Annonce
Nyborg

Løs lastvogn på godstog: Øjeblikkeligt stop for tog med lastbiltrailere over Storebælt

En borger gjorde onsdag politiet opmærksom på, at en vogn på et godstog vippede på vej over lavbroen ved Storebæltsbroen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Onsdag eftermiddag kørte et godstog over Storebæltsbroen med en løs lastbiltrailer på en togvogn.

Nyborg: Al transport med lastbilstrailere på godstog stoppes over Storebælt, efter en borger onsdag eftermiddag gjorde politiet opmærksom på, at en vogn på et godstog vippede på vej over lavbroen i retningen mod Fyn.

Det skriver Transport- og Boligministeriet i en pressemeddelelse.

Toget blev efterfølgende stoppet i Nyborg, hvor det blev konstateret, at en lastbiltrailer fra Carlsberg på en lommevogn ikke stod i låseskamlen. Alle lignende transporter fra Carlsberg over Storebælt blev straks standset, og Havarikommissionen undersøger nu sagen.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) trækker straks paralleller til togulykken på Storebælt, hvor otte passagerer i 2019 blev dræbt.

En borger gjorde onsdag politiet opmærksom på, at en vogn på et godstog vippede på vej over lavbroen ved Storebæltsbroen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

- For to år siden udløste en løs lastbiltrailer på en godsvogn en tragedie på Storebæltsbroen. Derfor er det også klart, at det løber mig koldt ned ad ryggen, når der kommer en ny hændelse, der vækker minder om det. Det er alt for tidligt at sige noget om årsagen eller gisne om, hvad der kunne være sket, hvis uheldet havde været ude. Samtidig ligger det helt klart, at godstrafikken ikke kan fortsætte som normalt, før der er mere viden om hændelsen. Derfor bliver al transport med trailere på lommevogne over Storebælt stoppet, og jeg har bedt om, at der inden for få dage ligger en plan for, hvad de næste skridt skal være i forhold til at få en grundig gennemgang af sikkerheden, siger transportministeren i pressemeddelelsen.

Hændelsen skete ifølge ministeriet på en vogn fra DB Cargo på vej fra Høje Taastrup til Carlsbergs bryggeri i Fredericia. Alle godstog kørte på tidspunktet for hændelsen med nedsat hastighed på 80 km/t på grund af vind.

Annonce

Politi vogter godstog

Godstoget holder stadigvæk på skinner ved Nyborg, hvor det skal undersøges nærmere, oplyser Fyns Politi.

- Vi bevogter tog dernede, der skal undersøges yderligere af Havarikommissionen. De har været på stedet i dag og kommer også i morgen, siger Peter Vestergaard, der er vagtchef ved Fyns Politi.

Han ønsker ikke at komme med yderligere oplysninger om sagen.

Annonce

Ingen tiltalt for ulykke

Det var også DB Cargo, som den 2. januar 2019 stod for transporten, hvor en lastbiltrailer væltede af en godsvogn, og forårsagede en togulykke på lavbroen. En ulykke som kostede otte personer livet.

Her blev havarikommissionens konklusion, at en defekt på låsemekanismen var årsag til ulykken, og at ingen havde handlet med hensigten at forårsage ulykken. Derfor droppede anklagemyndigheden i december 2020 at placere et ansvar for ulykken.

- Der er intet i ulykken, som indikerer, at den manglende fastlåsning var resultat af en forsætlig handling fra nogen - altså at en person med vilje skulle have undladt at fastgøre sættevognen. Der er heller ikke noget, som indikerer, at en person eller en virksomhed har handlet så uagtsomt, at straffelovens regler kan komme i anvendelse, sagde Martin von Bülow fra Fyns Politi, da anklagemyndigheden opgav at placere et ansvar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Vil du alligevel have AstraZeneca-stik? Regeringen vil se om droppet vaccine kan tilbydes danske borgere

Annonce