Annonce
Odense

Hårdere straffe og bedre uddannelser: Rahbæk Juel ønsker nationale tiltag i kampen mod negativ social kontrol

Peter Rahbæk Juel vil blandt andet ruste frontmedarbejdere, som folkeskolelærere og socialrådgivere, til dels bedre at kunne genkende mennesker fanget i negativ social kontrol og dels at kunne handle hensigtsmæssigt. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) har fredag sendt et brev til justitsminister Nick Hækkerup (S) og fungerende integrationsminister Kaare Dybvad (S). Han har tre konkrete forslag til, hvordan man nationalt kan styrke indsatsen mod negativ social kontrol.
Annonce

Odense: Spørger man byens borgmester, Peter Rahbæk Juel, skal indsatsen mod negativ, social kontrol styrkes, og det skal også ske nationalt. Han har derfor forfattet et brev til justitsministeren og den fungerende integrationsminister med tre konkrete tiltag.

Først og fremmest ønsker borgmesteren sig, at personer, der har en særlig autoritet eller position i et miljø og bruger den position til at undertrykke andre, skal straffes hårdere.

Som lovgivningen er nu, siger Peter Rahbæk Juel, er det et spørgsmål, om der overhovedet er reel mulighed for at blive straffet. Og det skal laves om.

- Udnytter man sin position på en måde, så det skader andre mennesker, skal det være en skærpende omstændighed. Så mener jeg, man skal straffes, siger borgmesteren.

Dernæst vil han ruste visse faggrupper bedre til at kunne genkende negativ social kontrol, når de ser det.

Det betyder konkret, at alle studerende på uddannelser som socialrådgiveruddannelsen, pædagoguddannelsen og læreruddannelsen som en integreret del af deres studie skal undervises i, hvordan man som fagpersonale kan støtte personer, der er udsat for negativ social kontrol. Tanken er, at de dermed bedre kan agere støtteværn.

- Dem, der er frontmedarbejdere, skal klædes på, så de kan se, hvad der foregår. En undertrykket kvinde møder ikke op på jobcentret med en t-shirt, hvor der står ”jeg er underlagt negativ social kontrol”, men det kan være det, der er årsag til, at hun ikke vil tage et job. Og det skal fagpersonerne kunne identificere, siger borgmesteren.

Endeligt ønsker Peter Rahbæk Juel et stærkere fokus på civilsamfundet.

Borgmesteren oplever, at der er flere og flere mennesker, der er klar til at tage kampen, men de skal have bedre adgang til ressourcer.

Samtidig ønsker han sig et efterværn til de kvinder, der er brudt ud af negativ social kontrol, men som konsekvens måske enten har et snævert eller slet intet netværk.

- Vi skal som samfund sikre de mennesker, at de kommer i gang med en ny tilværelse, eksempelvis ved at give dem hurtig adgang til et nyt sted at bo, afslutter borgmesteren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Sundhedshus på giftig grund

Erhverv For abonnenter

Lukkede fabrik i Ringe: Nu tjener fynsk kæmpe koncern penge igen

Annonce