Annonce
Faaborg-Midtfyn

Hærværk, alkohol og uro: Slut med aftenåbent på biblioteket i Ringe

Biblioteket i Ringe har ikke længere aftenåbent. Det er en konsekvens af uro og hærværk på stedet. Arkivfoto: Kim Rune
Længere tids hærværk på biblioteket i Ringe om aftenen får nu konsekvenser, idet det ikke længere er muligt at benytte stedet om aftenen. Blandt andet er der fundet alkohol på biblioteket.

Ringe: I flere år har det været muligt at lukke sig ind på Ringe Bibliotek om aftenen for at låne bøger eller bruge computerne.

Men fra fredag den 11. oktober vil der være lukket på biblioteket i Ringe allerede fra klokken 18. Det skyldes, at der i en længere periode har været problemer med uro og hærværk om aftenen, og det er nu eskaleret i sådan en grad, at bibliotekets ledelse har valgt at politianmelde hændelserne og samtidig lukke biblioteket for adgang efter klokken 18.

- Det er ærgerligt, at vi er nødt til at lukke biblioteket for de mange borgere, der plejer at benytte biblioteket i aftentimerne på grund af nogle få, der skaber uro og hærværk, siger Birthe Mogensen, biblioteksleder på Faaborg-Midtfyn Bibliotekerne, i en pressemeddelelse.

I Faaborg-Midtfyn Kommune har de fire biblioteker i Broby, Faaborg, Ringe og Årslev længe kunne kalde sig åbne biblioteker. Her kan man uden for normal åbningstid lukke sig ind ved hjælp af sit sygesikringskort, hvis man er over 15 år. Det kan man fra klokken 7 og frem til klokken 22.

Annonce

Sender et signal

Men det er for en stund slut om aftenen i Ringe, og det i høj grad for at sende et signal, lyder det fra biblioteksfaglig leder, Morten Dahl Nielsen.

- Vi vil lige mærke efter, om det har en effekt, og det ved vi fra andre steder i landet, at det har. Og så for at sende et signal om, at det ikke er noget, som vi accepterer, siger Morten Dahl Nielsen, som ikke har nærmere oplysninger om, hvad hærværket har bestået af.

- Men det er lettere hærværk, og så er det noget opførsel, der ikke ligger inde under det, som vi betegner som god opførsel. Men vi har ikke været til stede, fordi det er foregået om aftenen, så vi kan ikke vide helt præcist, hvad det er, lyder det fra ham.

Det kan overvågning på biblioteket måske afsløre. For det er der faktisk, men det er kun politiet, som kan bede om at se det. Det kan blive tilfældet, når nu der er indgivet en politianmeldelse.

- Det vil det være, men det er op til efterforskningen, bemærker Morten Dahl Nielsen.

Stadig weekendåbent

Ifølge Birthe Mogensen er der fundet alkohol inde på biblioteket og smadrede flasker uden for. Med sløjfningen af aftenåbent vil der være åbent i Ringe fra klokken 7 til 18 - også i weekenden.

- Vi håber, at vi snart finder en løsning, så Ringes borgere igen kan få adgang til bibliotekets lokaler i aftentimerne. Indtil da må vi henvise borgerne til at benytte vores andre biblioteker, der stadig har åbent til kl. 22.00 alle dage, lyder det i pressemeddelelsen fra Birthe Mogensen.

Har man behov for at komme på biblioteket efter klokken 18, så kan det gøres på Faaborg Bibliotek eller Årslev Bibliotek, der fortsat er åbne fra kl. 7-22. Broby Bibliotek er pt. lukket pga. flytning, men åbner igen d. 1. november 2019.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce