Annonce
Danmark

Hård kamp om borgmesterkæder: Her er din guide til de mest dramatiske opgør på valgnatten

Frem til tirsdag handler det for de håbefulde kandidater om at trække flest mulige stemmer - men så snart stemmerne er talt op, går det virkelige drama i gang. Og det er langtfra altid den politiker, der har flest stemmer bag sig, der kommer ud af konstitueringen med en borgmesterkæde om halsen. Illustration: Gert Ejton
Tirsdag går det løs. 98 nye kommunalbestyrelser og fem nye regionsråd skal sammensættes. Men hvor gemmer de spændende dramaer og personopgør sig? Avisen Danmarks politiske redaktør, Casper Dall, og avisens politiske reporter og analytiker, Kasper Løvkvist, har fundet frem til de 10 valgresultater, som de selv vil holde allermest øje med, når resultaterne begynder at tikke ind på valgaftenen.

KV21: Her er 10 gode bud på kommunale dramaer ved tirsdagens valg:

1 Frederiksberg

Mere end 110 års konservativt styre på Frederiksberg kan være slut efter kommunalvalget. Det har vi allerede hørt mange gange i denne valgkamp, men hvis det slutter, hvad kommer så i stedet? Ja, det vil den røde opposition ikke rigtigt ud med, før stemmerne er talt op.

Det oplagte valg er den socialdemokratiske borgmesterkandidat, Michael Vindfeldt, der som et kuriosum underskriver flere af sine valgplakater med sit navn efterfulgt af et "(H)". Det er kun på Frederiksberg, at møderet for Højesteret, som H'et betyder, kan få indflydelse på, hvor krydset sættes.

Tilsvarende er de borgerlige partier ikke meget for at tale om konstituering efter valget. I kommunen løber rygtet om, at der allerede i en bankboks på borgmesterkontoret ligger en aftale, som er klar til at blive trukket frem, hvis der stadig er blåt flertal. Måske finder vi aldrig ud af det.

2 Kolding

Aldrig har Kolding fået så meget omtale ved et kommunalvalg som i år. "Præsidentvalgkamp" bliver opgøret i Kolding kaldt, fordi der er to rutinerede politikere i SF's Villy Søvndal og Venstres Eva Kjer Hansen, der stiller op. De har begge ministererfaring, og nu er de begge klar til at rykke ind i det borgmesterkontor, som Jørn Pedersen (V) frivilligt forlader ved årsskiftet.

Men er det sikkert, at borgmesteren i Kolding fra 1. januar 2022 hedder enten Eva Kjer Hansen eller Villy Søvndal? Langtfra.

Venstre har haft borgmesterposten i de seneste 12 år, men før det var det Socialdemokratiet, der var førstebejler til posten. Samtidig har Eva Kjer Hansen på trods af mange års opstilling i Kolding-kredsen ikke været den store stemmesluger, så det kan bestemt ikke udelukkes, at der byder sig en tredje kandidat til, når stemmerne er talt op.

3 Slagelse

Det var en noget aparte løsning, byrådspolitikerne i Slagelse Kommune endte med efter seneste kommunalvalg: Socialdemokraten John Dyrby Paulsen skulle være borgmester i to år, og så skulle han træde tilbage og overlade posten til Liberal Alliances Villum Christensen.

Sådan gik det ikke, og nu søger John Dyrby Paulsen genvalg. Om det lykkes, er et af kommunalvalgets største dramaer, fordi klimaet i kommunalbestyrelsen i Slagelse Kommune gennem næsten et årti har været forpestet med hårde beskyldninger på kryds og tværs.

4 Vesthimmerland

Genvinder borgmester Per Bach Laursen (V) borgmesterposten, eller får en af kommunens to viceborgmestre vippet ham af pinden? SF's Theresa Berg Andersen og Konservatives Signe Nøhr vil i hvert fald gøre deres til, at Per Bach Laursen får sværest muligt ved at samle det nødvendige flertal bag sig.

Vesthimmerland havde indtil 2017 haft en konservativ borgmester i to perioder, og Vesthimmerland Kommune er en af de kommuner, som Det Konservative Folkeparti har endog meget store forventninger til.

5 Guldborgsund

Lige nu har kun to lokallister borgmesterposter i landets 98 kommuner. Det er i Gribskov Kommune og så Guldborgsund Kommune. Spørgsmålet er, om Guldborgsundlistens førstemand, borgmester John Brædder, kan fortsætte efter valget.

I 2017 gik DF's finansordfører på Christiansborg, René Christensen, benhårdt efter borgmesterposten, men han måtte se sin gode, private ven, socialdemokraten Bo Abildgaard, konstituere sig med Guldborgsundlisten.

Denne gang forventer ingen, at DF får et godt valg, og Socialdemokratiet har skiftet spidskandidat, så det nu er Simon Hansen, der står øverst hos liste A. Det bør udløse et drama på rådhuset i Nykøbing Falster.

6 Esbjerg

Hvor vil Socialdemokraterne dog gerne have borgmesterposten i Esbjerg! Da Venstre-manden Johnny Søtrup i 1994 vandt borgmesterposten, troede byens socialdemokrater, at han kun havde den til låns, fordi de havde siddet på posten i mere end 30 år. Men sådan skulle det ikke gå.

Og da Søtrup i 2017 trådte tilbage, tog Jesper Frost Rasmussen (V) over. Nu håber Socialdemokratiet, at de landspolitiske tendenser kan slå igennem, når deres borgmesterkandidat, Jakob Lykke, kan få det til at tippe til liste A's fordel.

7 Kerteminde

Skal det lykkes for socialdemokratiske Kasper Ejsing Olesen som den første borgmester at genvinde magten i Kerteminde Kommune?

Kerteminde er notorisk kendt for at have drama til den helt store guldmedalje, når der er kommunalvalg. Ved seneste valg fik De Konservative ikke succes med at overbevise nok til at nå det magiske tal i kommunalbestyrelsen - 13 - og dermed måtte partiet se, at en fremgang fra et til syv mandater ikke kunne bruges til noget.

For daværende borgmester Hans Luunbjerg (V) konstituerede sig i stedet med Socialdemokraterne, der altså fik borgmesterposten, SF og Enhedslisten og tog selv posten som 1. viceborgmester. Det vil De Konservative meget gerne hævne denne gang.

8 Bornholm

Bornholm er en af topkandidaterne til at blive den kommune, hvor konstitueringen efter valget kommer til at blive et langvarigt rivegilde. Socialdemokratiets Thomas Thors har borgmesterposten nu, men held og lykke med at finde et andet parti, der vil pege på ham denne gang.

S styrtbløder i de lokale meningsmålinger - det er den eneste kommune, hvor DF har fået hældt fornuftigt brændstof i tanken på fiskekutteren, mens Enhedslisten og partiets spidskandidat, Morten Riis, står uhørt stærkt.

Venskaberne - og ikke mindst fjendskaberne - på tværs af partier modstrider al almindelig logik - eksempelvis har DF og Enhedslisten det godt med hinanden, mens DF og V ligger i krig. Det eneste, alle tilsyneladende er enige om, er, at S skal ned med nakken.

Bornholmerkrudtet er tørt, og alle render rundt med en pakke tændstikker.

9 Tønder

Tønder er en venstrekommune. Bliver man spidskandidat for Venstre i kommunen, bliver man borgmester. Sådan var det i hvert fald til og med sidste valg.

Hvem kan så smadre det billede? Det kan Venstre selv, og det har Venstre gjort. Sjældent har man set et parti sparke sine mudrede gummistøvler ind i egen succes-kage, som her.

Venstrefolkene skubbede deres borgmester, Henrik Frandsen, ned fra toppen af listen til dette valg. Han blev edderspændt rasende, dannede en lokalliste og tog halvdelen af partiet med sig, så nu kommer Venstre til at sprede venstrestemmerne i kommunen på to udgaver af Venstre, der har større foragt for hinanden, end de har for københavnere.

Resultat: nye muligheder for alle andre end Venstre.

10 Nyborg

Nyborg er en klassisk kommune. Det er kun de to store kommunepartier, S og V, der spiller en egentlig rolle. Venstre-borgmesteren Kenneth Muhs kom til i 2013 ved at lave et af de rigtigt beskidte spil i konstitueringen: Han lokkede en socialdemokrat over til V ved at tilbyde mere indflydelse og bedre ben end den siddende S-borgmester, Erik Christensen.

Det gav fire år med et byråd, hvor bitterheden drev ned ad væggene, hvilket Muhs profiterede på ved at få absolut flertal ved sidste valg, da Erik Christensen siden var blevet folketingsmedlem og havde overladt kommunen til en ret ukendt spidskandidat.

Nu har S fundet sig en kandidat af en ny kaliber i Sonja Marie Jensen, der var blandt de allerførste til at starte en MeToo-debat i Danmark. Der er tale om reelt præsidentvalg på lokalt plan, hvilket ikke mange uden for Fyn har fået øje på.

Annonce
Annonce
Fyn

Skudt helt ved siden af: Nyt OUH skal have 1400 flere p-pladser end forventet

Odense For abonnenter

Manden med arret gør op med den voksne, der forgreb sig på ham som lille: Skriver "afskedsbrev til min pædofil"

Assens

200 elever holdt hjemme, men skolen må ikke lukke ned: - Jeg kunne godt finde på at sende alle hjem i en uge

GOG For abonnenter

Ung GOG-streg vil se en fyldt arena i gult i svær Europa-kamp

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

Nordfyn For abonnenter

Sæleksperter efter nuttet syn i Bogense: - Man skal ikke lade sig narre - sæler er rovdyr og kan finde på at bide

GOG For abonnenter

GOG-kommentar: Det er ligeså spændende uden for banen

Fyn

OUH kan ikke løse sygeplejerske-problem - de truer med at sige kollektivt op tirsdag

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Kerteminde

Skuffede bilejere på stribe: Tyve slog til igen og igen med blandet resultat

Odense For abonnenter

Bager-ægtepars comeback var et mareridt: - Det er en befrielse at være blevet løst fra det lort

Middelfart

Helle giver en gastronomisk julehånd til trængte familier: - Nogle synes, det er rigtig flovt at bede om det

Annonce