Annonce
Indland

Højreradikal gemte bombe i altankasse

53-årig ville lægge sin fortid bag sig og i stedet drive en pølsevogn, men politiet fandt mandens våbenlager.

En 53-årig mand, der tidligere har været opstillet for det højreradikale parti Frit Danmark, besad et stort våben- og sprængstofarsenal igennem en årrække, fordi han ville beskytte sig mod sine modstandere.

Det forklarer den tiltalte tirsdag i Retten i Odense ved sagens første retsmøde.

Han er tiltalt for besiddelse af en rørbombe med detonator, en maskinpistol, en ældre tysk pistol, en totenschlæger og fyrværkeri med knaldeffekt.

Han erkender det meste af det - ud over maskinpistolen. Men forsvarer Klaus Ewald mener dog, at manden skal straffes i henhold til våbenloven – ikke straffeloven.

Desuden er han tiltalt for at have begået grov vold mod sin daværende kæreste, som han ifølge anklagemyndigheden sparkede i hovedet og på ryggen, mens hun var gravid.

Han er også tiltalt for at have truet med at slå tre socialrådgivere ihjel, fordi de ville fratage ham hans datter.

Det nægter han alt sammen.

Den 53-årige forklarer i retten, at han havde anskaffet sig det store våbenarsenal, så han kunne beskytte sig mod sine kritikere.

Rørbomben lå eksempelvis foran mandens hoveddør i en altankasse med ledninger ind i huset, så han kunne detonere den fra køkkenet.

- Den har ligget der helt stille og roligt. Jeg så til den på et tidspunkt, fordi jeg synes, den så lidt mistænkelig ud. Så jeg gav den en makeover og viklede julepynt rundt om kassen, så det så mere naturligt ud, fortæller han.

Manden havnede i 2007 på Fyens Stiftstidendes forside, da det kom frem, at personer, der senere blev dømt i terrorsagen fra Vollsmose i 2007, havde truet ham på livet.

Derfor besluttede han at købe våben og en skudsikker vest, så han kunne beskytte sig. Politiet ville nemlig ikke hjælp ham, forklarer han.

I 2018 besluttede han imidlertid at trappe ned for sin fremtrædende rolle i det højreradikale miljø. Derfor begyndte han i stedet at drive en pølsevogn og gemte sine våben væk i en stor højttaler i huset, da han alligevel ikke skulle bruge dem, forklarer han.

Maskinpistolen, som politiet fandt under gulvet i soveværelset, har han dog ikke selv gemt, siger han. Den tilhører den tiltaltes afdøde bedstefar, der var modstandsmand under Anden Verdenskrig. Den 53-årige bor i bedstefarens hus.

Selv om han har trappet ned for sin rolle i det højreradikale miljø, driver han stadig Facebook-siden Frit Danmark, der dog er lukket ned for tiden.

- Vi er islamkritikere, fortæller manden i retten.

Volden mod ekskæresten, som han har et barn med, skete ifølge tiltalen i både 2015 og 2018. Men det er alt sammen ”fuldstændig løgn”, forklarer manden.

Volden ville desuden stå i stærk kontrast til, at han agerede jordemoder under kvindens hjemmefødsel, som skete i soveværelset - hvor maskinpistolen lå gemt - lyder det fra manden.

Der ventes dom i sagen ved næste retsmøde 18. december.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

Stort træ spærrede hovedvej: Bilister hjalp med at slæbe grene og dirigere trafik

Leder For abonnenter

Parkering på fortove: Helt ærligt, vi er jo ikke Sverige

Lov er lov, og lov skal holdes, og derfor er vi på denne plads normalt stærke tilhængere af at overholde loven. For landets love, regler, forordninger, cirkulærer, rammer og aftaler er med til at skabe et samfund, hvor alle er stillet ens, uanset økonomisk, aldersmæssig, social, politisk, seksuel eller trosmæssig baggrund og orientering. Alligevel vil vi gøre en undtagelse i sagen om de rigide parkeringsregler, der omtales i avisen i dag. Regler, der gør, at en flyttemand ikke kan parkere sin flyttebil uden for den ejendom i et par timer, mens han bærer sofaer, lænestole og køkkengrej i flyttekasser ud i den ventende bil. Regler, der gør, at en vvs'er ikke kan parkere sin varevogn på et fortov for at løse et akut opstået problem med et lækkende vandrør i en etageejendom. Det er ganske enkelt for stift, for rigidt, for drakonisk. Danmark er et regelsamfund, og hurra for det. Men vi er ikke Sverige. Og vi skal have plads til, at vi også kan bo og leve i vores egne byer. Derfor skal en håndværker selvfølgelig kunne foretage en midlertidig parkering på et fortov uden at skulle frygte en parkeringsbøde. Det er klart, at vores gader og stræder ikke må ende i det rene kaos med biler parkeret på syditaliensk manér; på kryds og på tværs og på langs. Derfor skal vvs'eren, flyttemanden og tømreren parkere med den yderste omhu og omtanke, så han ikke er med til at skabe farlige situationer i trafikken, når gående eller cyklende skal udenom den parkerede lastvogn. Man kan mene, at håndværkere, flyttemænd og andre, der føler trang til at parkere på et fortov i en snæver vending, blot kan vælge lovlydighedens vej og anmode kommunen om en midlertidig parkeringstilladelse. Men helt ærligt: Hvor bureaukratisk kan verden blive? Lykkeligvis udviser mange parkeringsvagter allerede i dag konduite og sund fornuft i disse situationer og undgår at uddele bøder. Det er klogt og bestemt et eksempel til efterfølgelse. For helt ærligt. En flyttebil på et fortov skal der altså være plads til. Også selv om lov er lov.

Fyn For abonnenter

Frederik Barfoed: - Når det skal gå stærkt, kan vi være nødt til at parkere på fortovet

Danmark For abonnenter

Tusindvis af borgere betaler allerede mere end gennemsnittet: Nu risikerer de højere skat efter udligningslussing

Annonce