Annonce
112

Højreradikal partiformand i landsretten: Går efter en lavere straf eller frifindelse

Michael Ellegaard har flere gange været opstillet som spidskandidat til både byråds- og regionsvalg, og til folketingsvalg, men uden at blive valgt ind. Lige nu vurderer landsretten, om byrettens dom fra december på syv års fængsel er passende eller for meget. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Byretten idømte kort før jul syv års fængsel til formanden for det højreradikale indvandrerkritiske parti Frit Danmark, den 54-årige Michael Ellegaard, men han og hans forsvarer går onsdag og torsdag efter en lavere straf eller ligefrem frifindelse i Østre Landsret.
Annonce

På grund af corona smitterisiko var der ingen håndtryk mellem formanden for det højreradikale indvandrerkritiske parti Frit Danmark, den 54-årige Michael Ellegaard, og hans forsvarsadvokat Klaus Ewald, da de onsdag formiddag mødtes i Østre Landsrets retssal over for arresthuset i Odense.

Siden Michael Ellegaard kort før jul blev idømt syv års fængsel ved en nævningesag ved Retten i Odense har han og forsvareren ventet på at få sagen for landsretten. Det er den så kommet nu fem måneder efter byretsdommen, og i den tid har Ellegaard siddet i arresten afventende sagens gang.

Den begyndte onsdag med, at forsvareren igen tilkendegav, at baggrunden for anken er frifindelse i de punkter i anklageskriftet, som hans klient ikke kan erkende, eller en mildere dom end den, byrettens dommere nåede frem til den 18. december 2019.

- Strafudmålingen bør nøje vurderes af landsretten al den stund, der efter min opfattelse som forsvarer er fastsat i et niveau, der strider mod gældende praksis. Min klient har fået fastsat en straf svarende til det, der ligger over, hvad der er praksis for selv inden for bandekriminalitet, sagde Klaus Ewald forud for retssagen til avisen.

Helt konkret finder han, at straffen skal ligge to-tre år lavere end de syv år, byretten nåede frem til.

Annonce

Dom torsdag middag

På sagens første dag i landsretten forholdt Michael Ellegaard sig bare lyttende til den oplæsning, som både hans forsvarer og anklageren kom med fra byretten.

Det er bevisførelsen, og så skal seks indkaldte vidner bekræfte, hvad de sagde i byretten, eller korrigere det. Torsdag formiddag skal såvel anklager som forsvarer procedere, dvs. at de skal give deres bud på, hvad straffen skal være til formanden for det indvandrerkritiske parti, som flere gange har været opstillet til byrådsvalg, regionsvalg og folketingsvalg.

Når det er sket trækker landsdommerne sig tilbage, og formentligt ved middagstid torsdag er de klar til at afsige dom.

Når den er afsagt er sagen slut, for når den har været for én højere retsinstans kan den ikke ankes yderligere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce