Annonce
Nordfyn

Hædret af kejseren: 78-årige Chiba fra Bogense tildelt Japans tredjehøjeste dekoration

Grundlæggeren af Nordfyns Højskole Tadao Chiba i selskab med den japanske ambassadør i Danmark, Toshiro Suzuki (th). Privatfoto
78-årige Tadao Chiba, der grundlagde Nordfyns Højskole, modtog onsdag fornem japansk orden. The Order of the Rising Sun, Gold and Silver Rays.

Nordfyn: - Det er meget ærende.

Onsdag modtog Tadao Chiba fra Bogense Japans tredjehøjeste dekoration og den højeste, som tildeles til personer, der ikke er statsoverhoveder eller politikere.

Den hedder The Order of the Rising Sun, Gold and Silver Rays.

Den i dag 78-årige stifter af Nordfyns Højskole modtog ordenen for sit næsten livslange arbejde med at formidle og udbrede tankerne bag det danske velfærdsystem og uddannelsessystem til japanerne. Han modtog hæderen i privatboligen hos den japanske ambassdør i Danmark, Toshiro Suzuki.

I den optimale verden skulle Tadao Chiba have modtaget ordenen af kejser Naruhito i hans palads. Tadao Chiba var desværre på det tidspunkt forhindret i at komme til Japan, og løsningen blev derfor ambassadørens bolig i Hellerup.

- Jeg er selvfølgelig meget stolt.

Annonce

Talte med kejseren

Kejser Naruhito overtog i maj tronen efter sin far Akhito, der abdicerede efter tre årtier. The Order of the Rising Sun uddeles kun ved særlige lejligheder, og tildelingen til Tadao Chiba var første gang, at kejser Naruhito efter sin indsættelse fandt anledning til at uddele den fornemme æresbevisning.

Måske inspireret af, at den nyudnævnte kejser for to år siden mødte og talte med Tadao Chiba, da han, som på det tidspunkt var kronprins, besøgte Nordfyns Højskole.

Tadao Chiba er fortsat i fuld vigør med at udvikle de dansk-japanske relationer. Han har gennem årene holdt et væld af seminarer og foredrag i Japan og gør det stadig. I maj var han i Japan, til efteråret skal han afsted igen, og han kan næsten ikke holde op med at grine efter at have fået spørgsmålet, om han ikke skal til at slappe lidt af ligesom mange af sine jævnaldrende gør.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce