Annonce
Livsstil

Høj på syre: Mørk og frugtspændt italiener

Hvad barbera har i syre, savner den i tanniner, og derfor kan et ophold på fad gavne vinen, hvis den skal kunne lagre med en positiv udvikling. Foto: Kenneth Klingenberg
Alkoholen nærmer sig ofte 15 procent, når de mørke barberadruer modnes i den italienske sol, men druernes høje syre danner en effektiv modvægt.

Barbera blev engang betragtet som en hverdagsvin og en bondevin i Piemonte; den var den almindelige befolknings rødvin og en cashcow for vinbønderne, mens de ventede på, at den fine nebbiolo lagrede færdig og kunne blive solgt til højere priser.

Den betragtning ændrede sig op gennem 1970’erne og 1980’erne, da flere barolo- og barbaresco-huse begyndte at sende seriøse barberaer på markedet. Det var vine på druer, som havde fået lov at vokse på nogle af de bedste marker, og de havde fået den dyre behandling i kælderen med lang maceration, nye fade og længere lagringstid.

Man kan lave vin med barbera, som er nem at forstå. Druen udmærker sig ved at afgive masser af farve fra skallerne til mosten, og så har barbera et højt indhold af syre. Selv når druerne udsættes for den italienske sol og sommervarme, forbliver syren på et højt niveau. Barbera er en sent modnende sort, og druerne får ofte lov at hænge ind i efteråret - også efter de er modnet til sukkerniveauer, der modsvarer op til 15 procent alkohol.

Annonce

Barberas evne til at modne i kraftig varme og sol uden at miste syren udnyttes over hele Italien, og i den sydlige del af landet anvendes barbera til at give syrlighed i blandinger med andre sorter. Sammen med den dybe bærfrugt, som en vin på barbera typisk har (tænk især mørke kirsebær, mørke blommer og brombær), er der ofte grundlag for mindst et par års yderligere lagring med positiv udvikling, når vinene bliver sat til salg - i hvert fald, når vi taler vine i klassen over producenternes billigste niveau.

Disse vine har som regel tilbragt en del af deres modningstid på nye eller næsten nye, små fade. Det var opskriften allerede for de første ”seriøse” barberaer, som Gaja, Vietti og Prunotto lancerede i 1970’erne. Siden kom Giacomo Bologna på banen med sine fadlagrede barberaer, og det udløste ikke nogen voldsom fløjkrig, som det gjorde, da blandt andre Gaja installerede nye fade i kælderen til sine nebbioloer.

20 års lagring uden problemer

For hvad barbera har i syre, savner den i tanniner, og derfor kan et ophold på fad give vinen et skud af garvesyre, som bidrager til at balancere frugten og alkoholen og forlænger smagen. Hos Coppo i Canelli smagte jeg for cirka tre år siden 1998-udgaven af vinen Pomorosso - det er en barbera, som får omkring 14 måneders barrique-lagring. 1998’eren var på toppen og syntes slet ikke på vej ned. Der er så meget frugt og syre i de koncentrerede barberaer, at de sagtens kan lægge krop til 5-10 års flaskelagring, hvor fadet har tid til at blive integreret i smagen.

Det betyder ikke, at nye barriques er en forudsætning for at lave længelevende vine, der også smager godt (eller bedre) efter 10-15-20 år. Det kan man forvisse sig om, hvis man sørger for at lægge vejen forbi Scarpa i Nizza sydøst for Asti eller besøger Bava i Cocconato nordvest for Asti.


For ikke så længe siden var en af anbefalingerne i disse spalter barbera d’Astien Croya fra kooperativet Araldica - den er bare en meget veldrejet frikadellevin, der overleverer til prisen på 45 kroner i Rema 1000.

fra artiklen


Scarpa har i mere end et halvt århundrede specialiseret sig i barbera, og topvinen La Bogliona (Victoriavine.dk) lagres tre år på store fade og derefter to år på flaske, før den frigives. I butikken i Nizza vil man forbande sig selv, hvis man har valgt at tage med et fly hjem, for her sælges årgange tilbage til begyndelsen af 1990’erne til omkring 300 kroner pr. flaske. Bava lagrer sine barberaer forholdsvis længe, før de bliver sat til salg, og ved et besøg for to år siden var flere vine fra omkring årtusindskiftet flot udviklede.

Annonce

Det billige alternativ

Barbera kan også drikkes, selvom vinen ikke har været i nærheden af nye fade. For ikke så længe siden var en af anbefalingerne i disse spalter barbera d’Astien Croya fra kooperativet Araldica - den er bare en meget veldrejet frikadellevin, der overleverer til prisen på 45 kroner i Rema 1000.

Dagens vin er båret af stor kirsebærfrugt suppleret af blommer og bitre solbær, og så er der en flot alliance mellem en stor syre og den høje alkohol.

Den er på ingen måde domineret af fad, selvom vinen har fået 20 måneders lagring på barriques (en tredjedel er nye, mens resten er brugt en gang tidligere)

Hvad er en referencevin?

I en serie artikler beskriver vi de druer, som er grundlaget for nogle af verdens bedste vine. Hver drue bliver portrætteret med en referencevin, der så tydeligt som muligt viser druens klassiske kendetegn - en vin, der kan bruges som måleenhed for andre vine på samme drue. Vi har givet os selv det benspænd, at den højst må koste 200 kroner.

2018 Barbera d’Alba Serraboella

Massimo Rivetti, Piemonte, Italien

Jyskvin.dk: 209/185 kroner v. 3 fl.

(14,5 procent)

Medium rød med udflydende, lilla kant i glasset. Viol, kirsch, mørkerøde blommer, gårdsplads, hængt kød og lakrids i duften, som man skal have snuden tæt til glasset for at fange. Det er særligt kirsebærrene, der træder frem i duften, sammen med den landlige duft af gårdsplads, og begge er også tydelige i munden, hvor vinen viser stor syre, noget mindre tanniner og en mørk frugtkerne med kirsebær, mørke blommer og bitre solbær. Vinen har en vis mængde glycerol, der lægger en sødmefuld glasur over syren, som i sig selv formår at balancere den høje alkohol. Seriøs barbera, som stadig er i sin ungdom og vil belønne fem års lagring. Fire store stjerner.

Serien med referencevine fortsætter efter

sommerferien.

Annonce

Mest læste

Middelfart For abonnenter

Høj fart skræmmer beboere i landsby: - Vi har flere gange siddet med hjertet oppe i halsen

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Pasningsproblemer i Bellinge: Lange ventetider og pladstilbud i Vollsmose

Assens For abonnenter

Gammelt hus var netop solgt til nedrivning, da det brændte: - Jeg kan da godt se, det kan se lusket ud

Sport

Bolbro bød Esbjerg op til dans i pokalen: Hyballas onde ånd spøgte over Odense Atletikstadion

Leder For abonnenter

Avisen mener: Hele verden kigger mod de fynske robotter

Faaborg-Midtfyn

Bodegaejer vil betale din taxa: - Man skal gøre lidt mere for at lokke kunderne til

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Debat

Derfor strejker jeg: Mine kollegaer forlader faget

Odense

Politiet med foreløbig konklusion på alvorlig brandulykke: Syvårig har formentligt leget med ilden

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Faaborg-Midtfyn

Varebil og personbil kørt sammen: To personer sendt på skadestuen

Erhverv For abonnenter

Elitestuderende får smag for den danske robotdrøm: - Her kan man starte noget stort

Kerteminde

Hos mekanikeren fik Bolette et opkald fra politiet: - Det betyder mere, hvis de også gør noget ved sagen

Annonce