med

- Det nye og særlige i projektet er, at vi har samlet et tværfagligt forskerteam med både landskabsarkitekter, fysioterapeuter, forskere og praktikere fra sundhedsområdet, at vi arbejder ud fra forskningsevidens, når vi etablerer en have på et demensplejehjem, – og at vi undersøger effekten af indsatsen, siger professor og landskabsarkitekt Ulrika Stigsdotter fra Københavns Universitet.

Forskerne fokuserer ikke kun på, at designet skal fremme beboernes livskvalitet. De ser også på, hvordan haven skal bruges, og på hvordan man får den brugt til glæde for bebeoere, personale og pårørende.

- Vi har brug for viden om effekten af brugen af grønne områder på specifikke adfærdssymptomer og psykiatriske forstyrrelser, samt muligheden for at reducere medicinforbruget blandt plejehjemsbeboere med middel til svær demens, supplerer overlæge Lene Wermuth fra Demensklinikken, OUH.

Plejehjemsbeboere med demens skal selv spille en rolle i udviklingen af projektet. Som et unikt tiltag inviteres plejecentre og plejepersonale, pårørende samt plejehjemsbeboere med demens til at tage del i ideudviklingen, udformningen, implementeringen og vedligeholdelsen af deres nye udeområder. Plejepersonalet vil desuden blive oplært i brugen af haven til rehabiliterende formål, så de kan videreføre arbejdet, når projektet ophører og gøre det til en del af hverdagen på plejehjemmet.

Projektet skal til sidst føre til et inspirationskatalog til danske plejecentre, der kan bruge det i planlægningen af nye udeområder til plejehjemsbeboere med demens.

Annonce
Annonce
Fyn For abonnenter

Helten fra "Miraklet i Madrid" er stadig en cirkushest - efter at have været rundt i både Hannover, Kaiserslautern og senest Aarup

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Hosteklinikker skal aflaste børnelæger med coronaprøver

Kerteminde For abonnenter

Lokal håndværker vil bygge 32 huse i Langeskov - venter blot på lokalplanen: - Jeg oplever, at jeg kommer bagerst i køen

Annonce