Annonce
Odense

Hård dom over ghettolov: Tudetosset

Trods en målrettet indsats med positive resultater ender Solbakken som hård ghetto den 1. december, viser kommunen tal. Otte personer gør hele forskellen. Derfor præsenterer kommunen og boligselskaber nu elementerne i en udviklingsplan, der skal undgå nedrivning af bygninger i området. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
For at undgå nedrivninger og tvangsflytning af flere hundrede beboere i Solbakken, lancerede boligforeninger og kommunen fredag et udspil til en ny udviklingsplan. Den skal overbevise Christiansborg om, at alt bliver bedre i fremtiden.
Annonce

Rising: Regnen støver ned over de fem tenorer, der står på coronarække på græsplænen midt i Risingparken.

"Beboerne skal ikke være bekymret over, om deres bolig skal rives ned", synger de på skift med skiftende intensitet.

Egentlig et positivt budskab, men alligevel lyder omkvædet:

"Det er en trist dag."

Hvorfor vender vi tilbage til.

Fælles for de fem - borgmester Peter Rahbæk Juel (S), rådmand Brian Dybro (SF), og de tre boligselskabsformænd Erling Nielsen (FAB), René Bøye (OBO) og Flemming Jensen (Civica) - er ønsket om at vise beboerne i de almene boliger i Rising-området, at de ikke skal være bekymret, selv om Solbakken havner på den hårde ghettoliste her til december.

Det stempel betød masse-nedrivninger i Vollsmose og tvangsflytninger. Men ved at handle allerede nu og præsentere en ny udviklingsplan for området - den kan man læse om andetsteds på siden - vil Odense overbevise landspolitikerne om, at det er nok til at gøre en forskel.

Men de fem på græsset er også enige om, at det aldrig burde være kommet dertil, at Solbakken ender som hård ghetto - et stempel, der sidder fast de næste 10 år. Og det er her, de triste toner kommer ind i billedet.

- Jeg synes, det er trist, at en forskel på 0,7 personer for mange med en dom kommer til at sætte dagsordenen i hele boligområdet. Det kan meget vel være én, der har fået en dom for ikke at betale en bøde i en anden kommune, men er flyttet hertil inden for de sidste par år, siger formanden for Odense Boligselskab, René Bøye. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Annonce

Absurd situation

Son René Bøye siger til Stiftstidende:

- Vi har slet ikke set den fulde effekt af de indsatser, der er sat i gang herude i Solbakken. Hver gang vi trækker nye data, kan vi se, at det går fremad.

- Jeg synes, det er trist, at en forskel på 0,7 personer for mange med en dom kommer til at sætte dagsordenen i hele boligområdet. Det kan meget vel være én, der har fået en dom for ikke at betale en bøde i en anden kommune, men er flyttet hertil inden for de sidste par år, og derfor får en afgørende betydning, lyder det fra formanden for Odense Boligselskab.

Hans formandskollega fra FAB, Erling Nielsen, har heller ikke meget godt at sige om loven, der stammer tilbage fra den forrige regerings udspil "Ét Danmark uden parallelsamfund - ingen ghettoer i 2030":

- Vi arbejder under en tudetosset lov, blandt andet fordi nogle af de tal, vi bliver bedømt på, stammer tilbage fra 2018 og 2019.

Han fortæller, at boligselskabet så sent som i denne måned har flyttet en beboer, der har benyttet sig af den såkaldte flyttehjælp - et af de kontroversielle tiltag, der tilbød folk med en frisk sum penge og en ny lejlighed, hvis de flyttede fra området.

- Vi har gjort et kæmpe arbejde herude, også i samarbejdet med kommunen, men det bliver der ikke taget højde for her. Vi har kæmpet hver dag for at komme af denne utidige g-liste, men det har ikke været nok, fortæller Erling Nielsen.

Annonce

Regnearket i København

Som vi tidligere har beskrevet, er det meget få personer, der afgør, at Solbakken bliver hård ghetto.

Rådmand Brian Dybro taler om magten i "nogle kolonner på et regneark i København". Og kalder udviklingen bizar og meningsløs, fordi "området med al sandsynlighed ville ryge helt af ghettolisten, hvis vi fik lov til at fortsætte vores arbejde et år endnu", som han siger.

Der befinder sig dog også en sopran på plænen - Birte Ottosen, medlem af afdelingsbestyrelsen i Solbakken. Og hendes sang er ikke helt så trist. For søsættelsen af udviklingsplanen betyder nemlig, at lejlighederne i området skal renoveres og opgraderes i nærmeste fremtid.

- For beboerne er det en god dag, såfremt vi kommer i gang med en plan, som betyder, vi får renoveret vores boliger og lavet ny infrastruktur, så nogle af de skumle steder forsvinder, siger hun.

- Først og fremmest behøver 386 familier ikke længere at frygte, at de skal tvangsflyttes fra området. Det er det vigtigste her.

Birte Ottosen, medlem af afdelingsbestyrelsen i Solbakken (tv), er tilfreds med, at der nu ser ud til at ske noget med lejlighederne i området. - Men først og fremmest behøver 386 familier ikke længere at frygte, at de skal tvangsflyttes fra området. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Annonce
Assens For abonnenter

Flemming, Tommy, Leo og Torben mødes hver onsdag for at køre race: - Vi er store legebørn. Forskellen er bare prisen på legetøjet

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Retfærdighed for seniorer

Sport

Vellykket dansk EM-premiere: Det ligner allerede en billet til mellemrunden

Annonce