Annonce
Udland

Højtplaceret oppositionspolitiker er løsladt i Venezuela

Matias Delacroix/Ritzau Scanpix
I en delaftale mellem oppositionen og præsident Maduro er en højtplaceret oppositionspolitiker blevet løsladt.

Den venezuelanske oppositionspolitiker Edgar Zambrano er blevet løsladt efter at have siddet fængslet siden maj.

Det oplyser rigsadvokaten i landet ifølge nyhedsbureauet AFP.

Zambrano er vicepræsident for Nationalforsamlingen i Venezuela, som er oppositionskontrolleret.

Han blev anholdt, da oppositionen forsøgte at få militæret til at vende sig mod præsident Nicolás Maduro i april og maj.

Ifølge rigsadvokaten sker løsladelsen af Zambrano som en del af "en delaftale mellem den venezuelanske regering og dele af opposition". Sådan lyder det i en meddelelse ifølge AFP.

Zambrano er en af oppositionsleder Juan Guaidós fortrolige og har siddet i et militærfængsel i landets hovedstad, Caracas.

Nationalforsamlingen bekræftede tirsdag på ny sin støtte til Guaidó.

Det skete, blot en dag efter at fire oppositionspartier meldte ud, at de havde indledt forhandlinger med Maduros regering.

Dette har fået flere til at spekulere i, om oppositionen er ved at blive splittet i forsøget på at få afsat den socialistiske præsident.

Venezuela er i en nærmest afgrundsdyb politisk og økonomisk krise, og det vurderes, at op mod fire millioner venezuelanere er flygtet til udlandet.

Juan Guaidó erklærede i januar sig selv for midlertidig præsident i Venezuela. Han støttes af flere lande, herunder USA og flere lande i EU.

Maduro beskyldes for at stå for et autoritært styre, som krænker de fundamentale menneskerettigheder, og som har forårsaget et økonomisk sammenbrud.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce