Annonce
Indland

Højesteret: Frigg og Marley skal aflives

Frigg og Marley modtager deres dom klokken 12. Arkivfoto

Højesteret har dømt Frigg og Marley til aflivning.

Fyens.dk var sammen med ejerne før, under og efter Højesterets dom over Frigg og Marley.

Højesteret stadfæstede tirsdag landsrettens dom om, at hundene Frigg og Marley var krydsninger af den ulovlige hunderace Amstaff. Hundeejerne, der nu kan se frem til en kæmperegning, var skuffede over dommen og fremhævede, at man ikke har taget stilling til de retssikkerhedsmæssige problematikker i hundeloven.

Se eller gensyn Fyens.dk's livesending med de to hundeejere.

Annonce
Retten har i dag stadfæstet, at to hundeejere skal have aflivet deres hunde. Foto: Nils Svalebøg

Tirsdag klokken 12 afsagde Højesteret sin endelige dom over hundene Frigg og Marley.

Det blev en stadfæstelse af landsrettens dom, og dermed blev de to hunde erklæret ulovlige og dømt til aflivning. Hundenes ejere, Søren Bruun og Anders Bruun, var på Fyens Stiftstidende, da de modtog dommen.

- Det er skuffende. Man mister fuldstændig tiltroen på retssystemet. Vi havde ikke forventet, at Højesteret ville give os medhold, men vi havde regnet med, at de i det mindste ville forholde sig til argumenter, vi fremførte. Det har de ikke gjort, sagde en tydeligt frustreret Anders Bruun umiddelbart efter domsafsigelsen.

Sagens omdrejningspunkt har været, hvorvidt politiet har ageret rimeligt i sagen, da de på baggrund af en enkelt dyrlæges udtalelser har sat spørgsmålstegn ved, om Frigg og Marley er en krydsning af den ulovlige hunderace Amstaff.

Problemet er ifølge hundeejerne, at der ikke stilles krav til, hvilket fagligt grundlag politiet laver deres formodning på, hvorimod der stilles høje krav til, hvordan hundeejerne modbeviser dette. Faktisk så høje, at det i praksis er umuligt.

- Det som Poul Hvilsted (hundeejernes advokat, red.) har fremlagt i retten, om at loven er ugyldig, det har dommerne slet ikke taget stilling til. Det vil sige, at der fri jagt på hunde, for du kan som hundeejer ikke løfte bevisbyrden. Så held og lykke til dem, der kommer til at sidde i det her, sagde Søren Bruun.

Det er over tre år siden, at sagen mod Frigg og Marley blev indledt, og siden har hundene siddet "fængslet" på en hundepension. Som udgangspunkt kommer de to hundeejere nu til at betale prisen for dette. En pris, der nemt kan løbe op i flere hundrede tusinde kroner. Det er de to hundeejere dog afklaret med.

- Det har mig og Søren været pisseligeglade med. Vi har villet gøre en forskel og ikke tage penge med i overvejelserne. Selvfølgelig sidder man med en enorm skuffelse i maven, men jeg fortryder ikke et splitsekund, at vi er gået hele vejen, siger Anders Bruun.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce