Annonce
Fyn

Selvom antallet af indbrud fortsat falder: Sommerferie er højsæson for tyve - husk at gøre hjemmet ikke-attraktivt

Antallet af indbrud på Fyn er igen faldet, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Kun i Svendborg og Ærø er der flere indbrud i andet kvartal end første kvartal. Foto: Lars Rievers/Scanpix 2015
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der i andet kvartal i 2019 er væsentligt færre indbrud end i første kvartal, og med undtagelse af Svendborg og Ærø slår det også igennem på Fyn.

Selv om det er højsæson for indbrud, mens mange er på ferie i ind- og udland, falder antallet af indbrud fortsat.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik over antal indbrud i andet kvartal, som både på landsplan og på Fyn er faldende i forhold til første kvartal.

- Det er rigtig glædeligt, at antallet af indbrud er faldende, bekræfter Britt Wendelboe, programchef i Trygfonden og repræsentant for Bo Trygt.

Bo Trygt arbejder for at sænke antallet af indbrud og øge trygheden i danske hjem, og bag indsatsen står Trygfonden og Realdania sammen med Bolius og Det Kriminalpræventive Råd.

Tallene fra Danmarks Statistik viser et fald på cirka 20 procent sammenlignet med samme periode sidste år, og ser man de fynske tal igennem er der også et fald alle steder bortset fra Svendborg og Ærø. Her har der til gengæld været en lille stigning. Størst fald står Assens Kommune for, hvor der i første kvartal var 67 indbrud og i andet kvartal bare 27.

Fyns største by Odense har oplevet et fald fra 258 til 227,og Middelfart fra 67 til 40.

Annonce

Færre indbrud

Antallet af indbrud i private hjem i de enkelte fynske kommuner i andet kvartal, og med tallet for første kvartal i parentes.

Assens: 27 (67)

Faaborg-Midtfyn: 55 (68)

Kerteminde: 32 (32)

Langeland: 5 (17)

Middelfart: 40 (67)

Nordfyn: 13 (29)

Nyborg: 51 (65)

Odense: 227 (258)

Svendborg: 60 (53)

Ærø: 5 (3)

Kilde: Danmarks Statistik

Stadig langt endnu

Trods et fald i antallet af indbrud skal man ikke tro, at indbruddene vil forsvinde, for trods bedre sikring af vores hjem og øget interesse for nabohjælp er der ifølge Bo Trygt-kampagnen lang vej endnu.

- Vi er bestemt ikke i mål endnu. For der sker omkring tre gange så mange indbrud i private hjem i Danmark som i Sverige, Norge og Tyskland, og tanken om indbrud i eget hjem gør hver fjerde dansker utryg, siger Britt Wendelboe.

Netop nu i sommerferien bliver der begået mange indbrud, og så gælder alle de gammelkendte råd stadig med at gøre ens hjem så ikke-attraktivt som muligt.

- Det, en tyv er allermest bange for, er at blive set, og vi anbefaler, at man nu, hvor hækkene er ved at være afblomstrede, finder hækkesaksen frem og klipper hækken ned. For så giver man naboerne mulighed for at kigge ind og forstyrre en tyv, der er på vej på arbejde, siger Britt Wendelboe videre.

Hun foreslår også, at man sætter lys med sensorer op, så tyven får endnu sværere ved at få arbejdsro også i aften- og nattetimerne. Dertil også at undgå store træer og mørke gemmesteder omkring huset.

Nabohjælp

Noget af det, Bo Trygt slår på for at sikre sit hus bedst muligt mod indbrud, er nabohjælp. Inden man tager af sted på ferie kan man nemlig tilmelde sig Nabohjælp. Der er 285.000 nabohjælpere i Danmark, og tallet stiger hele tiden.

- Der sker typisk mange indbrud i juli, men gode naboer er en af de bedste måder at beskytte sig mod tyven på. Naboer, der hilser på ukendte ansigter og spørger ind til deres ærinde på vejen, stresser en indbrudstyv, og vi ved, at aktiv nabohjælp kan forhindre op til hvert femte indbrud, siger Emilie Birk Jørgensen, der er analytiker i Det Kriminalpræventive Råd.

Er man alligevel taget på sommerferie, som mange er det i denne tid, kan man ringe hjem til en nabo eller få familie og venner til at se efter ens hjem, fylde skraldespanden med affaldsposer og stille bilen i indkørslen, så det ser beboet ud.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

På motorvejen: Ud af øjenkrogen så Sofie en lastbilanhænger komme glidende imod hende

Leder For abonnenter

Parkering på fortove: Helt ærligt, vi er jo ikke Sverige

Lov er lov, og lov skal holdes, og derfor er vi på denne plads normalt stærke tilhængere af at overholde loven. For landets love, regler, forordninger, cirkulærer, rammer og aftaler er med til at skabe et samfund, hvor alle er stillet ens, uanset økonomisk, aldersmæssig, social, politisk, seksuel eller trosmæssig baggrund og orientering. Alligevel vil vi gøre en undtagelse i sagen om de rigide parkeringsregler, der omtales i avisen i dag. Regler, der gør, at en flyttemand ikke kan parkere sin flyttebil uden for den ejendom i et par timer, mens han bærer sofaer, lænestole og køkkengrej i flyttekasser ud i den ventende bil. Regler, der gør, at en vvs'er ikke kan parkere sin varevogn på et fortov for at løse et akut opstået problem med et lækkende vandrør i en etageejendom. Det er ganske enkelt for stift, for rigidt, for drakonisk. Danmark er et regelsamfund, og hurra for det. Men vi er ikke Sverige. Og vi skal have plads til, at vi også kan bo og leve i vores egne byer. Derfor skal en håndværker selvfølgelig kunne foretage en midlertidig parkering på et fortov uden at skulle frygte en parkeringsbøde. Det er klart, at vores gader og stræder ikke må ende i det rene kaos med biler parkeret på syditaliensk manér; på kryds og på tværs og på langs. Derfor skal vvs'eren, flyttemanden og tømreren parkere med den yderste omhu og omtanke, så han ikke er med til at skabe farlige situationer i trafikken, når gående eller cyklende skal udenom den parkerede lastvogn. Man kan mene, at håndværkere, flyttemænd og andre, der føler trang til at parkere på et fortov i en snæver vending, blot kan vælge lovlydighedens vej og anmode kommunen om en midlertidig parkeringstilladelse. Men helt ærligt: Hvor bureaukratisk kan verden blive? Lykkeligvis udviser mange parkeringsvagter allerede i dag konduite og sund fornuft i disse situationer og undgår at uddele bøder. Det er klogt og bestemt et eksempel til efterfølgelse. For helt ærligt. En flyttebil på et fortov skal der altså være plads til. Også selv om lov er lov.

Danmark For abonnenter

Tusindvis af borgere betaler allerede mere end gennemsnittet: Nu risikerer de højere skat efter udligningslussing

Middelfart

Stort træ spærrede hovedvej: Bilister hjalp med at slæbe grene og dirigere trafik

Annonce