Annonce
Odense

Høns og haver: Forskere fra SDU skal undersøge, hvad der kan hjælpe demensramte beboere på plejecentre

I sommeren 2018 fik Provstegaardshjemmet i Odense deres egen hønsegård til glæde for beboerne. Nu skal et større forskningsprojekt på SDU kortlægge, hvordan man bedst indretter udeområder, så det øger livskvaliteten hos beboere med demens. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Et nyt forskningsprojekt på SDU i Odense skal undersøge, hvordan grønne udeområder på plejecentre kan hjælpe beboere med demens.

Hvordan kan de grønne udeområder ved et plejecenter designes, så de kan give ældre med demens bedre livskvalitet? Det skal et nyt forskningsprojekt på Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet (SDU) undersøge. Projektet hedder DeRUde (Dementes Rehabiliterende Udeområder) og gennemføres i samarbejde med Københavns Universitet og Odense Universitetshospital (OUH). Pengene til projektet kommer fra Velux Fonden, der støtter med knap to en halv million kroner.

- Både dansk og international forskning viser, at ophold i grønne områder, forløb i terapihaver, naturbaseret terapi samt kontakt med dyr har en rehabiliterende effekt på ældre med demens i form af blandt andet nedsat irritabilitet og aggression samt øget livskvalitet, fortæller postdoc Tanja Schmidt fra Syddansk Universitet i en pressemeddelelse.

Hvert år diagnosticeres ca. 8.000 ældre i Danmark med demens. For de fleste ældre, der rammes af demens, medfører sygdommen en nedsat funktionsevne og nedsat livskvalitet. For mange er sygdommen også forbundet med depressiv og negativ adfærd.

Annonce

De er med i projektet

Projektet er et samarbejde mellem forskere fra:

Active Living forskningsenheden på Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet (SDU)

Sektion for Landskabsarkitektur og Planlægning ved Københavns Universitet (KU)

Neurologisk Afdeling, Demensklinikken på Odense Universitetshospital (OUH).

Derudover bidrager Svendborg Demensby samt Dagmarsminde Plejehjem i Nordsjælland med erfaringer i forhold til indretning og brug af deres udeområder.

Beboere skal også være med

- Det nye og særlige i projektet er, at vi har samlet et tværfagligt forskerteam med både landskabsarkitekter, fysioterapeuter, forskere og praktikere fra sundhedsområdet, at vi arbejder ud fra forskningsevidens, når vi etablerer en have på et demensplejehjem, – og at vi undersøger effekten af indsatsen, siger professor og landskabsarkitekt Ulrika Stigsdotter fra Københavns Universitet.

Forskerne fokuserer ikke kun på, at designet skal fremme beboernes livskvalitet. De ser også på, hvordan haven skal bruges, og på hvordan man får den brugt til glæde for bebeoere, personale og pårørende.

- Vi har brug for viden om effekten af brugen af grønne områder på specifikke adfærdssymptomer og psykiatriske forstyrrelser, samt muligheden for at reducere medicinforbruget blandt plejehjemsbeboere med middel til svær demens, supplerer overlæge Lene Wermuth fra Demensklinikken, OUH.

Plejehjemsbeboere med demens skal selv spille en rolle i udviklingen af projektet. Som et unikt tiltag inviteres plejecentre og plejepersonale, pårørende samt plejehjemsbeboere med demens til at tage del i ideudviklingen, udformningen, implementeringen og vedligeholdelsen af deres nye udeområder. Plejepersonalet vil desuden blive oplært i brugen af haven til rehabiliterende formål, så de kan videreføre arbejdet, når projektet ophører og gøre det til en del af hverdagen på plejehjemmet.

Projektet skal til sidst føre til et inspirationskatalog til danske plejecentre, der kan bruge det i planlægningen af nye udeområder til plejehjemsbeboere med demens.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

På motorvejen: Ud af øjenkrogen så Sofie en lastbilanhænger komme glidende imod hende

Leder For abonnenter

Parkering på fortove: Helt ærligt, vi er jo ikke Sverige

Lov er lov, og lov skal holdes, og derfor er vi på denne plads normalt stærke tilhængere af at overholde loven. For landets love, regler, forordninger, cirkulærer, rammer og aftaler er med til at skabe et samfund, hvor alle er stillet ens, uanset økonomisk, aldersmæssig, social, politisk, seksuel eller trosmæssig baggrund og orientering. Alligevel vil vi gøre en undtagelse i sagen om de rigide parkeringsregler, der omtales i avisen i dag. Regler, der gør, at en flyttemand ikke kan parkere sin flyttebil uden for den ejendom i et par timer, mens han bærer sofaer, lænestole og køkkengrej i flyttekasser ud i den ventende bil. Regler, der gør, at en vvs'er ikke kan parkere sin varevogn på et fortov for at løse et akut opstået problem med et lækkende vandrør i en etageejendom. Det er ganske enkelt for stift, for rigidt, for drakonisk. Danmark er et regelsamfund, og hurra for det. Men vi er ikke Sverige. Og vi skal have plads til, at vi også kan bo og leve i vores egne byer. Derfor skal en håndværker selvfølgelig kunne foretage en midlertidig parkering på et fortov uden at skulle frygte en parkeringsbøde. Det er klart, at vores gader og stræder ikke må ende i det rene kaos med biler parkeret på syditaliensk manér; på kryds og på tværs og på langs. Derfor skal vvs'eren, flyttemanden og tømreren parkere med den yderste omhu og omtanke, så han ikke er med til at skabe farlige situationer i trafikken, når gående eller cyklende skal udenom den parkerede lastvogn. Man kan mene, at håndværkere, flyttemænd og andre, der føler trang til at parkere på et fortov i en snæver vending, blot kan vælge lovlydighedens vej og anmode kommunen om en midlertidig parkeringstilladelse. Men helt ærligt: Hvor bureaukratisk kan verden blive? Lykkeligvis udviser mange parkeringsvagter allerede i dag konduite og sund fornuft i disse situationer og undgår at uddele bøder. Det er klogt og bestemt et eksempel til efterfølgelse. For helt ærligt. En flyttebil på et fortov skal der altså være plads til. Også selv om lov er lov.

Danmark For abonnenter

Tusindvis af borgere betaler allerede mere end gennemsnittet: Nu risikerer de højere skat efter udligningslussing

Middelfart

Stort træ spærrede hovedvej: Bilister hjalp med at slæbe grene og dirigere trafik

Annonce