Annonce
Kerteminde

Hærværksbølge i Munkebo: Unge bruger vuggestue som værested - i åbningstiden

Dette syn mødte Karin Ordell tidligere på ugen. Unge har kastet sten gennem alle vinduer og døre i det tidligere vandværk, som hun ejer. Foto: Karin Ordell
Munkebo oplever lige nu en lang række tilfælde af hærværk. I en vuggestue fandt pædagoger fire rygende unge ved siden af sovende babyer.

Munkebo: Hjertestarter ødelagt ved Rema 1000. Private postkasser sprængt i luften med ulovligt fyrværkeri. Tidligere vandværk raseret af stenkast. Tyveri fra både i Munkebo Havn. Lamper ødelagt i multiparken. Krybberum i vuggestue raseret.

Listen er efterhånden lang over de mange hærværks-episoder, som har ramt Munkebo de seneste par uger.

Natten til fredag gik det endnu en gang ud over vuggestuen i Rosendalen 215.

- Jeg er lige blevet ringet op af vores pædagoger, fordi der er nogle, der har tisset i børnekrybberne. Det er noget af en belastning, fortæller institutionsleder Jesper Hempler.

- I mandags hørte én af vores medarbejdere nogle mærkelige lyde i babyalarmen, og så går hun ud og finder nogle unge, der sidder og ryger nærmest lige ved siden af, hvor børnene ligger og sover. Flere gange i denne uge har personalet måttet bede unge om at forlade området, fortæller han.

De unge gemmer lightere under madrassen i krybberne. Ofte flyder det med cigaretskodder på jorden. Der er også spor efter, at de unge ryger hash. Skodderne er livsfarlige for vuggestuebørn i alderen nul til to år. De putter nemlig alt i munden, og børnene kan derfor ikke benytte legepladsen, før pædagogerne hver dag har ryddet op.

Jesper Hempler har meldt hærværket til politiet og kontaktet kommunens SSP-folk. Han vurderer de unge til at være 17-18 år. Han har talt med lokale beboere om at holde et ekstra øje med vuggestuens område:

- Og så må jeg sige, at vi da overvåger en slags videoovervågning, siger han.

Vuggestuen er langt fra eneste destination, der er hårdt ramt af hærværk for tiden.

Annonce
Foto: Karin Ordell

Pludselig brag bag kulturhuset

Forleden fik John Eriksen, der sidder i byrådet for Socialdemokratiet og i mange år har været stærkt engageret i lokale børn og unges fritidsliv, nok. Kort efter han en aften havde hørt et højt brag, tog han sin cykel og konfronterede gerningsmændene direkte:

- Jeg har gået og holdt øje med dem i noget tid. Men da jeg hørte det her ordentlige knald bag kulturhuset, blev jeg simpelthen så vred, at jeg besluttede at gøre noget ved det. Jeg fandt en gruppe med fire unge mellem 16 og 17 år og et andet sted fandt jeg to personer på 16 og 17 år. De var ikke særlig snaksalige, nærmest flabede. Jeg kender flere af dem og tog fat i deres forældre bagefter. Det nytter ikke bare at skrive på facebook. Nogle gange må man gerne gå til dem direkte, fortæller han.

De pågældende forældre lovede at tage en alvorssnak med de unge. John Eriksen ser unge helt ned i 13-14-års-alderen, der render rundt om aftenen. Det er ikke udsatte unge, men helt almindelige ellers velfungerende børn og unge. Han vurderer, at de keder sig på grund af coronakrisen.

- Problemet er jo, at klubberne har lukket. De render rundt og keder sig. Det er helt tydeligt. Det er et kæmpe problem. De har ingen steder at mødes, siger han.

Tidligere vandværk smadret

Natten til den 2. april gik det ud over det tidligere vandværk på Skyttehusvej. Ejeren Karin Ordell fandt bygningen i en slem forfatning.

"Nogen, eller nogle, har syntes det var sjovt at kaste store sten på ruderne og døren. Stenene lå stadig foran døren. Dem lod vi ligge og anmeldte hærværket til politiet," skriver hun på sin facebook-profil, kort før hun bestiller en håndværker til at få repareret skaderne.

Halvanden time efter er samtlige ruder plus døren helt smadret med de sten, hun lod ligge foran døren. Eneste spor er et fodaftryk efter en mindre børnefod.

John Eriksen sender nu en kraftig appel til forældrene:

- Kære forældre til jer, der har unge mennesker rendende rundt her i byen, og som åbenbart keder sig: Tag en alvorlig snak med jeres børn.

Foto: Karin Ordell
Foto: Karin Ordell
Også vuggestuen i Rosendalen 215 er hårdt ramt. Her hærger en gruppe unge krybberummet, som de bruger som opholdssted. Privatfoto
Privatfoto
Privatfoto
Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Drab på George Floyd: Massivt fremmøde til solidaritets-demonstration i Odense

Fyn

Rekordlavt udbud af fynske sommerhuse

Odense

Æggekagen vender tilbage: Tidligere medarbejdere går sammen og genrejser Carlslund efter corona-konkurs

Annonce