Annonce
Odense

Højreradikal i retten: Rørbombe camoufleret med julepynt i altankasse

Michael Ellegaard forklarede tirsdag ved Retten i Odense, at den maskinpistol, som blev fundet på loftet af hans hus i Bolbro, stammer fra hans farfar, som var modstandsmand under Anden Verdenskrig. Arkivfoto: Kim Rune
Michael Ellegaard, formand for "Frit Danmark - Danmarks største folkebevægelse mod indvandring" tiltalt ved Retten i Odense for blandt andet at have placeret rørbombe med plastisk sprængstof ved sin hoveddør og for besiddelse af funktionsdygtig maskinpistol. Tirsdag afgav han forklaring i retten.

Når den højreradikale formand for den indvandrerkritiske partiliste "Frit Danmark", den 53-årige Michael Ellegaard, havde en rørbombe placeret i en blomsterkumme og i en kortere periode camoufleret med julepynt ved indgangsdøren til sin villa i Odense-forstaden Bolbro, var det ifølge hans forklaring af frygt for sit liv.

Det forklarede han tirsdag i Retten i Odense, hvor han er tiltalt for blandt andet rørbomben med plastisk sprængstof, besiddelse af en funktionsdygtig maskinpistol med tilhørende magasiner i sit hjem, og trusler om vold og farlig vold mod sin ekskæreste og tre socialrådgivere i Odense Kommune.

Michael Ellegaard, som flere gange har været opstillet som spidskandidat til både byråds- og regionsvalg og til folketingsvalg, brugte det meste af tirsdag formiddag på at forklare om de våben, politiet og Forsvarets sprængningseksperter i foråret 2019 fandt i hans villa på Dybdevej i Bolbro i Odense.

Men det blev også en forklaring, som går tilbage til terrorsagen fra Vollsmose, hvor det i oktober 2007 kom frem, at de terrordømte i dengang Danmarkshistoriens største terrorsag havde udset sig netop Michael Ellegaard som mål, og at der var planer om at dræbe ham. Det var netop med til at gøre ham bange, og var årsag til, at han på et tidspunkt fik råd af en nu afdød kammerat til at placere en rørbombe med 80 gram plastisk sprængstof ved hoveddøren til sit hjem.

Michael Ellegaard

Den 53-årige Michael Ellegaard, kendt islamkritiker og højreradikal, er formand for den indvandrerkritiske liste "Frit Danmark - Danmarks største folkebevægelse mod indvandring".

Han har flere gange været opstillet som spidskandidat til både byråds- og regionsvalg og til folketingsvalg, men uden at blive valgt ind. Senest skete det i 2017.

I februar 2012 skød Michael Ellegaard ud i mørket med et luftgevær mod betjente, som en sen aften var mødt op ved bagdøren til hans hjem på Dybdevej i Bolbro efter en falsk anmeldelse om husspektakler. Skudepisoden kostede ham senere en dom på seks måneders fængsel.

I 2015 udgav han bogen ”Når ret bliver til uret”, hvor han giver sin version af den episode, som fandt sted i 2012.

Han er også tidligere dømt for personfarlig kriminalitet, vold og trusler.

Camoufleret rørbombe

Ifølge Ellegaard havde han i en periode camoufleret rørbomben med julepynt for at skjule den ledning, som gik fra bomben ind i huset, så han inde fra sit køkken kunne detonere den elektronisk med et 12 volts batteri.

På retssagens første dag har han erkendt rørbomben, ligesom han har erkendt at have været i besiddelse af en peberspraypistol indkøbt i Tyskland, også med henblik på at kunne forsvare sig, hvis det blev nødvendigt.

For allerede tilbage i 2007 blev han ifølge sin forklaring aldrig orienteret af politiet om, at han havde været udset som mål af de terrordømte personer fra Vollsmose, ligesom Politiets Efterretningstjeneste aldrig gav ham nogen forklaring. Derfor mente han, at han selv skulle sørge for at forsvare sig. Både han og hans forsvarer, advokat Klaus Ewald, henviste blandt andet til en bog om terrorsagen fra Vollsmose, skrevet af en tidligere Fyens Stiftstidende-journalist, hvor netop truslen mod Michael Ellegaard er beskrevet.

Annonce

Maskinpistol fra krigens tid

Det var dog ikke baggrunden for, at han havde haft en maskinpistol liggende under gulvbrædderne i soveværelset på ejendommens førstesal. Det var først under den tredje ransagning i maj 2019, at Forsvarets sprængstofeksperter med erfaring fra krigszoner med møje og besvær fandt den. De havde fået et tip om, at der lå en maskinpistol, men efter at have ledt i skunken lykkedes det endelig de krigszoneerfarne soldater at finde den gemt under gulvet.

Ifølge et vidne fra Fyns Politi lå maskinpistolen et sted, hvor man ikke kunne fiske den ud med hænderne. Den var heller ikke synlig, når man havde fjernet et bræt i gulvet.

Selv havde Michael Ellegaard ifølge sin forklaring år forinden ledt efter maskinpistolen, for han havde af sin farmor på hendes dødsleje fået at vide, at den lå i skunken. Med metaldetektor havde han ledt efter den, men forgæves. Maskinpistolen havde efter hans forklaring tilhørt hans farfar, som havde været med i modstandsbevægelsen mod den tyske besættelsesmagt under Anden Verdenskrig. Han havde set den som dreng, men ikke siden.

En våbentekniker fra politiets kriminaltekniske afdeling bekræftede i retten, at maskinpistolen stammede fra krigens tid, og typisk var den slags våben, som blev kastet ned fra fly til den danske modstandsbevægelse under krigen. Maskinpistolen er siden blevet overfladebehandlet, og efter våbenteknikerens vurdering kan det være sket inden for de seneste 10 år.

Annonce

Ville skyde socialrådgivere

Michael Ellegaard er også tiltalt for trusler mod tre socialrådgivere fra Odense Kommune om at ville skyde dem og slå dem ihjel, og tirsdag vidnede hans ekskæreste.

Hun forklarede, hvordan Ellegaard havde sagt, at han ville skyde dem, og flere gange havde han over for hende peget op på loftet og sagt, at der lå en maskinpistol deroppe.

Rørbomben ved hoveddøren ville han ifølge hendes forklaring bruge, hvis politiet eller socialrådgiverne kom på besøg, og på et tidspunkt var hun bange for, at han ville gøre alvor af truslerne.

I retten forklarede hun også, hvordan hun under sin graviditet i 2015 var blevet skubbet voldsomt, og sparket i hovedet og på ryggen, og i 2018 var blevet slået flere gange i baghovedet, indtil hun var flygtet hen til nogle bekendte et andet sted i Bolbro.

Der ventes dom onsdag i næste uge.

Normalt skriver avisen ikke navn på personer, som er tiltalt. Vi gør i denne sag en undtagelse, fordi Michael Ellegaard er eller har været formand for et politisk parti, ligesom han har været opstillet ved flere valg.

Annonce
Fyn For abonnenter

Fynbus giver kontrollører bodycam: 'Fede luder - dine børn dør' - trusler er blevet en del af arbejdsdagen for Christina, der bare skal tjekke en busbillet

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Giftige svampe kostede Tikko livet: Nu melder dyrehospital om flere døde hundehvalpe

Kerteminde For abonnenter

Påkørte person på invalidscooter og stak af: Det fortrød han få øjeblikke senere

Faaborg-Midtfyn

Mangler 200 cykler: Nu må succesfuld cykelhandler skuffe sine kunder gang på gang

Navne For abonnenter

Dødsfald: Børnebørnene kunne fjerne rygsmerterne - ellers var Jan til OB, heavy metal og Barcelona

Erhverv

Claudia fik en god idé, mens hun ammede sin søn: Har fordoblet salget i år og drømmer om sin egen hudplejeserie

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Navne

Begravelser og bisættelser tirsdag den 21. og onsdag den 22. september

Fyn

Udbredelse af farlig bakterie kortlagt på kommuneniveau: Fyn er hårdt ramt

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Fyn

Kendt Odense-advokat død efter kort tids sygdom

Erhverv For abonnenter

Fynbus-direktør: - Derfor sætter vi kamera på kontrollørerne

Assens

Byrådskandidat om budgetaftale: Anstændig hjemmepleje kan skabes for 200 kroner om året pr. borger

Annonce