Annonce
forside

Hård kritik fra Yngre Læger: Dårligt arbejdsmiljø på OUH og Svendborg Sygehus er til fare for patienterne

Kirurgisk afdeling A er en del af FAM, Fælles Akutmodtagelse, i Svendborg og Odense. Foto: Katrine Becher Damkjær

Arbejdsmiljøet for uddannelseslæger på kirurgisk afdeling A på både OUH og Svendborg Sygehus er fortsat så kritisabelt, at det er til fare for patienterne. Sådan lyder den hårde kritik fra Yngre Læger. Fællestillidsmand bakker op om, at der er store problemer på afdelingerne.

Svendborg: Det er ikke sandt, når ansvarlig overlæge Claus Vinther i torsdagens avis oplyser, at der ikke længere er problemer med arbejds- og uddannelsesmiljøet på kirurgisk afdeling A på Fælles Akutmodtagelse på OUH og Svendborg Sygehus. Det oplyser blandt andre Camilla Noelle Rathcke, formand for Yngre Læger, som i mere end to år har haft en dialog med ledelsen om arbejdsforholdene for yngre læger under uddannelse på afdelingen.

- At ledelsen går ud og siger, at alt er i den skønneste orden, synes jeg er forkasteligt. Det er en ekstrem negligering af medarbejderne, og ledelsen gør det med bevidstheden om, at der pågår en dialog om arbejdsvilkårene på det pågældende sted, siger hun.

Derfor er lægen anonym

Fyns Amts Avis og Fyens Stiftstidende bruger som udgangspunkt ikke anonyme kilder. Når det skal ske, kræver det en grundig vurdering af kildens mulighed for at kunne belyse en problemstilling, som er relevant at få frem. I artiklerne fra OUH har redaktionsledelsen fundet det rimeligt at fravige princippet om at bruge navngivne kilder. Dels for at belyse problemerne på hospitalsafdelingerne, dels for at beskytte den pågældende medarbejder, som er ansat i det offentlige sundhedsvæsen.

Formanden for Yngre Læger, der hører under Lægeforeningen, fortæller, at problemerne har været de samme på kirurgisk afdeling A i Svendborg og Odense i de år, fagforeningen har været på sagen. Ifølge hende har uddannelseslægerne for mange vagter, der er overskridelser af hviletidsbestemmelserne og problemer med uddannelsesmiljøet.

- Men ledelsen har været meget svær at få i dialog om problemernes omfang, siger Camilla Noelle Rathcke.

- Vi hører om arbejdsmiljøproblemer i meget ekstrem grad, og det har vi gjort over meget lang tid. Som forening har vi været involveret i diverse problemer i Svendborg og Odense i mere end to år. Det er exceptionelt i gennem så lang tid at diskutere de samme problemer og få de samme meldinger fra læger, der ikke føler, tingene ændrer sig og ikke tør ytre sig, siger Camilla Noelle Rathcke.

- Patientsikkerheden er i fare hver dag

Problemerne på de kirurgiske afdelinger på Fælles Akutmodtagelsen er ifølge formanden så alvorlige, at de går ud over patienterne.

- Når man ikke får overholdt overenskomsten om blandt andet hviletid, og når man har vagter, der er for belastede, så er det da noget, som påvirker patienterne og kan være til fare for dem. Jeg har al mulig forventning om, at man arbejder efter at få den bedste patientsikkerhed. Men jeg må også sige med de meget kritisable arbejdsforhold, så kan det påvirke kvaliteten såvel som patientsikkerheden, siger hun.

En af uddannelseslægerne på kirurgisk afdeling A bekræfter, at patientsikkerheden er i fare.

- Arbejdspresset og særligt arbejdsmiljøet sætter patientsikkerheden i fare hver eneste dag. Ledelsen er på ingen måde lydhør overfor ændringer eller medarbejdere, som forholder sig kritisk til arbejdsmiljøet og patientsikkerheden. Vi har ikke tid til at gå i dybden med patienterne, og vi overser ting. Vi har alle oplevet en situation, hvor vi har tænkt, at hold da kæft, det var heldigt, at det endte godt, siger lægen, der har ønsket at fremstå anonym af frygt for repressalier fra ledelsen.

Annonce

Vil have Arbejdstilsynet på banen.

Fællestillidsmand for de yngre læger på kirurgisk afdeling A i Svendborg og Odense, Joachim Hoffmann-Petersen, oplyser også, at der fortsat er problemer med arbejdsmiljøet, trods sygehusdirektørens og den ledende overlæges udmeldinger om det modsatte.

- At ændre så store problemer på blot ti måneder er næsten umuligt. Kirurgisk afdeling A er stadig et hårdt sted at være. Medarbejderne fortæller, at der er travlt, og at afdelingsledelsen ikke er lydhør, når de bringer problemer frem, siger fællestillidsmanden.

Han oplyser også, at det ikke er korrekt, at sygehusdirektør Michael Dall ikke har hørt om problemer fra fællestillidsrepræsentanterne.

- Direktionen er udmærket informeret om, hvordan vi ser verden på organkirurgisk afdeling, siger Joachim Hoffmann-Petersen.

Af samme årsag mener både fællestillidsmanden og formanden for Yngre Læger, at det er nødvendigt, at Arbejdstilsynet kigger forbi, eller at der snarest bliver lavet en ny inspektorrapport om de unge lægers uddannelsesmiljø, som blev kritiseret af Sundhedsstyrelsen i seneste rapport.

Annonce

- Ledelsen er problemet

Ifølge Yngre Læger er en del af årsagen til, at der ikke er sket ændringer for arbejdsmiljøet, at afdelingsledelsen er den samme som i 2013.

- Når alt kommer til alt, ender ansvaret for arbejdsmiljøet på den ledende overlæges bord. I min optik er det ikke svært at pege på, hvor ansvaret for at løse problemet ligger. Og hvis man ikke er en del af løsningen, så er man en del af problemet, siger formand Camilla Noelle Rathcke.

Hun har været i kontakt med flere medarbejdere i kirurgisk afdeling A, som ikke tør udtale sig til pressen om sagen.

- Frygten for repressalier ved at udtale sig er i min optik velbegrundet. Medarbejderne fortæller, at de er direkte bange for at ytre sig. De er bange for, det betyder, man får dårligere arbejdsforhold eller bliver set skævt til. At det skader deres muligheder for at blive i afdelingen eller komme til gøre sig gældende i specialet, siger Camilla Noelle Rathcke.

Annonce

Tillidsmand fik problemer efter kritiske ytringer

Ifølge formanden for Yngre Læger skyldes medarbejdernes frygt blandt andet, at de har set, hvad der skete med en tillidsmand, som ytrede sig om arbejdsmiljøproblemer.

- Han var tillidsmandsbeskyttet og skulle som en del af sit job rejse problemer, som medarbejderne oplever og gå i dialog med ledelsen. Men når resultatet er, at løsningsforslag bliver negligeret, og han i øvrigt bliver udstillet som problembarn overfor de andre medarbejdere, så har man som menig medarbejder uden beskyttelse da slet ikke lyst til at udtale sig. Jeg kan sagtens forstå, de afholder sig fra at sige noget, siger Camilla Noelle Rathcke.

Fællestillidsmand Joachim Hoffmann-Petersen bekræfter, at den pågældende tillidsmand fik problemer, efter at have ytret sig kritisk om arbejdsmiljøet. Selv opfordrer han alligevel de yngre læger til at gå igennem ham eller andre tillidsrepræsentanter, hvis de har kritiske ytringer.

- Generelt er det en god idé at gå via tillidsmandssystemet, hvis man har bekymringer, man gerne vil have bragt frem i lyset. Som tillidsmænd er vi beskyttet mod fyringer og mod repressalier, siger han.

Annonce

Sygehusdirektør afviser kritik

Administrerende direktør på OUH og Svendborg Sygehus Niels Nørgaard Pedersen afviser, at der skulle være store problemer med arbejdsmiljøet på kirurgisk afdeling A i Svendborg og Odense i dag. Han mener heller ikke, der er fare for patientsikkerheden.

- Man kan trygt komme som patient på Svendborg Sygehus og OUH, siger han.

Annonce
Navne For abonnenter

Han byggede H.C. Andersen Hotel  og var ikke færdig med forretninger: Richard Wilhjelm blev 93 år

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Hvem var skyld i letbaneuheld? Både bilist og letbanefører mener, at de havde grønt lys

Assens For abonnenter

Forladt bindingsværkshus jævnet med jorden: Først købte lokale gammel rønne - nu skal de beslutte, hvad grunden skal bruges til

OB

Christian Eriksen genoptræner på OB's anlæg

Odense

Smitten øges, mistrivslen stiger: Studerende på SDU møder syge op til undervisningen

Debat: Stop kødindustriens manipulation - at spise kød gør ingen til 'en rigtig mand'

Kerteminde For abonnenter

Lego-familien stopper solcelleplaner ved fynsk Gods: Skaber kæmpe naturprojekt i stedet

Odense

Blomsterbutik: Kærlighed til blomster i Nørregade

Nyborg

25-årig overtager en af Fyns største bilforhandlere: Med biler for flere millioner og et varelager på 100-150 biler

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Nyborg

Nedrevet køreledning skabte lange køer på stationen: - Det værste er, når man ikke kan få klar besked

Middelfart For abonnenter

Stopper efter 15 måneders ansættelse: Middelfart skal have sin tredje turistchef på tre år

GOG

GOG-stjerner er tv-stjerner - alle vil se ligaens to topklubber

Annonce