Annonce
Danmark

Hæve-sænke-bordet er truet

Mødelokalet her er døbt "De røde heste" efter taburetterne, og det er oplagt til et kort møde eller en pause fra arbejdet.Foto: Kim Rune

Tendens: Projektarbejde og trivsel sender halvdelen af skrivebordene ud til fordel for stillezoner og møderum.

Annonce

Arbejdsplads: Designertaburetter, højborde og stillerum stjæler kvadratmeter fra hæve-sænke-bordene i offentlige og private virksomheder, og tendensen handler ifølge arkitekt og bestyrelsesmedlem Per Feldthaus fra arkitektfirmaet Signal om at frigøre plads til de opgaver, som ikke foregår ved et skrivebord. Dem kan vi i øvrigt lige så godt deles om.

- Du bruger cirka halvdelen af tiden bag skrivebordet, så ved at fjerne nogle og deles om resten, giver man medarbejderne mulighed for at bevæge sig og placere sig der, hvor faciliteterne bedst understøtter opgaverne, forklarer Per Feldthaus.

Signal med base i København, Oslo og London har løst opgaver for blandt andre Hedensted, Kerteminde og Norddjurs Kommuner foruden Faaborg-Midtfyn Kommune, og både offentlige og private virksomheder rykker mod indretning mod "new ways of working".

- Det klassiske, åbne kontorlandskab har indbyggede udfordringer, for du kan som medarbejder ikke rykke dig og vil blive forstyrret af naboer. Det er ikke nok at have åbne zoner, og en organisation skal have en række andre faciliteter, som giver medarbejderne valgfrihed til at sætte sig, hvor det giver bedst mening, siger Per Feldthaus.

Fænomenet aktivitetsbaseret indretning dukkede op for en snes år siden og er siden forfinet, og både chefer og medarbejdere må vænne sig til, at de hverken har deres eget kontor eller et fast skrivebord.

- En arbejdsplads har en stor mangfoldighed af aktiviteter og personlighedstyper, og indretningen handler om at rumme begge. Idéen er, at man har fælles ejerskab til fælles faciliteter. Det er for at imødekomme behov hos den enkelte i forhold til arbejdspræferencer og samarbejde med andre, så man understøtter de forskellige typer af opgaver, siger Per Feldthaus.

Ifølge arkitekten behøver man ikke være udadvendt for at trives i aktivitetsbaserede landskaber. Faktisk kan man blot trække til en stillezone for at at undgå mange mennesker. Men moderne virksomheder handler om det modsatte.

- Mange virksomheder og organisationer sidder med en række type opgaver, som kun kan løses i samarbejde, da man har behov for viden fra erfarne eller specialiserede kolleger, så der opstår efterspørgslen for, at folk er spilbare og kan dele viden. Opgaverne kalder på behovet for at være ekstrovert, ikke indretningen, siger Per Feldthaus.

Arbejdet i det moderne kontorlandskab har ændret sig i retning mod det midlertidige, og det kræver fleksible lokaler, ikke enkeltmandskontorer.

- De rutineprægede opgaver bliver overtaget af it-systemer, og de komplekse opgaver er tilbage, og de kræver arbejde på tværs af afdelinger og specialer. Samtidig organiserer mange virksomheder sig omkring projekter, og det kræver mere interageren. Kontorer til en person tilfredsstiller behovet for koncentration eller fortrolighed, men løser ikke de andre behov, siger Per Feldthaus.

Ønsket om færre skriveborde begynder måske med økonomi som i tilfældet hos Faaborg-Midtfyn Kommune, men ifølge Per Feldthaus handler det om meget mere for moderne virksomheder. Ikke mindst om trivsel.

- Ud over et øget behov for samarbejde har vores kunder også et stigende fokus på at tiltrække talentfulde medarbejdere, og at medarbejderne trives på arbejde. Det nytter ikke, at vi optimerer arealer, hvis medarbejderne ikke trives og forlader virksomheden, siger Per Feldthaus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Svogre starter møbelvirksomhed: Kunderne står i kø for at købe håndlavede fynske borde

Fyn

Sådan ser økonomien ud i din kommune: Forsigtig optimisme hos fynske borgmestre

Annonce