Annonce
Middelfart

Hædersbeviser til Middelfart Rådhus: Danmarks mest bæredygtige offentlige byggeri

Middelfart Rådhus vinder pris. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Med ikke færre end to certificeringer på samme dag kan Middelfart Rådhus nu kalde sig Danmarks mest bæredygtige, offentlige byggeri. Og det kommer hele kommunen til gode, mener projektleder Henrik Mott Frandsen.

Middelfart: Stoltheden er så stor, at det næsten slår revner hos projektleder Henrik Mott Frandsen.

Fra i dag kan Middelfart Rådhus nemlig kaldes for Danmarks mest bæredygtige, offentlige byggeri, og det synlige tegn er to certifikater - de såkaldte DGNB Platin og Diamant.

Rådhuset er den første bygning i Danmark, der opnår platin-certificeringen, som uddeles af En fagjury nedsat af Green Building Council Denmark, Akademisk Arkitektforening og Danske Arkitektvirksomheder.

Og det lyder jo fantastisk fint altsammen.

Men hvad betyder det?

- Diamanten handler udelukkende det arktitekturen. Og det er vildt flot, at vi som de første får den. Men platin-certificeringen er vi også meget glade for. For her er begrebet bæredygtighed set meget bredt. Vi har gået efter den certificering lige fra første færd. Huset er ikke bare klimavenligt og højteknologisk. Det er også handicapvenligt og fremtidssikret til at kunne holde de næste 150 år. Middelfart er en klimavenlig kommune og med det her byggeri, synes jeg godt, man kan sige, at kommunen tager sin egen medicin, siger Henrik Mott Frandsen.

Som eksempler kan nævnes, at gulvene er lavet af resttræ, kølingen er mekanisk med strøm fra 700 kvadratmeter solceller på taget, alt inventar, vægge og lofter er støjdæmpende, overskudsvarmen bliver til fjernvarme til byens huse, madaffaldet i kantinen bliver til naturgas, rådhustorvet er et nyt samlingssted med bycenter, boliger og oplevelser - og rådhuset i sig selv er et kulturhus med plads til eksempelvis koncerter, når medarbejdere og politikere går hjem.

- Byggeriet kommer hele kommunen til gode, fordi vi over en årrække kommer til at spare penge, der så i stedet kan bruges til noget andet, siger han.

Henrik Mott Frandsen glæder sig også over, at byggeriet ikke er dyrere, end hvis man havde bygget mere konventionelt.

- Fordi vi har regnet det hele ind fra starten, har vi kunnet gøre det på denne måde. Vi vidste, at vi skulle dokumentere arbejdet, så 5E Byg har nok 13.000 dokumenter liggende på det her byggeri, projektlederen.

Middelfart Rådhus vinder pris. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Samarbejdet var afgørende

Henning Larsen og Rambøll har delt auditor-rollen i certificeringsprocessen, og det er i sig selv en nyhed i branchen. Samarbejdet har gjort afstanden mellem de involverede parter kortere til fordel for hele teamet og projektets bæredygtig tiltag, fortæller parterne i en pressemeddelelse.

Gitte Gylling Olesen, chefspecialist og DGNB Auditor i Rambøll siger i den anledning:

"Allerede i de tidlige designfaser er der samarbejdet om livscyklusstudier, som ligger til grund for materialevalget. Dermed er der fra projektets start taget højde såvel miljø- og sundhedsmæssige som tekniske kvaliteter, hvilket har været udslagsgivende for, at vi i dag står med en bygning, der ligger i top tre over landets mest bæredygtige inden for DGNB-ordningen."

Hos Henning Larsen er seniorarkitekt og DGNB Auditor, Martha Lewis, også stolt af at Danmarks første Diamant-certificering kan tjene som eksempel for mange byggerier og samarbejder fremover:

"Konceptet anerkender, at bæredygtigt byggeri og god arkitektur kan gå hånd i hånd, og at vi skaber mere værdi, når det sker. At rådhuset er opført som totalentreprise, med 5E Byg i spidsen, er opsigtsvækkende. De har bidraget til flere kriterier og blandt andet stået for en omfattende screening af kemi i byggematerialer," siger Martha Lewis.

Middelfart Rådhus er designet af Henning Larsen og opført som totalentreprise af 5E Byg. Rådhuset åbnede i august sidste år.

Middelfart Rådhus vinder pris. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Annonce

98 procent glad for resultatet

Tilbage til projektleder Henrik Mott Frandsen, der efter et år i det nye hus kan gøre en slags status.

- Vi har fået et hus med en teknologi, der er så langt fremme, at vi har skulle lære at bruge den. Vi har et hus med vinduer, der ikke kan åbnes. Til gengæld er der altid 21 grader, og der er ingen CO2-udledning. Der er heller ingen giftstoffer i materialerne, og selv møblerne er blevet afgasset, inden de blev sat op, siger han.

- Men selvfølgelig er der detaljer, som vi stadig arbejder med. Når solen har stået på, kan det være, der går nogle timer, inden rummet er kølet af. Men generelt vil jeg sige, at vi er 98 procent meget glade for resultatet. Vi vil elske at fejre vores medaljer. Men vi håber selvfølgelig, at andre vil se vores hus som et godt eksempel og prøve at gøre det bedre. Det kunne være rigtigt spændende, hvis private byggerier også gik den vej, siger han.

Billedet her er fra før åbningen af det nye rådhus for et år siden. Lige fra projektets begyndelse har det været en ambition at opnå de bedste certifceringer på bæredygtighed. Det er nu en realitet. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Erhverv For abonnenter

De første har allerede meldt sig: Der er interesse for at købe Valdemars Slot

Danmark

Onsdagens coronatal: For femte dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Sydfyn

Bageri politianmeldt efter fødevarekontrol: - Det er ren børnehave

Erhverv For abonnenter

Tæppet trukket væk under firma: - Jeg er stolt over, vi er kommet ud med en minus på 'kun' lige knap en million kroner

Assens

Odensevej spærret på grund af voldsom brand: Find andre veje

Sport

Inter: Eriksen har det godt og er i god form

Danmark

Onsdagens coronatal: For femte dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Sport

Marienlyst-sportschef - vi betaler kun bonus, hvis man spiller og hvis man vinder

Kerteminde

Billede skaber stor debat: Men skal kommunen fjerne ukrudtet? - Vi mangler at diskutere retningslinjerne

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Odense

47-årig fængslet for storstilet narkohandel i Odense

Fyn For abonnenter

Skibet er ladet med fingerspitzengefühl og frihed

Sport

Forventning blev til skuffelse hos Cykling Odense: Italien snuppede OL-guldmedaljen for næsen af danskerne

Annonce