Annonce
Fyn

Selvom antallet af indbrud fortsat falder: Sommerferie er højsæson for tyve - husk at gøre hjemmet ikke-attraktivt

Antallet af indbrud på Fyn er igen faldet, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Kun i Svendborg og Ærø er der flere indbrud i andet kvartal end første kvartal. Foto: Lars Rievers/Scanpix 2015
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der i andet kvartal i 2019 er væsentligt færre indbrud end i første kvartal, og med undtagelse af Svendborg og Ærø slår det også igennem på Fyn.

Selv om det er højsæson for indbrud, mens mange er på ferie i ind- og udland, falder antallet af indbrud fortsat.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik over antal indbrud i andet kvartal, som både på landsplan og på Fyn er faldende i forhold til første kvartal.

- Det er rigtig glædeligt, at antallet af indbrud er faldende, bekræfter Britt Wendelboe, programchef i Trygfonden og repræsentant for Bo Trygt.

Bo Trygt arbejder for at sænke antallet af indbrud og øge trygheden i danske hjem, og bag indsatsen står Trygfonden og Realdania sammen med Bolius og Det Kriminalpræventive Råd.

Tallene fra Danmarks Statistik viser et fald på cirka 20 procent sammenlignet med samme periode sidste år, og ser man de fynske tal igennem er der også et fald alle steder bortset fra Svendborg og Ærø. Her har der til gengæld været en lille stigning. Størst fald står Assens Kommune for, hvor der i første kvartal var 67 indbrud og i andet kvartal bare 27.

Fyns største by Odense har oplevet et fald fra 258 til 227,og Middelfart fra 67 til 40.

Annonce

Færre indbrud

Antallet af indbrud i private hjem i de enkelte fynske kommuner i andet kvartal, og med tallet for første kvartal i parentes.

Assens: 27 (67)

Faaborg-Midtfyn: 55 (68)

Kerteminde: 32 (32)

Langeland: 5 (17)

Middelfart: 40 (67)

Nordfyn: 13 (29)

Nyborg: 51 (65)

Odense: 227 (258)

Svendborg: 60 (53)

Ærø: 5 (3)

Kilde: Danmarks Statistik

Stadig langt endnu

Trods et fald i antallet af indbrud skal man ikke tro, at indbruddene vil forsvinde, for trods bedre sikring af vores hjem og øget interesse for nabohjælp er der ifølge Bo Trygt-kampagnen lang vej endnu.

- Vi er bestemt ikke i mål endnu. For der sker omkring tre gange så mange indbrud i private hjem i Danmark som i Sverige, Norge og Tyskland, og tanken om indbrud i eget hjem gør hver fjerde dansker utryg, siger Britt Wendelboe.

Netop nu i sommerferien bliver der begået mange indbrud, og så gælder alle de gammelkendte råd stadig med at gøre ens hjem så ikke-attraktivt som muligt.

- Det, en tyv er allermest bange for, er at blive set, og vi anbefaler, at man nu, hvor hækkene er ved at være afblomstrede, finder hækkesaksen frem og klipper hækken ned. For så giver man naboerne mulighed for at kigge ind og forstyrre en tyv, der er på vej på arbejde, siger Britt Wendelboe videre.

Hun foreslår også, at man sætter lys med sensorer op, så tyven får endnu sværere ved at få arbejdsro også i aften- og nattetimerne. Dertil også at undgå store træer og mørke gemmesteder omkring huset.

Nabohjælp

Noget af det, Bo Trygt slår på for at sikre sit hus bedst muligt mod indbrud, er nabohjælp. Inden man tager af sted på ferie kan man nemlig tilmelde sig Nabohjælp. Der er 285.000 nabohjælpere i Danmark, og tallet stiger hele tiden.

- Der sker typisk mange indbrud i juli, men gode naboer er en af de bedste måder at beskytte sig mod tyven på. Naboer, der hilser på ukendte ansigter og spørger ind til deres ærinde på vejen, stresser en indbrudstyv, og vi ved, at aktiv nabohjælp kan forhindre op til hvert femte indbrud, siger Emilie Birk Jørgensen, der er analytiker i Det Kriminalpræventive Råd.

Er man alligevel taget på sommerferie, som mange er det i denne tid, kan man ringe hjem til en nabo eller få familie og venner til at se efter ens hjem, fylde skraldespanden med affaldsposer og stille bilen i indkørslen, så det ser beboet ud.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: En god idé til gavn for hele Ærø blev trukket ned i et intrigant hængedynd

Læserbrev: Midt i en tilsyneladende uendelig debat om omgangstonen i avisdebatten og føljetonen om det ikke eksisterende samarbejdsklima i kommunalbestyrelsen - kom et lyspunkt. Borgmester Ole Wej luftede sammen med turist- og erhvervsforeningen en idé i avisen om at lade emissionsfri færgetransport omfatte af landevejsprincippet hele året. En idé, som er perfekt timet i forhold til den aktuelle nationale debat om klimahandlingsplaner, kommunal udligning (ligestilling), og som vandt genhør på Christiansborg. Tak for det, Ole! Avisens tryksværte var knapt tør, før Ærø Plus lod de fem kriterier for listens beslutninger og den samarbejdsvilje, som de har stået for, sejle af øen i iveren efter at "sælge billetter" til det kommunalvalg, som ligger næsten to år ud i fremtiden. "Er den demokratiske proces sat ud af spillet?" spurgte Carl Jørgen Heide og Inga Blom Thomas her i avisen 28. januar. Ja, den demokratiske proces i Ærøs kommunalbestyrelse er sat ud af spil så længe, at kommunalbestyrelsens medlemmer åbenlyst fører valgkamp i avisen i stedet for at sætte sig rundt om et bord på rådhuset og få renset luften. Med debatindlægget blev en god idé til gavn for hele Ærø trukket ned i det intrigante hængedynd som aktuelt handlingslammer kommunalbestyrelsen. Ingen tak for det. Midt i en valgperiode, som nu, bør vælgerne kunne forvente, at de folkevalgte forvalter deres mandat til gavn for samfundet (øen/kommunen) og venter med at føre valgkamp, til det er valgår (2021). Såfremt der fordres en uddannet konfliktmægler til at få gang i kommunalbestyrelsens samarbejde, står jeg til rådighed, også gerne med at anvise en uvildig mægler. Men noget bør forandres, vælgerne fortjener en kommunalbestyrelse, der samarbejder.

Fyn

Lige nu: Uheld på E20 ved Odense

Annonce