Annonce
Odense

Højere løn til politikere: Der tegner sig et flertal

Steen Møller og Jane Jegind stiger som rådmænd i løn i 2017. De ser gerne, at deres menige kolleger i byrådet følger med. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

19.664 kroner. Så meget mere om året kommer de 24 menige byrådsmedlemmer til at få i honorar, hvis byrådet vælger at lade lønnen stige. Og der tegner sig et flertal for forslaget.

Odense: Det ser ud til, at det i fremtiden bliver økonomisk sjovere at have en plads i byrådet.

Der tegner sig nemlig et flertal for at hæve honoraret, der i dag er på 168.969 kroner, til 188.634 kroner. Det viser en rundringning blandt Økonomiudvalgets medlemmer, som avisen har lavet. Kun en enkelt er imod, at honoraret stiger. Og en enkelt, borgmester Peter Rahbæk Juel (S), meddeler avisen, at han ikke ønsker at udtale sig om sagen på nuværende tidspunkt.

Onsdag skal de fire rådmænd og borgmesteren, der til sammen udgør udvalget, diskutere en mulig lønstigning til deres 24 kolleger i byrådet, inden sagen ender i byrådssalen.

Det, man får som byrådsmedlem, er ikke et urimeligt højt beløb, snarere tværtimod. Min holdning er, at lønnen skal afspejle arbejdsindsatsen, og det synes jeg ikke, den gør i dag. Steen Møller, rådmand (K).

Mere i løn til landets borgmestre

Baggrunden er, at et flertal i Folketinget sidste år besluttede at hæve vederlagene for landets borgmestre og regionsrådsformænd med 31,4 procent. I Odense gælder lønstigningen også de fire rådmænd.

Aftalen betyder, at borgmester Peter Rahbæk Juel (S) tager et lønhop på 263.656 kroner, hvilket bringer hans årlige honorar op på godt 1,1 million kroner. De fire rådmænd Jane Jegind (V), Steen Møller (K), Susanne Crawley Larsen (R) og Brian Skov Nielsen (EL) stiger også 31,4 procent svarende til 191.537 kroner. Deres årlige honorar kommer således næsten op på, hvad Anker Boye (S) fik i borgmesterhonorar, inden de nye regler trådte i kraft fra årsskiftet.

Lønnen for at være rådmænd er fremover på 802.365 kroner.

Annonce

Et hårdt og tidskrævende arbejde

Siden 2005 er byrådsmedlemmerne blevet aflønnet sådan, at op mod 185 procent af borgmesterens honorar fordeles ligeligt mellem dem.

I dag udnyttes den ramme fuldt ud, og byrådet skal så beslutte, om den fortsat skal det, når nu borgmesterhonoraret stiger med 31,4 procent. Der er lagt op til tre scenarier: At lønnen fastholdes på 168.969 kroner, at den stiger delvist eller at den stiger med knap 20.000 kroner, sådan at man udnytter rammen på de 185 procent til fulde.

Jane Jegind (V) bakker op om en fuld lønstigning:

- At sidde i byrådet er en stor opgave, og for at passe det ordentligt, kræver det et sted mellem 20 og 30 timer om ugen, og jeg synes ikke, at vores menige byrådsmedlemmer i dag er overbetalt for deres store arbejde, siger hun.

Også Radikales Susanne Crawley Larsen stemmer for at give medlemmerne af byrådet den fulde lønstigning på knap 20.000 kroner om året.

- Man skal ikke gå ind i politik for pengenes skyld, men fordi hjertet banker for det. Men når det så er sagt, så er det faktisk et hårdt og tidskrævende arbejde, og jeg vil ikke have noget imod, at mine kolleger får mere, end de får nu, siger hun.

Steen Møller fra Konservative vil også gerne gøre det mere berigende at sidde i byrådet. Han vil dog ikke allerede nu sige, om han er for en fuld eller delvis lønforhøjelse.

- Det, man får som byrådsmedlem, er ikke et urimeligt højt beløb, snarere tværtimod. Min holdning er, at lønnen skal afspejle arbejdsindsatsen, og det synes jeg ikke, den gør i dag, siger han.

Han fortæller, at han desuden vil bruge anledningen til at diskutere, om det er rimeligt, at 2. viceborgmesteren (Morten Kibæk fra Venstre) får nul kroner i honorar for det arbejde, selvom 1. viceborgmesteren (Brian Dybro fra SF) får 10 procent af borgmesterens honorar svarende til 110.332 kroner.

Annonce

Nej til lønstigning

Den eneste i Økonomiudvalget, af dem, der gerne ville tale med avisen, som er imod, er Enhedslistens Brian Skov Nielsen.

- Vederlaget skal blive, hvor det er. Byrådet skal ikke have mere i løn, blot fordi man kan. Det er jo ikke fordi, byrådets medlemmer får nye opgaver, mere ansvar eller øget arbejdsbyrde for den lønstigning, så jeg siger nej. Jeg vil ikke være med til at holde lønfest på skatteborgernes regning. Det skal vi holde os for gode til, siger han.

Brian Skov Nielsen stiger i øvrigt som rådmand fra godt 610.000 kroner til godt 800.000 kroner. Han understreger dog over for avisen, at han kun tjener, hvad der svarer til overenskomsten for en faglært metalarbejder i København, pt. 34.100 kroner før skat, og at resten af honoraret ryger i Enhedslistens partikasse.

Såfremt politikerne vælger at udnytte rammen maksimalt og dermed giver sig selv den størst mulige lønforhøjelse, vil det koste kommunekassen samlet 1,6 millioner kroner mere om året. Heraf tegner bonussen til fritidspolitikerne sig for knap 500.000 kroner.

Og i 2017 vil lønudgiften til byrådet som følge deraf samlet ligge på 9,2 millioner kroner.

Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Nordsjællandsk journalistpar udlever drømmen på Vestfyn: De vil åbne lokal café med havudsigt

Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Odense Håndbold

Odense Håndbold tog endnu en sejr, selvom spillet ikke levede op til standarden: - Vi forventer mere af os selv

Sport For abonnenter

Navne fra Odense Idrætshal - med vindende danskere gennem tiderne, OBK-kendis og Vittinghus ude

Fyn

Læger opfordrer til stadig at lade sig corona-teste: Testcenter er gået fra 8500 til 1500 daglige tests

Nordfyn For abonnenter

Kørelæreren viser rundt: Kom tæt på Nordfyns trafikale brændpunkter

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Odense Håndbold For abonnenter

Navne fra Otterup Idrætscenter - med skrattende højtalere, udebane på hjemmebane og Lois Abbingh

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Danmark

Forsvaret har i flere år kendt til massive forureninger uden at bremse dem - eksperter kritiserer manglende indgriben

Kerteminde

Efter en stribe kritiske beretninger om værtshus: Der er også en anden historie, fortæller øjenvidne

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Faaborg-Midtfyn

Bil 'fløj' af Svendborgmotorvejen: Pas på regnvåde veje derude

Annonce