Annonce
Nordfyn

Hænger på rehabiliteringsregning efter hjerneblødning og brækket ryg: - Det kan ikke være rimeligt

På grund af sin stramme økonomi tror Michael Bloch ikke, at han nogensinde får betalt hele den regning til rehabilitering og indskud til en handicapbolig, han fortsat afdrager på, efter han for år tilbage fik en hjerneblødning og brækkede ryggen efter et fald ned ad en jerntrappe. Foto: Dorthe Wolff
Michael Bloch er ked af den behandling, han fik i Nordfyns Kommune efter en hjerneblødning og et fald, hvor han brækkede ryggen. Et forløb, der endte i en regning, som han stadig afdrager på i dag, to år senere.
Annonce

Nordfyn: - Jeg skulle nok aldrig være flyttet til Nordfyn, lyder efterrationaliseringen fra 60-årige Michael Bloch.

I slutningen af 2016 får han en hjerneblødning og bliver indlagt på OUH. Efter en kortere indlæggelse bliver han udskrevet og kommer hjem til sin lejlighed i Bogense. Lejligheden ligger på første sal, og da hjerneblødningen - skulle det snart vise sig - medførte epilepsi, går der ikke længe, før Michael Bloch ender på OUH igen.

- Da jeg en dag står på øverste trin af en ståltrappe, der er uden for min lejlighed, får jeg et anfald og falder ned ad trappen. Jeg kan ikke selv huske det, men det er, hvad lægerne fortæller mig.

Annonce

Det gjorde mig ked

Derved brækker Michael Bloch ryggen tre steder, og efter en lang indlæggelse på OUH bliver Michael Bloch hensat til en kørestol. I oktober 2017 bliver han udskrevet med beskeden om, at han skal på rehabilitering på Søbo i Bogense.

- Jeg bor der i to måneder og får så at vide, at nu kommer der en anden, der skal have min bolig. Jeg tror, at der er seks dage til, at jeg skal være ude. De fortæller mig, at de har en handicapbolig til mig i Søndersø, og jeg beder om lov til at se boligen. Men det kan jeg ikke få lov til og har ikke noget valg. Jeg skulle bare tage den bolig, og det gjorde mig ked af det, for jeg havde aldrig nogensinde været i Søndersø, lyder det fra Michael Bloch, der oprindeligt er fra Nordsjælland.

- Jeg spørger en visitator fra kommunen "Hvad så hvis jeg ikke vil have den?". "Ja, hvad så?", siger hun så bare til mig.

Annonce

Helt tom lejlighed

Da de seks dage er gået, skriver kalenderen 6. januar 2018, og Michael Bloch bliver udskrevet fra rehabiliteringen i Søbo og flyttet til handicapboligen.

- Jeg udskrives lige til frokosttid og får ikke lov at få noget mad. Jeg bliver så kørt til Søndersø til en bolig, jeg aldrig nogensinde har set og i et kvarter, jeg nødigt skulle bo i igen. Der er ingen til at tage imod mig, og der er ikke engang nogen til at låse døren op.


Det kan ikke være rimeligt, at man som syg borger skal ende i en situation, hvor man står med sådan en gæld, man ikke kan komme af med, fordi man har fået en hjerneblødning og er faldet ned ad en trappe.

Michael Bloch


Michael Bloch får chaufføren, der har kørt ham, til at få fat på stedets varmemester, så han kan komme og lukke Michael ind.

- Jeg kommer ind i en helt tom lejlighed. Jeg havde jo ikke fået chancen for at flytte noget som helst, og da jeg ikke har nogen bekendte herovre, er der ikke nogen til at hjælpe mig med det.

Annonce

Flytning

Michael Bloch får ingen aftensmad, fordi han ingen mad har i det nye hjem. Sidst på dagen kommer der en sygeseng, og hen på aftenen kommer der hjemmehjælp og hjælper ham i sengen. Hele dagen har han siddet i sin kørestol og "kigget ud i luften".

Det jobafklaringsforløb, Michael Bloch fortsat er en del af, har endnu ikke kastet noget af sig. Michael Bloch er stadig mærket af faldet i 2017, og han går fortsat i et massivt genoptræningsforløb. - Og helbredet bliver ikke bedre, lyder det fra ham. Foto: Dorthe Wolff

Michael Bloch får dagen efter fat i et flyttefirma for at få egendele fra lejligheden i Bogense til handicapboligen i Søndersø.

- Og de vil selvfølgelig gerne flytte for mig, men jeg har ikke selv råd til det.

Michael Bloch betaler nemlig stadig knap 5000 kroner i husleje for lejligheden i Bogense og er - naturligvis - for længst fratrådt sit arbejde som ambulanceredder, da han på grund af hjerneblødningen har mistet retten til at køre erhvervskørsel. Derfor tager Michael Bloch fat i Nordfyns Kommune for at efterspørge hjælp til flytteregningen. Det bliver imødekommet, så kommunen betaler "næsten det hele" af regningen.

Annonce

Regning

- Et stykke tid efter får jeg så en opgørelse fra kommunen, hvor de har krediteret mig for selve flytningen på 3300 kroner, som skal betales tilbage, og til min store overraskelse skal jeg betale 8000 kroner for opholdet på Søbo. Senere får jeg også en regning på 10.000 kroner på indskuddet til boligen i Søndersø. Og i samme periode har jeg jo udgifter på 10.000 kroner for min egen lejlighed.

Regningen på over 20.000 kroner afdrager Michael Bloch stadig på den dag i dag.

- Jeg hænger fortsat på min gæld, og jeg er stadig i et jobafklaringsforløb, hvor jeg kun får 8500 kroner om måneden, fortæller han og understreger, at udgifterne til rehabilitering kom som et chok for ham.

Annonce

Ingen information

- Visitator havde overhovedet ikke fortalt mig noget om, at opholdet på Søbo ville koste mig penge.

Burde du ikke selv have sat dig bedre ind i forhold og udgifter?

- Da jeg var indlagt på OUH, var alt ét stort kaos for mig. Og når der kommer en visitator og siger, at nu skal jeg overføres til Søbo, så regner jeg med, at sådan noget rehabilitering hører under det offentlige. Jeg kunne da ikke drømme om, at jeg selv skulle betale, for så havde jeg opsagt min bolig i Bogense, når jeg ikke havde ikke råd til at betale for begge steder. Og jeg mener helt klart, at visitator burde informere borgeren om det.

Og du har ikke overset noget med småt et sted?

- Nej, jeg fik slet intet information om det. Og det kan ikke være rimeligt, at man som syg borger skal ende i en situation, hvor man står med sådan en gæld, man ikke kan komme af med, fordi man har fået en hjerneblødning og er faldet ned ad en trappe. Man er jo langt nede psykisk i forvejen, når man pludselig ikke kan røre sig eller passe et arbejde, og så kommer alle de økonomiske problemer, som man også skal tænke på.

Sådan har vi gjort

Den 21. maj bragte avisen et læserbrev med overskriften "Debat: At blive gammel på Nordfyn".

Derefter modtog vi en henvendelse fra Michael Bloch. Efter at have læst læserbrevet ønskede han at fortælle sin historie, da han kunne genkende den oplevelse af svigt, som læserbrevet handlede om.

Dette skal derfor ses som Michael Blochs personlige historie.

Vi har også rettet henvendelse til Judith Poulsen, chef for sundhed og rehabilitering i Nordfyns Kommune, som i artiklen "Flytning sker i dialog med borgeren"  forklarer, hvilke procedurer, der findes i forbindelse med rehabilitering og flytning til en handicapbolig i kommunen.

Annonce
Annonce
Nordfyn For abonnenter

Min sommer uden: Mette og Carsten må undvære Roskilde og Skanderborg festival - nu står deres foodtruck på Bogense Havn hele sommeren

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Sport Fyn: Michelsen ryster posen

OB

Michelsen: OB har betalt tilbage for 6-0-lussing

Annonce