Annonce
Indland

Højskoler satser på indvandrere

Højskolerne får 16 millioner kroner af staten til at integrere nye danskere. Det kan blive flere fynske højskolers redning.

Mange højskoler kæmper for livet, og indvandrere kan blive skolernes redning.

Integrationsministeriet har nu sat 16 millioner kroner af til højskolernes arbejde med integration, og de fynske højskoler står på spring til at få del i både millionerne og opgaven.

- Det er ved gud noget, vi satser på. Vi har blandt andet hyret en rekrutteringsperson, som skal kontakte kommunerne, siger forstander Mogens Godballe fra Nordfyns Folkehøjskole.

Sendes af kommunen

Det er nemlig kommunernes sagsbehandlere, der skal sende indvandrere på højskole, hvis der skal udløses et tilskud. Sker det, så kan en nydansker på socialhjælp få betalt både sit højskoleophold, sine lommepenge og en eventuel husleje.

- Vi er meget interesserede i ordningen, og vi prøver at gøre opmærksom på os selv over for kommunerne, siger Lene Bolding, der er underviser på Baaring Højskole.

Her har man allerede haft fire ansatte på efteruddannelse i kulturmøde blandt andet for at være forberedt til den nye type elever.

Annonce

Kan give selvtillid

Højskolerne mener, at de bedre end nogen anden kan hjælpe de indvandrere, der har svært ved at begå sig i det danske samfund.

- For 150 år siden gav vi bønderne selvtillid og indsigt til at udvikle sig. Det samme kan vi gøre for indvandrerne i dag, siger Mogens Godballe og suppleres af forstanderen fra Ryslinge Højskole:

Annonce

Lang proces

- Det er en lang proces, inden de kan begå sig på lige fod. Vi kan give dem indsigt i dansk kultur og dansk sprog, siger Ole Kobbelgaard.

- Mange er ikke vant til omgang med danskere. Deres kendskab til danskere be-grænser sig i nogle tilfælde til en bustur, hvor chaufføren var dansk, siger han.

Brenderup er en af de højskoler, der allerede i en årrække har satset på nydanskere. Sidste forår havde højskolen et kursus for indvandrerkvinder, og det lykkedes i stor udstrækning at få kvinderne ud af bistandssystemet:

- Et halvt år efter kurset var 21 ud af 31 elever i gang med enten en uddannelse eller et job, siger forstander Ole Dendroth.

Han er dog skuffet over, at integrationsministeriet ikke har ønsket at støtte en videreførelse af kurset.

- Jeg synes, at man forfladiger indsatsen ved at lave en stor pulje i stedet for at støtte os, der har et reelt og velfungerende tilbud, siger Ole Dendroth.

De 16 millioner kroner gives til højskolernes integra- tionsarbejde over fire år, og de administreres af folkehøjskolernes forening.

Annonce
OB For abonnenter

Den største af dem alle er gået bort: Tak for alt, Lars Høgh

Annonce
Annonce
Annonce
OB

Den triste nyhed er nået vidt omkring: Det internationale fodboldforbud FIFA hædrer Lars Høgh - det samme gør mange andre

Assens For abonnenter

Tilhørere fulgte spændt med: Løsgænger har været centrum i flere stridigheder - onsdag gav han borgmesteren kæden på

Kerteminde

Bolchepigen flytter ud - restauratør overtager lokalerne: 'Jeg kan skabe noget mere liv - også til byen'

Erhverv For abonnenter

Krog Iversen-formue vokser kraftigt: Fynsk erhvervskvinde får kæmpe-overskud

Lyt:  Lars Høgh er død - Hør det sidste interview læst op her

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Dropper tilslutningsafgift og lover lave priser: FFV ruller grøn varme ud til hundredvis af faaborgensere

Sport

Se billeder fra en enestående karriere: Mirakelmager i Madrid og så meget mere

Assens For abonnenter

Christian og Marie vil udstykke alternative byggegrunde på marken - et af kravene er græs på taget: 'Det kan godt være, det er modigt'

Hjulmand hylder afdøde Høgh: En inspiration og et forbillede

Nyborg For abonnenter

Hemmelige planer: Penge fra sundhedshus går til Tour de France

Odense For abonnenter

185.000 solceller på vej ved landsbyer: - Det er jo et gammelt herregårdslandskab

Middelfart For abonnenter

Modstand mod foreslået fjernelse af skorsten: Kan en helt tredje løsning komme i spil?

Annonce