Annonce
Danmark

Hård kritik af traktordemonstranter uden mundbind: Fare for superspredning

Flere hundrede demonstranter var mødt op i København, men mange havde ikke mundbind på. Foto: Tommy Byrne
De er uansvarlige, siger professor Hans Jørn Kolmos om demonstranter. Han er stærkt kritisk efter at have set Avisen Danmarks billeder af traktordemonstranter skulder ved skulder uden mundbind på Langelinie Kaj i København.

Kritik: De var vrede, og de var mange, men de levede ikke op til myndighedernes generelle anbefalinger om mundbind og afstand. Det viser Avisen Danmarks billeder fra den københavnske del af protestdemonstrationen "Folkestyret hylder grundloven", hvor landmænd, fiskere og andre vrede danskere fyldte Langelinje Kaj i protest mod regeringen og i sympati med de danske minkavlere.

Professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet, Hans Jørn Kolmos var hård i kritikken efter at have set billederne:

- De ser stort på de retningslinjer sundhedsmyndighederne har udstukket. De holder ikke en meters afstand, og de bærer ikke mundbind. Enten er de ikke bevidst om det, eller også ser de stort på det, siger han og strammer kritikken en tand mere:

Annonce

Potentiel superspredning

- Det er en skærpende omstændighed, at de kommer fra hele landet og ikke overholder retningslinjerne. Man må endda gå ud fra, at nogle af dem kommer fra områder, hvor der er koncentrationer af mink. Det er simpelthen en potentiel superspredningsbegivenhed som en Roskide Festival, hvis bare en er smittet, siger Hans Jørn Kolmos og tilføjer, at han ikke håber det får alvorlige konsekvenser.

Hans Jørn Kolmos. Arkivfoto: Robert Wengler

- Det er, som om de helt har glemt, at vi befinder os midt i den værste pandemi i 100 år, og at vi gør alt for at stoppe smitten, inden vi går ind i vinteren, så vi ikke skal lukke ned i julen, siger Hans Jørn Kolmos.

Da det drejer sig om en lovlig anmeldt demonstration, har folk lov at mødes i store forsamlinger. Kolmos anerkender, at man skal have lov til at demonstrere og ytre sig, men at man skal huske at holde afstand og bruge mundbind. På den anden side undrer det ham ikke, at forsigtigheden til netop den type demonstration ikke er i højsædet.

Annonce

Rigtigt at aflive mink

- Det er jo en demonstration, som går ud på at kritisere regeringen og myndighedernes beslutning om at aflive alle mink. Det er udmærket at påpege det manglende lovgrundlag, men det fagligt berettigede i at aflive minkene, står jeg fuldstændig bag. Den eksplosion i smitten, vi ser i Vestjylland nu, viser jo, at det har været den rigtige beslutning at slå minkene ned, siger han.

Der er jo nogen, der mener, at du ikke vil landbruget noget godt. Handler det ikke om det?

-Det er noget intetsigende vrøvl. Selvfølgelig vil jeg ikke landbruget noget dårligt eller ondt. Jeg udtaler mig alene ud fra min faglighed, og det budskab er for alvorligt til bare at blive fejet af bordet uden argumenter, siger professor Hans Jørn Kolmos.

Jeppe Søe, der er talsmand for demonstrationen anerkender, at der var en del uden mundbind blandt demonstranterne, men siger:

- Vi har opfordret til at bruge mundbind og til at holde en meters afstand. Men hvad folk gør, er i sidste ende op til dem selv. Sådan er det, siger han.

Annonce
Annonce
Erhverv

Claus har droppet webshoppen: - Jeg plejer med et glimt i øjet at sige, at der er to ting, man ikke skal finde på nettet: Det er sit instrument og sin livsledsager

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Efter gigantisk skattekrav: Direktør for krakket olieselskab risikerer konkurskarantæne

Sport

Medie: Eriksen og Brentford er enige om kontrakt

Odense Håndbold For abonnenter

Odense Håndbold leverede en storkamp i Györ - tæt på halvt mirakel i Champions League

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Nordfyn For abonnenter

Succes med individuelle hensyn på plejehjemmet: 79-årige Bodil vælger at få ordnet negle hver 14. dage

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Odense

Læser undrede sig over lurende oversvømmelse: Nu må kommunen til pumperne

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Faaborg-Midtfyn

Se video: Først var robotten medvært i Natholdet - Nu skal den sikre hygiejnen på hospitaler i hele verden

Assens For abonnenter

Tidligere Jægerkorps-chef og oberst har slået sig ned på Vestfyn: - Hvis vi ville, kunne vi rende nøgne rundt

Nyborg

Store mængder regn forsinker byggeri af omstridt præstegård: - Vi tager ikke nogen chancer, når det handler om skimmelsvamp

Annonce