Annonce
forside

Hård kritik fra Yngre Læger: Dårligt arbejdsmiljø på OUH og Svendborg Sygehus er til fare for patienterne

Kirurgisk afdeling A er en del af FAM, Fælles Akutmodtagelse, i Svendborg og Odense. Foto: Katrine Becher Damkjær

Arbejdsmiljøet for uddannelseslæger på kirurgisk afdeling A på både OUH og Svendborg Sygehus er fortsat så kritisabelt, at det er til fare for patienterne. Sådan lyder den hårde kritik fra Yngre Læger. Fællestillidsmand bakker op om, at der er store problemer på afdelingerne.

Svendborg: Det er ikke sandt, når ansvarlig overlæge Claus Vinther i torsdagens avis oplyser, at der ikke længere er problemer med arbejds- og uddannelsesmiljøet på kirurgisk afdeling A på Fælles Akutmodtagelse på OUH og Svendborg Sygehus. Det oplyser blandt andre Camilla Noelle Rathcke, formand for Yngre Læger, som i mere end to år har haft en dialog med ledelsen om arbejdsforholdene for yngre læger under uddannelse på afdelingen.

- At ledelsen går ud og siger, at alt er i den skønneste orden, synes jeg er forkasteligt. Det er en ekstrem negligering af medarbejderne, og ledelsen gør det med bevidstheden om, at der pågår en dialog om arbejdsvilkårene på det pågældende sted, siger hun.

Annonce

Derfor er lægen anonym

Fyns Amts Avis og Fyens Stiftstidende bruger som udgangspunkt ikke anonyme kilder. Når det skal ske, kræver det en grundig vurdering af kildens mulighed for at kunne belyse en problemstilling, som er relevant at få frem. I artiklerne fra OUH har redaktionsledelsen fundet det rimeligt at fravige princippet om at bruge navngivne kilder. Dels for at belyse problemerne på hospitalsafdelingerne, dels for at beskytte den pågældende medarbejder, som er ansat i det offentlige sundhedsvæsen.

Formanden for Yngre Læger, der hører under Lægeforeningen, fortæller, at problemerne har været de samme på kirurgisk afdeling A i Svendborg og Odense i de år, fagforeningen har været på sagen. Ifølge hende har uddannelseslægerne for mange vagter, der er overskridelser af hviletidsbestemmelserne og problemer med uddannelsesmiljøet.

- Men ledelsen har været meget svær at få i dialog om problemernes omfang, siger Camilla Noelle Rathcke.

- Vi hører om arbejdsmiljøproblemer i meget ekstrem grad, og det har vi gjort over meget lang tid. Som forening har vi været involveret i diverse problemer i Svendborg og Odense i mere end to år. Det er exceptionelt i gennem så lang tid at diskutere de samme problemer og få de samme meldinger fra læger, der ikke føler, tingene ændrer sig og ikke tør ytre sig, siger Camilla Noelle Rathcke.

- Patientsikkerheden er i fare hver dag

Problemerne på de kirurgiske afdelinger på Fælles Akutmodtagelsen er ifølge formanden så alvorlige, at de går ud over patienterne.

- Når man ikke får overholdt overenskomsten om blandt andet hviletid, og når man har vagter, der er for belastede, så er det da noget, som påvirker patienterne og kan være til fare for dem. Jeg har al mulig forventning om, at man arbejder efter at få den bedste patientsikkerhed. Men jeg må også sige med de meget kritisable arbejdsforhold, så kan det påvirke kvaliteten såvel som patientsikkerheden, siger hun.

En af uddannelseslægerne på kirurgisk afdeling A bekræfter, at patientsikkerheden er i fare.

- Arbejdspresset og særligt arbejdsmiljøet sætter patientsikkerheden i fare hver eneste dag. Ledelsen er på ingen måde lydhør overfor ændringer eller medarbejdere, som forholder sig kritisk til arbejdsmiljøet og patientsikkerheden. Vi har ikke tid til at gå i dybden med patienterne, og vi overser ting. Vi har alle oplevet en situation, hvor vi har tænkt, at hold da kæft, det var heldigt, at det endte godt, siger lægen, der har ønsket at fremstå anonym af frygt for repressalier fra ledelsen.

Vil have Arbejdstilsynet på banen.

Fællestillidsmand for de yngre læger på kirurgisk afdeling A i Svendborg og Odense, Joachim Hoffmann-Petersen, oplyser også, at der fortsat er problemer med arbejdsmiljøet, trods sygehusdirektørens og den ledende overlæges udmeldinger om det modsatte.

- At ændre så store problemer på blot ti måneder er næsten umuligt. Kirurgisk afdeling A er stadig et hårdt sted at være. Medarbejderne fortæller, at der er travlt, og at afdelingsledelsen ikke er lydhør, når de bringer problemer frem, siger fællestillidsmanden.

Han oplyser også, at det ikke er korrekt, at sygehusdirektør Michael Dall ikke har hørt om problemer fra fællestillidsrepræsentanterne.

- Direktionen er udmærket informeret om, hvordan vi ser verden på organkirurgisk afdeling, siger Joachim Hoffmann-Petersen.

Af samme årsag mener både fællestillidsmanden og formanden for Yngre Læger, at det er nødvendigt, at Arbejdstilsynet kigger forbi, eller at der snarest bliver lavet en ny inspektorrapport om de unge lægers uddannelsesmiljø, som blev kritiseret af Sundhedsstyrelsen i seneste rapport.

- Ledelsen er problemet

Ifølge Yngre Læger er en del af årsagen til, at der ikke er sket ændringer for arbejdsmiljøet, at afdelingsledelsen er den samme som i 2013.

- Når alt kommer til alt, ender ansvaret for arbejdsmiljøet på den ledende overlæges bord. I min optik er det ikke svært at pege på, hvor ansvaret for at løse problemet ligger. Og hvis man ikke er en del af løsningen, så er man en del af problemet, siger formand Camilla Noelle Rathcke.

Hun har været i kontakt med flere medarbejdere i kirurgisk afdeling A, som ikke tør udtale sig til pressen om sagen.

- Frygten for repressalier ved at udtale sig er i min optik velbegrundet. Medarbejderne fortæller, at de er direkte bange for at ytre sig. De er bange for, det betyder, man får dårligere arbejdsforhold eller bliver set skævt til. At det skader deres muligheder for at blive i afdelingen eller komme til gøre sig gældende i specialet, siger Camilla Noelle Rathcke.

Tillidsmand fik problemer efter kritiske ytringer

Ifølge formanden for Yngre Læger skyldes medarbejdernes frygt blandt andet, at de har set, hvad der skete med en tillidsmand, som ytrede sig om arbejdsmiljøproblemer.

- Han var tillidsmandsbeskyttet og skulle som en del af sit job rejse problemer, som medarbejderne oplever og gå i dialog med ledelsen. Men når resultatet er, at løsningsforslag bliver negligeret, og han i øvrigt bliver udstillet som problembarn overfor de andre medarbejdere, så har man som menig medarbejder uden beskyttelse da slet ikke lyst til at udtale sig. Jeg kan sagtens forstå, de afholder sig fra at sige noget, siger Camilla Noelle Rathcke.

Fællestillidsmand Joachim Hoffmann-Petersen bekræfter, at den pågældende tillidsmand fik problemer, efter at have ytret sig kritisk om arbejdsmiljøet. Selv opfordrer han alligevel de yngre læger til at gå igennem ham eller andre tillidsrepræsentanter, hvis de har kritiske ytringer.

- Generelt er det en god idé at gå via tillidsmandssystemet, hvis man har bekymringer, man gerne vil have bragt frem i lyset. Som tillidsmænd er vi beskyttet mod fyringer og mod repressalier, siger han.

Sygehusdirektør afviser kritik

Administrerende direktør på OUH og Svendborg Sygehus Niels Nørgaard Pedersen afviser, at der skulle være store problemer med arbejdsmiljøet på kirurgisk afdeling A i Svendborg og Odense i dag. Han mener heller ikke, der er fare for patientsikkerheden.

- Man kan trygt komme som patient på Svendborg Sygehus og OUH, siger han.

Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

April 1960: Gadegennembrud i Nørregade

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Fyn

Sådan har corona ramt Fyn: Få overblikket over de nyeste tal fra myndighederne

Danmark

Live: Coronavirus ændrer studentereksamen - alle afgangselever skal op i færre fag 

Nordfyn

Den sidste vinder i avisens kampagne er fundet: Lone har købt havegrej og dagligvarer i Otterup

Mindeord For abonnenter

Mindeord: Pia Tørving var sprællevende, spændende og engageret - sådan vil vi huske hende

Annonce